TÜRKİYE | 23 – 05 – 2009 | Komünist önder İbrahim Kaypakkaya, çeşitli illerdeki etkinlikler ile anılıyor.
Çorum
* İlk etkinlik Partizan, ESP, DTP, SGD, DHF, SDP, SP, 78’liler Girişimi, Devrimci 78’liler Federasyonu ve Kaldıraç vb. kurumların katılımı ile Çorum’daki mezarının başında anıldı. Jandarmanın sık sık kimlik kontrolü yapmak istemesi nedeniyle sık sık gerginlik yaşanan anmaya saygı duruşuyla başlandı. Ardından katılan kurumlar adına ortak açıklamayı Partizan temsilcisi Ergin Surha yaptı.
Kaypakkaya’nın katledilişinin üzerinden 36 yıl geçtiğini hatırlatan Surha, geçtiğimiz yıl Kaypakkaya’yı ananlara devrimcilere davalar açılarak, cezalar verildiğini söyledi. „Kaypakkaya’yı her sene anarak bu suçu işlemeye devam edeceğiz“ dedi.
Kaypakkaya’nın babası Ali Karakaya da oğlunu anlatan bir şiir okudu, „İbrahim ezilenden yanaydı. Anlatmakla bitmiyor“ dedi.
İstanbul
* Katledilişinin 36. yılında Komünist önder İbrahim Kaypakkaya Partizan tarafından Gazi mahallesinde düzenlenen bir yürüyüşle anıldı.
17 Mayıs günü saat:19.00’da Eski Karakol önünde toplanan kitle İbrahim Kaypakkaya, Süleyman Cihan, Kazım Çelik ve Mehmet Demirdağ’ın resimlerinin bulunduğu „Şehitlerimiz toprakta tohum hasadımız devrim olacak“ yazılı Partizan pankartını açtı. „Önderimiz İbrahim İbrahim Kaypakkaya„, „Devrim Şehitleri ölümsüzdür“ sloganları ile yürüyüşe geçen kitle alkışları, ıslıkları ve gür sloganları ile Cemevine kadar geldi.
En önde İbrahim Kaypakkaya’nın resminin taşındığı yürüyüşte sık sık „Yaşasın Devrimci dayanışma“ sloganları haykırıldı.
Kaypakkaya, şahsında tüm komünizm ve devrim şehitleri bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Bu esnada „Vartinik’te bir köm“ şiiri okundu. Ardından Partizan adına bir basın açıklaması yapıldı.
Açıklamada, İbrahim Kaypakkaya’nın işkecehanelerde ser verip sır vermeyen tavrı ile örnek bir tutum takındığını, Kemalizm, Kürt Ulusal sorunu, ülkenin sosyo-ekonomik yapısı, devrimin yolu hakkında ortaya koyduğu çözümlemeleri ile yeni bir çığır açtığı dile getirildi.
Etkinlik programı ozan Reber’in ve Grup İsyan ateşinin Türkçe-Kürtçe söylediği türküler, marşlar eşliğinde devam etti. Yürüyüş sırasında çevrede bulunan emekçilerde alkışları ile eyleme destek verdi.
Etkinlikte İbrahim Kaypakkaya’nın yaşamını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.
İbrahim Kaypakkaya’nın yaktığı meşaleyi temsilen ateşler yakılırken kitle, sloganları ile coşkusunu yansıttı.
Oldukça canlı-coşkulu geçen anmada Alınteri okurlarını gönderdiği mesaj okundu
* Komünist önder İbrahim Kaypakkaya’yı anmaya dönük çeşitli eylem ve etkinliklerden biri de 17 Mayıs tarihinde 1 Mayıs Mahallesi’nde gerçekleştirildi.
Saat 18.00’de, eski son durakta toplanan kitle, en önde açılan ve üzerinde „Çelik aldığı suyu unutmadı, unutmayacak!-Ey ölümsüz halkımız için toprağa düşenlerimiz, Ey yüce oğulları halkımızın, gururla ve sabırla dinlenin şimdi, kavganızı sürdürüyor yoldaşlarınız- Partizan“ yazan pankartın arkasında kortej oluşturarak, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti.
Yürüyüş, Sima Düğün Salonu önüne kadar sürdü ve burada Partizan, YDG ve eyleme destek veren DHF adına birer açıklama yapıldı.
Partizan adına yapılan açıklama „Bugün bizler İbrahim’in yoldaşları, dostları ve uğruna seve seve can verdiği emekçiler olarak, bir kez daha onu anmak için buradayız…“ sözleriyle başladı ve devamında İbrahim Kaypakkaya’nın fikirlerinin Türkiye Devrimci Hareketi’nde önemli bir çığır açtığına değinilerek, Kaypakkaya’nın, yakalanma ve işkencede katledilme süreçleri aktarıldı.
Eylemde, YDG adına yapılan ve „çelikten irade, komünist bilinç, davaya adanan yaşamdır Kaypakkaya“ sözleriyle başlayan açıklamada ise, İbrahim Kaypakkaya’nın katledilmesinin üzerinden 36 yıl geçmiş olmasına rağmen, resimlerine, afişlerine bile tahammülsüzlüğün sürdüğüne, ideolojik-politik duruşunun yok sayılmaya devam edildiğine vurgu yapılarak, bu tutumun İbrahim’in sahip olduğu komünist bilinçten kaynaklandığının altı çizilerek, O’nun hala devlet açısından tehlike olarak görüldüğü söylendi.
Sık sık “ Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya!“, „Devrim Şehitleri Ölümsüzdür!“, „İşçi Köylü Gençlik, Halk Savaşında Birleştik!“, „Yaşasın Devrimci Dayanışma!“, „İbo Haydar Zülfikar, Namludadır İktidar!“ sloganlarının atıldığı eylem, yapılan açıklamaların ardından sona erdi.
Antakya
* 17 Mayıs Pazar günü Samandağ’da İbrahim Kaypakkaya yapılan piknik ile anıldı. Saygı duruşu ile başlayan piknik İbrahim Kaypakkaya’nın hayatı ve mücadelesi anlatılarak etkinliğe devam edildi. Daha sonra İbrahim Kaypakkaya Seçme Yazılar kitabı başlıklar halinde okunup tartışıldı. Kısa bir süre müzik dinletisi yapıldıktan ve öğle yemeği yenildi.
İzmir
* İzmir’de de Konak Pier önünde biraraya gelen DTP, ESP, SDP, Sosyalist Parti, EHP 78’liler Girişimi ve Partizan kitlesi Konak eski Sümerbank önüne kadar yürüdü. Kaypakkaya, Karer ve „Dörtler’in“ posterleri taşınarak, sık sık „Devrim şehitleri ölümsüzdür“ sloganı atıldı.
Yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı. Kurumlar adına açıklamayı okuyan Neşe Bilgin, Kaypakkaya’nın başta Kemalizm ve Kürt sorunu olmak üzere ülkenin en temel sorunları karşısında duruş sergilediği için katledildiğini belirtti. Bilgen, şunları kaydetti: „Tıpkı 18 Mayıs 1977’de Antep’te kontraların hain bir yönetemle katlettiği Hakki Karer gibi, Kürt halkına yönelik imha ve inkar politikalarına karşı Diyarbakır Cezaevi’nde 18 Mayıs 1982’de bedenlerini tutuşturarak yanıt olan, zulme karşı, vahşete karşı özgürlük ateşini harlayan Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner gibi… İşte Mayıs’ın kanlı şafağının tarihe baktığı en önemli izlerden biri bu yüzden 18 Mayıs’tır.“
Bilgen’in konuşmasının ardından Yenikapı Sokak Tiyatrosu ve Ayışı Kültür Sanat Merkezi, tiyatro oyunu sergiledi. Marşların okunduğu anma, olaysız sona erdi.
Kaynak: Umut Yayımcılık