Anasayfa , Avrupa , Strasbourg’da Emeklilik Yasası Paneli Yapıldı

Strasbourg’da Emeklilik Yasası Paneli Yapıldı

STRASBOURG|27.03.2023| Fransa’da emeklilik yaşının 64’e yükseltilmesini sağlayan yasa tasarısının 49.3 olarak anılan, parlemantoda oylamadan kabul edilmesini sağlayan kararname ile başbakan tarafından kabul edilmesiyle birlikte mücadelenin seyri konusunda tartışmalar başladı. Ocak ayından bu yana tasarıya karşı mücadele eden sendikalar, halkın desteğinide önemli ölçüde yanına almıştı. Ancak geçtiğimiz hafta başbakan tarafından sendikaların ve halkın istekleri dikkate alınmadan tasarının özel bir kanunla yasalaşması, protestoların dozajını ve içeriğinide farklı bir noktaya getirmiş oldu. Ülkenin hemen hemen tüm kentlerinde polisle çatışmalar yaşanırken, bir çok rafine, fabrika, demiryolları çalışanlar tarafından bloke ediliyor. Hükümet grevdeki rafineri işçilerini “zorla çalışma” (requisition) kararı alarak grevleri kırmaya çalışıyor. Fransız Stratejik Analiz Enstitüsünden Siyaset Uzmanı Francoise Gere ise ülkenin “bir siyasi ve sosyal krizle” karşı karşıya olduğunu söyleyerek,  “Buradaki önemli mesele, bu hükümetin artık inandırıcı olmamasıdır. Bir meşruiyet krizi var ve Macron bu durumu ele almak zorunda kalacak.”

Hava ve tren taşımacalığında grevden kaynaklı yüzde 30’lara varan iptaller yaşanıyor. Paris sokaklarında çöp yığınları olmuş durumda, yaşanan çatışmalarda ise yüzlerce kişi gözaltına alınıyor.

ATİK’e bağlı Strasbourg Dostluk ve Kültür Derneği, gerçekleştirilen genel grevlere aktif olarak katılmaya devam ediyor. 26 Mart günü ise dernek lokalinde; Sarı Yelekliler, Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi, Sendika SUD (Demiryolu Sendikası) ve Dostluk-Kültür Evi temsilcilerinin yer aldığı bir panel düzenlendi. Dernek temsilcisinin konuşması ile başlayan panelde, sendika temsilcisi, “kazanmak için bloke eylemlerini çoğaltmamız gerekiyor. Yaratacağımız baskı ile Macron’a geri adım attırabiliriz” diyerek, mücadelenin hız kesmeden süreceğini söyledi. Ekoloji ve Yeşiller Partisi temsilcisi ise, “yaşanan yıkım sadece sosyal haklarda değil, geniş tarım alanlarının endüstriyel bir tarzda kullanılması için yeraltı sularının büyük havuzlara taşınmak istenmesi sonucu, daha küçük çiftçilerin hakları ellerinden alınıyor” diyerek, Sainte-Soline bölgesinde yaşanan polis saldırılarını anlattı. Sarı Yelekliler adına yapılan konuşmada ise, “mücadele devam ediyor. Uzun süreli ele almak ve sürekli iletişimde kalmak gerekiyor. Küçük köylere kadar ulaşarak oradaki insanlarıda eylemlere çekmek gerekiyor. Hergün buluşmalıyız, bu reformdan sonra Sigorta Reformunu geçirmeye çalışacaklar, oluşturduğumuz eylem komiteleri varlıklarına devam etmeli” dedi. Dernek temsilcisi, sosyal sigorta ve emeklilik yasası üzerine bilgiler vererek, “geçmişten bugüne sürekli hedefe konan bu yasalara karşı mücadele devam ediyor ve bizde bu mücadelede yer alacağız” dedi. Sunumların ardından soru-cevap ve görüşler bölümü gerçekleştirildi. Etkinlik katılımcıların gerçekleştirilecek eylemlere destek verilmesi çağrısı ile sona erdirildi.