Home , Dünya , Yerlilerden Almanya’ya soykırım davası

Yerlilerden Almanya’ya soykırım davası

Namibya’da 1900’lü yılların başında gerçekleşen soykırım nedeniyle ABD’de yaşayan Herero ve Nama yerlileri Almanya’ya dava açıldı. Almanya geçtiğimiz Temmuz’da yaşananları ’soykırım‘ olarak nitelendirmişti.

ABD’de yaşayan Namibya yerlileri, Almanya’nın 1900’lerin başında atalarına soykırım yaptığı gerekçesiyle Alman devletine dava açtı. Almanya, 1900’lerin başında güneybatı Afrika ülkesi Namibya’da Herero ve Nama yerlilerinin katledilmesinden dolayı Temmuz ayında özür dilemişti.

Almanya’nın yaşananları soykırım olarak kabul etmesinin ardından Namibya hükümeti ile ortak çalışma yürütmüştü. Ancak Almanya’nın tazminat ödemeye sıcak bakmaması ve yapılan yardımların durumu ABD’de mahkemeye taşındı. Ataları soykırım mağduru olan Herero ve Nama yerlilerinin Almanya’ya açtıkları davanın avukatı Ken McCallion email ile yaptığı açıklamada, “Almanya’nın tarafından Namibya’da doğrudan zarar gören yerli topluluklara yapılması öngörülen yardımların hiç bir güvencesi ya da denetimi yok” dedi.

ABD’de açılan davaya ülkedeki Almanya hükümeti temsilcilerinden henüz bir açıklama gelmedi.

Namibya’nın sömürge olduğu ‘Alman Güneybatı Afrikası’ döneminde Alman İmparatorluğu tarafından yapılan soykırımda 100.000 binden fazla yerlinin hayatını kaybettiği tahmin edilmekte. Yaşanan katliamlar 1985’den beri Birleşmiş Milletler tarafından da ‘soykırım’ olarak tanımlanıyor.

Almanya daha önce İkinci Dünya Savaşında gerçekleşen Yahudi soykırımı mağdurlarına tazminat ödemişti. (Gazete Duvar)