Anasayfa , Avrupa , Yunan İşçi Sınıfı Hayatı Durdurdu

Yunan İşçi Sınıfı Hayatı Durdurdu

YUNANİSTAN | 12 – 05 – 2011 |  Yunan işçi ve emekçileri bu yıl ikincisi gerçekleşen genel grevle hayatı durma noktasına getirdi. Sendika birlikleri ADEDY (Hizmet sektörü) ve GSEE’nin (özel sektör) açıklamalarına göre sanayi ve devlet kurumlarından, greve katılım yüzde 75 ve yüzde yüz oranında gerçekleşti. Yunan hükümetinin, bütçe açığını kapatmak için daha sert tasaruf paketlerin uygulayacağını bildirmesi üzerine, yunan işçi sınıfının buna cevabı genel grev oldu.

Sendikalar tarafından yapılan açıklamalarda devlet kurumlarının, okulların, üniversitelerin ve devlet bankalarının kapalı kaldığı, hastanelerin sadece acil servis dışında hizmet sunmadığını, radyo ve televizyonlarında haber programları yayımlanmadığı, 20 (Perşembe) gazetenin çıkmadığı, gemilerin iskelelerde, trenlerin garlarda kaldığı, hava trafiğinin de 4 saat süreyle grevden büyük ölçüde etkilendiği bildirildi. Yakın ulaşım araçlarının ise işçi ve emekçileri grev meydanlarına katmak için çalıştığı gelen haberler arasındaydı.

Sadece Atina’da grev mitinglerine onbinlerce işçi emekçi katıldı. Mitinglerin en etkili katılımı devrimci sendikal cephe olan PAME tarafından gerçekleşti.

Yapılan açıklamalarda, sermayenin ve Yunan hükümetinin kısıtlama ve tasaruf paketilerine dikkat çekilerek, bu hamlelerin tüm işçi ve emekçi kesimin hayat standartlarını büyük ölçüde bozguna uğratacağı, ve geleceğin karartılacağı vurgulandı.

GSEE başkanı Panagopoulos, haksızlığı ve işsizliği ortadan kaldıracak, çalışanların standartlarını yükseltecek ve yeni iş alanları yaratacak politikalara ihtiyaçlarının olduğunu vurguladı.

Bir başka mitingde bir araya gelen parlamento dışı muhalif gruplar, bağımsız sendikalar ve otonom gruplardan oluşan sol blok SYRIZA’nın bir bölümü, büyük binalara pankartlar yerleştirdi. Pankartların birinde ‘toplumsal ve sınıf savaşımında ele geçen tutsaklara özgürlük!’ yazılımı dikkat çekti. Burada ayrıca, Yunanistan’ın başta AB ve Avro bölgesi olmak üzere NATO gibi kurumlardan çıkmasının krizden çıkma anlamına geldiği vurgulandı.

Çatışmalar Yaşandı

Yunan Parlamentosu’nun da bulunduğu Sindagma Meydanı yakınında eyleme saldıran polislerle eylemciler arasında çatışma çıktığı bildirildi. İkisi ağır 12 eylemcinin yaralandığı belirtilirken, yaralıların hastaneye götürüldüğü kaydedildi.

Sindagma Meydanı’nda polisin müdahalesi üzerine çıkan olayların hala devam ettiği bildirilirken, ara sokaklarda polis ile eylemciler arasında çatışmanın devam ettiği ifade edildi. Polisin gaz bombasına karşı eylemciler taşlarla ve sopalarla karşılık veriyor.

Bir milyarlık yıllık gelirde yaşanan açıktan buyana, mayıs ayında da devlet gelirlerinin planandan düşük olduğu hükümet tarafından kamuoyuna sunuldu. Krizden kurutuluş şimdilik görünmüyor, zira uygulanan tasaruf paketleri ile ekonomi daha da gerilemiş durumda. Yapılan analizlere göre iflastan kurtulmanın faturası iki yıl için 50-60 milyar avro. Bu meblağda bir kredi elde etmek için Yunan hükümetinin daha etkili yönelimlere gireceği, çalışan kesimin de bundan daha kötü etkileneceği belirtiliyor. Anca Yunan emek cephesinin buna cevabı, genel grevlerle hayatı durdurma noktasına getirmek oldu.