Home , APP , Yeni Kadın’ın Afganistandaki Kadınlara Dair Açıklaması: Mücadeleniz Mücadelemizdir

Yeni Kadın’ın Afganistandaki Kadınlara Dair Açıklaması: Mücadeleniz Mücadelemizdir

 

 

„Tenimdeki Yara İzinden Yeniden Çiçekleneceğim! Çünkü Ben Varım, Ben Kadınım.”

„Tenimdeki yara izinden yeniden çiçekleneceğim. 

Çünkü ben varım, ben kadınım.

Ne taşlanmak, ne ağaçlara asılmak, ne gözyaşı, ne utanç bizi yıldıracak.

Daha iyi ve farklı bir dünya kuracağız.” – Afgan kadınlar

 

Patriarkal kapitalist sistem, başta kadınlar olmak üzere dünya halklarına yoksulluk, açlık, gözyaşı ve ölümden başka hiçbirşey vermiyor. ABD; 11 Eylül 2001’de Dünya Ticaret Merkezi’ne ve Pentagon’a yapılan saldırıları El Kaide’nin üstlenmesini gerekçe göstererek, “Sonsuz Özgürlük” adı altında düzenlenen işgal hareketiyle, 7 Ekim 2001’de El Kaide’yi koruduğu için Taliban’a savaş açarak Afganistan’ı işgal etmişti. İşgal ve sömürgeci politikalarını bir kez daha “Özgürleştirme” yalanıyla meşrulaştırmaya çalışmışlardı. Aradan geçen 20 yılda bu savaşa ABD, 2 trilyon dolardan fazla para harcadı, 4 bin civarında ABD askeri öldü, 20 binin üzerinde asker yaralandı, on binlerce Afgan askeri ve sivil öldürüldü, sakat kaldı, on binlerce insan ülkesini terk etti… Lakin, ABD ülke üzerinde düşlediği hakimiyeti sağlayamayıp bir kez daha Kore ve Irak’ta yaşadığı hüsrana mahküm olunca, 20 yıl önce devirdiği Taliban ile anlaşarak Afganistan’dan çekilme kararı aldı. Başta kadınlar olmak üzere halka “sonsuz özgürlük” vaad edenler, fiili işgalin kendilerine çıkar sağlamadığını anlayınca, Taliban’la ve yarattıkları kaosla halkı baş başa bırakıp Irak’ta olduğu gibi burada da savaşı, uşakları üzerinden  (Türkiye vb.) vekalet savaşıyla sürdürmeye karar verdiler.

Bugün Afganistan’ı kana bulayan, dinci gericilik bayrağını çeken, bir zamanlar “özgürlük götüreceğiz” diyerek ülkeyi işgal eden emperyalistlerdir. Taliban’a silah, para, eğitim verenler bu suçun ortağıdır. Tüm dünya halkları bir kez daha gördü ki; Ortadoğu halklarının özgürlüğü ve eşitliği, emperyalistlerin silah zoruyla dayattıkları politikalarla değil, halkların özgür iradesiyle verecekleri mücadele ile gerçekleşecektir.

 “Tüm Dünya Liderleri Ve Tüm Dünya; 20 Yıldır Afganistan’a Yaptıklarınız İçin Utanın, İğrençsiniz”

Dün savaşta olduğu gibi bugün kadınları yok sayan Taliban zihniyetinin ülkede yönetimi ele geçirmesiyle yaratılan kaos ortamında da ilk kurbanlar yine kadınlar. Yine en çok kadınların sesi, kadınların çığlıkları duyuluyor. Emekle, mücadele ile kadınların bir bir elde ettiği bütün kazanımlar, yobaz, kadın düşmanı Taliban zihniyetin emellerine kurban ediliyor.

Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği bölgelerde Afganlı kadınlar, işlerinden ve okullarından evlerine geri gönderiliyorlar, yıllardır büyük emeklerle kazandıkları diplomalarını, sertrifikalarını ve meslekleriyle ilgili belgelerini saklıyorlar. Dr. Ebe Nooria Haya, çalıştığı klinikte daha önce erkek meslektaşlarıyla yaptıkları toplantıların, görüşmelerin ve iş bölüşümünün yasaklandığını anlatırken „Taliban kontrolü ele geçirdiğinde bize gelen ilk emirdi“ diyor.

Aktivist Seraj Mahbouba,” Size seslendik, yardım istedik, talepler ilettik, her şeyi yaptık ve umurunuzda olmadı. Taleplerimizin içinden sadece işlerine geldiği gibi kararlar veren dünyanın erk sahibi erkekleri, bizim çok büyük çabalarla elde ettiğimiz her şeyi yerle bir ettiler. Hepiniz iğrençsiniz. Tüm dünya liderleri ve tüm dünya, 20 yıldır Afganistan’a yaptıklarınız için utanın“ diye sesleniyor emperyalistlere.

 “Tenimizdeki Yara İzlerinden Yeniden Çiçekleneceğiz; Daha İyi ve Farklı Bir Dünya Kuracağız”

Kadınlar; “Taliban’ın eline geçmektense ölüm daha şereflidir” diyerek kendilerini çatılardan atıyorlar Şengal’de olduğu gibi. Ama sosyal medya üzerinden; „Tenimdeki yara izinden yeniden çiçekleneceğim. Çünkü ben varım, ben kadınım. Ne taşlanmak, ne ağaçlara asılmak, ne gözyaşı, ne utanç bizi yıldıracak. Daha iyi ve farklı bir dünya kuracağız.” diye dünya halklarına seslenen, Patriarkanın en gerici, en yobaz hali olan Taliban zihniyetinin tüm vahşeti ve barbarlığı karşısındaki korku ve endişelerine rağmen, örgütlenerek cesurca direnmeye çağıran kadınlar, eyleme geçtiler bile…

Avrupa coğrafyalarında kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin bir parçası olan Yeni Kadın olarak; Afganistanlı kadın arkadaşlarımızı kucaklıyor, sonsuz dayanışma duygularımızı gönderiyoruz ve “Bilin ki; mücadeleniz mücadelemizdir” diyoruz. Gerçek özgürlüğün, ne Taliban zihniyetine ne de batı emperyalizmine itaat etmeden, verilecek özgürlük mücadelesiyle kazanılacağının bilinciyle, “tenlerinizdeki yara izlerinden yeniden çiçekleneceğinize” olan inancımız sonsuzdur.

  • Yaşasın Afganistan ve Ortadoğu Kadınlarının Özgürlük Mücadelesi
  • Yaşasın Enternasyonal Mücadelemiz!