Home , Avrupa , Yener Orkunoğlu ile Söyleşi Akşamı Gerçekleştirildi

Yener Orkunoğlu ile Söyleşi Akşamı Gerçekleştirildi

orkunoglusoylesiMANNHEİM | 27 – 10 – 2013 |Federasyona bağlı olan Mannheim derneğinde arastırmacı ve yazar Yener Orkunoğlu ile Karl Marx’ın Kapital kitabı ile alakalı bir söyleşi akşamı düzenlendi. Saat 18:30 da baslayan söyleşi, dernek başkanı tarafından bir konuşma ile açıldı. Başkan bu konunun bir kerede anlaşılmaması üzerine dikkat çekerek, Mannheim Intergrationverein e.V. olarak böylesi etkinlikleri lokallerinde daha sık yapmayı planladıklarını dile getirdi. Bu konunun işçi,emekçi ve tüm ezilen halklar için ne denli önemli olduğuna vurgu yaptı.

Açılış konuşması ardından Yener Orkunoğlu hakkında misafirlere bilgi verdi. Yener Orkunoğlu, 1953 Kars doğumlu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Matematik bölümünü bitirdi. 1977 yılında siyasal nedenlerden dolayı yurtdışına çıkmak durumunda kaldı ve Almanya`ya yerlesti. Darmstadt Üniversitesi Ekonomi-Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuduktan sonra aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Orkunoğlu, birçok gazete, dergi ve internet sitesinde siyasal ve toplumsal içerikli yazı ve makaleler yayınlıyor. Çalışmalarında merkezcil yeri felsefi, sosyoloji içerikli yazılar oluşturuyor. Giderek tüm mesaisini felsefeye kaydırmış olan Orkunoğlu, Hegel felsefesi ve Marksist felsefe konusunda araştırmalar yürütmektedir. Biri çeviri olmak üzere şimdilik üç eseri var „Nietzsche ve Postmodernizmin gerçek yüzü“, „Sosyalizmin Yenilgisi ve Geleceği“ ve „Marksizm ve Güncelik“.

Araştırmacı ve yazar, Karl Marx’ı diğerlerinden ayıran özelliğin sadece dünyayı yorumlamak değil, dünyayı değiştirme amacı olduğunu söyleyerek, Kapital’i 7 konu üzerinden kitle ile paylaşmaya calıştı. Neden Marx?, Zenginliğin kaynağı nedir?, Meta değişimi ve Meta dönüsümü!, İlk Sermaye birikimi nasıl oldu?, Kapitalist üretim nasıl işliyor? ve Ne yapmalıyız?. Bu sunumu yaparken görsele önem veren Orkunoğlu, herkesin anlayabileceği bir dilde ve özellikle katılımcılar arasında olan gençlere soru sorarak gençleri bu tartışmaya müdahil etme çabası ile akşamı daha da olumlu bir hale getirdi. Saat 22’de sonlandırılan etkinlik kitle tarafindan olumlu değerlendirildi ve tekrar böylesi konuların dernekte işlenmesini talep etti.