Home , Avrupa , YENİ KADIN; Jina Mahsa Amini Mücadelemizde Yaşıyor!

YENİ KADIN; Jina Mahsa Amini Mücadelemizde Yaşıyor!

HABER MERKEZİ|14.09.2023|Yen, Kadın, İran’da katledilen Jina Mahsa Amini’nin ölüm yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yayınladı. Açıklama şu şekilde;

„İranlı Kürt kökenli Jîna Mahsa Amini henüz 22 yaşında, ünüversite öğrencisiydi. 13 Eylül 2022 günü İran Tahran’da „kıyafet kurallarına uymadığı“ gerekçesiyle, „ahlak polisi“ tarafından gözaltına alındı.

Gözaltında kafasına aldığı ağır darbe sonucu fenalaşınca hastaneye kaldırıldı. 16 Eylül’de kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
Jina Mahsa’nın yaşamını yitirdiği duyulduğu andan itibaren, İran sokakları adeta insan seline döndü.

Devletin bü tün şiddet türlerine rağmen eylemler İran’ın en hücra köşelerine kadar yayılıp “diktatör defol” sloganlarıyla, hü kümet karşıtı eylemlere dönüştü . Kadınlar; “saç yoksa günahta yok” deyip , meydanlarda saçlarını kazıtarak , başörtülerini sopalara takarak eyle mlerin en önlerin e geçtiler Ülke genelinde öğrenci birlikleri dersleri boykot kararı alırken, sendikalar da destekleyen açıklamalar yayınladılar. Otobüs işçilerinin ve lastik fabrikası işçilerinin genel grev çağrısına öğretmenler sendikasıda grev çağrısı yla destek verdi. Esnaf hemen her yerde kepenk kapattı.

Bu eylemlerde devrim muhafızları ve Besic milislerinin halka saldırıları sonucu, aralarında çocuk ve kadınların da olduğu 100 civarında insan hayatını kaybetti, binlerce insan hukuksuz bir şekildetu tuklandı. Eylemlerde başörtüsüz kadınlar özel hedef alınarak katledildi. İletişimi engellemek için internet engellendi. Bu eylemler aylarca sürdü. Ama artık İran’da korku taraf değiştirmişti. İnsanlar korksalar da eylemlere katılmakta ısrarlıydılar. Devlet, daha fazla korkuyordu artık. Çünkü halkın yoksulluğa, işsizliğe, anti demokratik yasalara, baskıya vb. karşı öfkeleri de Jina Mahsa’nın katledilişine olan öfkeyle bütünleşmişti. Bütün öfkenin temsiliydi artık Jina…

İranlı kadınların sesleri kısa zamanda dünyanın bütün coğrafyaların d a , “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları ile yankılandı hemen her coğrafyada kadınlar Jina Mahsa Amini’nin ve İranlı kadınların sesleri oldular. Jina Mahsa Amini, İranlı Yetkilileri Korkutmaya Devam Ediyor; Jina Mahsa Amini katledileli bir yıl oldu. Katledilişinin yıldönümüne yakın, Jina Mahsa’nın ailesi mezarlıkta anma için çağrı yaparken, İnsan Hakları Örgütleri, Kadın Örgütleri de anma için hazırlıkları başlattılar .

Jina’nın katledilmesinden sonraki “Kadın, Yaşam, Özgürlük” eylemlerinin yıldönümü vesilesiyle tekrarlanabileceği korkusuyla İranlı yetkililer de “güvenliği” iyice sıkılaştırdılar. Geçen yılki eylemlerde güvenlik güçlerince öldürülen kişilerin ailelerinin eylemlere katılmalarını engellemek için baskı ve korkutma politikalar ına hız veririrken, bir taraftan da gözaltına alıp tutukluyor, mezarlıklardaki anmalara keyfi kısıtlamalar veya yasak lar getiriyorlar .

Jina Mahsa Amini Mücadelemizde Yaşıyor

Yeni Kadın olarak, kadınların tarihler boyudur devletlerin korkutma ve sindirme politikalarına teslimolmadıklarını, yaşamları pahasına özgürlük mücadelesinin bayrağını ellerinden düşürmediklerini bir kez daha hatırlatırız. Ve bir kez daha İranlı kızkardeşlerimizin yanlarında olduğumuzu, mücadelelerinin mücadelemiz olduğunu teyit ederken Jina Mahsa Amini’yi ve eylemlerde katledilenleri mücadelemizde yaşatacağımıza söz veriyoruz.

Jin Jiyan Azadi

Yaşam Kadın Özgürlük

YENİ KADIN
E mail: yen ikadin1991@gmail.com Eylül 2023″

 

Bildiri: Jina Mahsa Amini (PDF)