Home , Haberler , Yeni Özgür Politika'ya 'KCK' davası

Yeni Özgür Politika'ya 'KCK' davası

FRANKFURT | 14 – 11 – 2010 | Darmstadt Savcılığı, haberlerinde KCK bayrağına yer verdiği gerekçesiyle Yeni Özgür Politika gazetesine karşı dava açılması talebiyle Offenbach Sulh Mahkemesi’ne başvurdu. Gazete hakkındaki soruşturma, Türkiye’nin Almanya Büyükelçiliği’nin istemi üzerine başlatılmıştı.

Darmstadt Savcılığı, Yeni Özgür Politika gazetesine karşı Alman Ceza Kanunu’nuna ve Dernekler Yasası’na muhalefet gerekçesiyle dava açılması talebiyle Offenbach Sulh Mahkemesi’ne başvurdu. Konuyla ilgili hazırlanan 6 sayfalık iddianamede, gazete haberlerinde KCK bayrağına yer vererek “faaliyet yasağı bulunan bir derneğin sembolünü yaymak” ile suçlanıyor.

SUÇ DUYURSU TÜRK DEVLETİNDEN

Yeni Özgür Politika gazetesine göre bu başvurunun altında Türk Büyükelçiliği’nin suç duyurusu yatıyor. 17 Nisan 2009 ile 27 Kasım 2009 tarihleri arasında gazetemizin 4 sayısında habercilik kapsamında yer alan sembollerle ilgili suç duyurusu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Almanya Büyükelçiliği tarafından yapıldı. T.C. Büyükelçiliği, 4 ayrı suç duyurusunda, söz konusu haberlerle Almanya’daki PKK yasağının ihlal edildiği iddiasında bulundu. Suç duyuruları ise Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından Federal Adalet Bakanlığı’na, buradan da Hessen Eyaleti Adalet Bakanlığı’na iletildi. Ardından da Frankfurt Eyalet Mahkemesi Savcılığı konuyu Darmstadt Eyalet Mahkemesi’ndeki savcılığa devretti.

Frankfurt’tan Darmstadt Savcılığına gönderilen belgenin taşıdığı başlığıkta yer alan “Türkiye ile cezai hususlarda hukuk yardımı” ifadesi dikkat çekiyor. Yeni Özgür Politika, “Bu cümle olayın boyutunu özetliyor” diyerek basın özgürlüğü konusundaki sabıkaları Avrupa Birliği (AB) ilerleme raporlarında da kayda geçen bir devletin istemi doğrultusunda Almanya’da dava hazırlıklarının yürütülmesinin düşündürücü olduğunu vurguladı.

SİYASAL SANSÜR

Gazetenin avukatı Berthold Fresenius da davayı “siyasal sansür” olarak değerlendirdi. Soruşturmayla ilgili bilgi veren Fresenius, suç unsuru sayılan haberlerde kullanılan görsel materyalin basın özgürlüğü kapsamında olduğunun altını çizdi. Aynı görsel malzemenin çok sayıda Türk gazetesinde de yayımlandığına dikkat çeken Fresenius, “Bu fotoğrafların Türk gazetelerinde yayımlanmış olması ne Türk Büyükelçiliği’nin ne de Alman savcıların sansür inisiyatifine konu olmamıştır. Dolayısıyla meselenin haberler olmayıp, hedefli bir şekilde Türk hükümetine muhalif bir gazetenin kriminalize edilmek istendiği izlenimi oluşuyor. Böylece siyasi nedenlerden dolayı sansür ile karşı karşıyayız” dedi.

Mevcut durumda Darmstadt Savcılığı’nın yaptığı dava başvurusuna karşı itiraz süresi devam ediyor. Ancak Offenbach Mahkemesi’nin davanın açılmasına karar vermesi bekleniyor.

Yeni Özgür Politika’ya karşı açılan davanın Türk ve Alman yetkililer arasında son zamanlarda gerçekleşen görüşme trafiğinden sonrasına denk gelmesi de dikkat çekti.

9 Ekim günü Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Alman meslektaşı Angela Merkel ile biraya geldi. Erdoğan, Alman meslektaşı Merkel ile yaptığı görüşmede PKK’nin faaliyetlerinin durdurulması için destek talebinde bulunmuştu. 19 Ekim’de de Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff, 4 günlük bir ziyaret için Türkiye’ye gitmişti. (ANF)