Anasayfa , Avrupa , Yıl sonunda 30 bin kişi sınırdışı edilecek

Yıl sonunda 30 bin kişi sınırdışı edilecek

sinirdisiALMANYA | 13 – 06 – 2009 | Almanya’da bu yılın sonunda 30 bin kişi sınırdışı edilecek. Sol Parti’nin soru önergesine hükümet tarafından dün verilen yanıta göre, geçici oturum sahibi olup da kalıcı oturum için gerekli olan şartları yerine getiremeyen 29 bin 244 kişi yıl sonunda geldiği ülkelere gönderilecek.
Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Ulla Jelpke tarafından yöneltilen önergeye hükümet tarafından verilen yanıtta, yabancılar dairelerinin verilerine göre 29 bin 244 kişinin geçici oturum sahibi olduğu tespit edildiği belirtildi. Bu kişilerin oturum müsaadesi 1 Ocak 2010’da bitecek ve yeniden uzatılması da söz konusu olamayacak.
Geçen hafta Beremenhaven’de toplanan Eyalet Içişleri Bakanları Konferansı’nda, daha önce alınan ve 31 Aralık 2009’da dolacak sürenin uzatılması yönündeki öneri kabul edilmemişti.
2006’da alınan karara göre, 31 Aralık 2009’a kadar kendi geçimini sağlayan ve yeterli derecede Almanca bilenlere kalıcı oturum verilmesi öngörülmüştü. Bu şartları yerine getirmeyenlerin ise sınırdışı edilmesi karara bağlanmıştı.
Sığınmacılara yardım örgütleri ise, ekonomik koşulların giderek zorlaştığı günümüzde Almanların bile kendi geçimini sağlamak için iş bulamadığını ifade ederek, daha önce alınan kararın süresinin uzatılmasını istemişti.

8 BIN TÜRKIYE   KÖKENLI MI?
Edinilen bilgilere göre sınırdışı edilecek olan sığınmacılar arasında Türkiye, Irak, Kosova’dan gelenler ilk sırada bulunuyor. Bunların en az 8 bininin Türkiye’den gelenler olduğu ileri sürülüyor.

TÜRKIYE’DE BASKI YOK IDDIASI
Federal Hükümet yetkilileri özellikle Türkiye’den gelenlerin sınırdışı edilmesinin önünde her hangi bir engelin olmadığını da ileri sürüyor. Bu kapsamda çok sayıda Türkiye kökenliye daha önce mektuplar gönderilmişti. Mektuplarda, “Ülkeniz de durum iyileşti. Dönmenizde bir sakınca yok” denilerek, Almanya’yı terk etmeleri istenmişti.
Mektupları alan pek çok kişi karara itiraz etmişti. Berlin ve Hessen Eyaleti Yüksek Mahkemeleri ile Lünenburg mahkemelerine yapılan başvurularda olumsuz kararlar alınmıştı. Mahkeme benzer bir karar ile Almanya’da yaşayan Ezidi Kürt ailelerine de bir mektup gönderdi. Mektupta „Din baskısı yok. Ülkenize dönmenizde bir sakınca yok” diyerek, iltica eden Ezidi Kürtlerin de geri dönmelerini istedi.

AFTAN 35 BIN KIŞI  YARARLANDI
Eyalet Içişleri Bakanları tarafından 14-15 Kasım 2006’da alınan kararda evlilerde 6, bekarlarda 8 yıl boyunca aralıksız Almanya’da yaşayanların, 31 Aralık 2009’a kadar kendi geçimlerini sağlamaları ve yeterli derecede Almanca bilmeleri durumunda kalıcı oturum alabilecekleri ifade edilmişti.
Federal Içişleri Bakanlığı verilerine göre toplam 110 bin sığınmacıdan 35 bini bu şartları yerine getirdiği için karardan yararlandı ve yeniden oturum izni alabildi.   (HABER MERKEZI)

104 Vietnamlı sınırdışı edildi

Pazartesi günü başkent Berlin’den  toplam 104 sığınmacı Vietnam’a sınırdışı edildi. Schnefeld Havaalanı’ndan gönderilenlerin 75’i değişik eyaletlerden, 19’u da Polonya’dan getirildi. Sınırdışı insan hakları savunucusu örgütler ve Sığınmacılar Konseyi tarafından protesto edildi. Eylemde polis iki kişiyi göz altına aldı.
Sınırdışı işlemlerini gerçekleştiren emniyet güçleri, değişik eyaletlerden ve ülkelerden sığınmacıların toplanarak bir uçakla gönderilmesinin yasalara uygun olduğunu ileri sürdü.
Yıllardır Vietnamlı sığınmacıları genellikle tek tek gönderen Almanya, uzun aradan sonra ilk kez toplu sınırdışı eylemini gerçekleştirmiş oldu.
Sınırdışı işlemi sırasında çok sayıda insan havaalanında protesto gösterisi düzenledi. Berlin-Bradenburg Sığınmacılar Konseyi, Alman Anayasası’na atıfta bulunarak “Insan onuru dokunulabilir!” yazılı pankart açtı. Eylem sırasında bir kadın iki erkek gösterici polis tarafından şiddet uygulanarak gözaltına alındı. Gösteri sırasında ayrıca Vietnam’da insan hakları ihlallerinin olduğu dile getirilerek, sınırdışı işleminin durdurulması talep edildi.
Çeşitli yollardan Almanya’da gelen Vietnamlıların önemli bir bölümü geçici oturum izni ile yaşıyordu. Iltica başvuruları kabul edilmediği için sınırdışı edilmeleri talep edilmişti. Sınırdışı işlemleri sırasında yoğun güvenlik önlemleri alınırken, çok sayıda polis de uçakla Vietnam’a kadar gitti.  (HABER MERKEZI)

Somalililer iltica hakkı için meydanlara çıktılar

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 300 civarında Somalili Isveç’in iltica taleplerini kabul etmemesini protesto için parlamento binası önündeki meydanda bir protesto gösterisi yaptı. Somalililer Cenevre Sözleşmesi’nin uygulanmasını ve savaştan kaçan mülteciler olarak kabul edilmelerini talep ettiler.
Hafta sonu Isveç’in değişik illerindeki mülteci kamplarından gelerek parlamento binası önünde gösteri yapan ilticacılara Uluslararası Af Örgütü ve Sol Parti de konuşmacılar göndererek destek verdi.
Af Örgütü adına bir konuşma yapan Lena Rösell, Somali’de savaşın sürdüğünü, savaşan tüm grupların adam öldürme ve kadınlara tecavüz gibi savaş suçları işlediğini belirterek Somali’yi savaş bölgesi olarak kabul etmeyip ilticacıları sınırdışı eden batılı ülkeleri eleştirdi.
Savaştan en fazla sivillerin zarar gördüğünü hatırlatan Rösell, savaşın ülkenin altyapılarını işlemez hale getirdiğini, halkın yaşamını güçlükle sürdürebildiğini söyledi. Savaştan yalnızca silah tekellerinin karlı çıktığını ifade eden Rösell, 3 milyonu aşkın Somalilinin mülteci olarak yaşamak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Sol Parti adına konuşma yapan Vanja Alaskes ise, Birleşmiş Milletler’in silah ambargosu uygulamasına rağmen çok miktarda silahın Somali’ye sokulduğunu söyledi ve ABD’yi Etiyopya’yı kullanarak Somali’yi işgal etmekle suçladı. Onyıllarca süren savaş ve sorunların ancak barışçıl yollarla çözülebileceğini gösterdiğini belirten Aleskes, tüm batılı ülkelere ellerini Somali’de çekmeleri çağrısında bulundu. Aleskes, Sol Parti’nin Somali’den gelen tüm ilticacılara Isveç’te kalma hakkı tanınmasını talep ettiğini de ifade etti.

Kaynak: evrensel.de