Home , Avrupa , Yardım ederiz, ama silah alırsan

Yardım ederiz, ama silah alırsan

YUNANİSTAN | 24 – 03 – 2010 | Avrupa Birliği’nin en zengin ülkelerinden Almanya ve Fransa Yunanistan’a yardımda silah alımını şart koşuyor. Yunanistan „dilenci değiliz“ derken, emekçiler PASOK’un yoksulluk paketine karşı mücadeleyi sürdürüyor.

Almanya ve Fransa uzun süredir borç batağında olan ve Avrupa’da hararetli tartışmalara sebep olan Yunanistan’ı kurtarmak için „bizden silah al“ şartını öne sürdüler.

Almanya Yunanistan’dan denizaltı satın almasını isterken, Fransa ise 2.5 milyar Euroluk 6 firkateyn, 400 milyon Euroluk 15 arama-kurtarma helikopteri ve 4 milyar Euroluk 40 rafale savaş uçağı almasını istiyor. Toplamda ise iki ülke 7.5 milyar Euro silah alım sözü istiyor.

Öte yandan haftalardır Yunanistan’ın nasıl ve kim tarafından kurtarılması gerektiğini tartışan AB liderleri, yarın Brüksel’de başlayacak zirve öncesinde Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) başrolde olacağı ve Euro Bölgesi’nin ikili kredilerle destekleyeceği bir kurtarma planı üzerinde uzlaşmaya yaklaştı.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un çağrısına olumlu cevap veren Euro Bölgesi liderlerinin yarınki olağan AB zirvesi öncesinde kurtarma paketine son halini vermek ve Yunanistan’a destek açıklaması yapmak üzere toplanmaları bekleniyor.

Yunanistan’ın başvurması halinde Euro Bölgesi’ne ilk adımını atacak IMF’nin, uluslararası döviz rezervlerinde payı yüzde 35’e yaklaşan ve ABD dolarına alternatif gösterilen euro’nun güvenilirliğine darbe vurması bekleniyor.

DİLENCİ DEĞİLİZ

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, „Yunanistan’ın bütçe açığı sorununa AB çerçevesinde bir çözüm istendiğini“ söyledi.

Papakostandinu, yaptığı açıklamada, bütçe açığı ve Yunanistan’ın ekonomik krizden çıkması yönünde kararlar alınması beklenen ve „kritik“ olarak nitelendirilen AB Zirve Toplantısı konularına değindi.

Maliye Bakanı, „25-26 Mart’ta yapılacak toplantıdan olumlu sonuçlar çıkacağı yönündeki ihtiyatlı iyimserliğini“ dile getirdiği konuşmasında, „Yunanistan kesinlikle AB içinde bir çözüm istiyor, Zirve Toplantısı’na dilenci olarak gitmiyoruz“ şeklinde konuştu.

REHN: YUNANİSTAN İÇİN YOL AYRIMINDAYIZ

Bu arada AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Üyesi Olli Rehn, Finlandiya’da yayımlanan Helsingin Sanomat gazetesine verdiği demeçte, AB’nin Yunanistan’a yardım konusunda karar alması gerektiğini, yoksa euro’da „ciddi bir karışıklığa“ sebep olma riskinin ortaya çıkacağını belirtti.

Rehn, „Zaten teknik hazırlıklar var. Şimdi siyasi karara ihtiyacımız bulunuyor. Bu Yunanistan içinde önemli. Bir yol ayrımındayız. Yunanistan (euro’da) ciddi bir karışıklığa sebep olabilir ya da biz bu krizden ders çıkarabiliriz“ dedi.

Yunanistan’a yardım konusunda masada halen bir dizi alternatif bulunduğunu ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bu ülkeye yardım etmesinde sorun görmediğini ifade eden Rehn, „AB, IMF’ye yakın. Biz ortağız“ diye konuştu.

ALMANYA DAHA FAZLA KEMER SIKMA BEKLİYOR

Öte yandan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de, „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ gazetesinde yayınlanan röportajında, „Almanya, AB Komisyonu’nun sağlayacağı krediye iştirak etmez“ dedi.

Yunanistan’a ne zaman yardım edilmesi gerektiği şeklindeki bir soruya karşılık Schaeuble, Yunanistan’ın henüz bir yardım talebinde bulunmadığına işaret ederek, „Euro ülkelerinde, Yunanistan’ın bu ülkelerin istikrarına yük getirmemesi gerektiği konusunda görüş birliği içindeyiz. Yunanistan, kendisini kurtarmak için her türlü gerekli çabayı harcadığını göstermeli. Yunan hükümeti de bunu yapacağını çoğu kez açıkladı“ şeklinde yanıt verdi.

Schaeuble, Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı İstikrar Paktı’nın imkanlarının da sınırlı olduğunu gördüklerini, bu nedenle reformlar yapılması konusunu gündeme getirdiğini kaydetti.

Bild gazetesi de, Merkel’in Yunanistan’a AB yardımı yapılmasına karşı çıktığını hatırlatarak, başbakanın AB zirvesine de bu görüşle katılacağını yazdı.

EYLEMLER SÜRÜYOR

Bu yıl borcu Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) yüzde 120’sine ulaşması beklenen Yunanistan’ın, geçen yıl bütçe açığı GSYH’nin yüzde 12,9’unu bulmuştu. Bunun karşısında PASOK hükümeti halkı yoksullaştıracak bir dizi „önlem“ açıklamış, PASOK’un kararları genel grevlerle karşılanmıştı. Dün de bir günlük greve giden itfaiye işçileri başkent Atina’da bir yürüyüş gerçekleştirdiler. „Halk destekliyor, hükümet eziyor“ yazılı pankart açan emekçiler maaşlarının kesilmesine karşı hükümeti uyardılar.(Etha)