Anasayfa , Haberler , BDP kuşkulu…

BDP kuşkulu…

TÜRKİYE | 24 – 03 – 2010 | BDP, Anayasa değişikliğine destek için gündeme getirecekleri önerilerin kabul edilmesini şart koştu. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş “Önerilerimiz kabul edilmezse olumlu tavrımızı gözden geçiririz” dedi. 24 Mart 2010 Çarşamba BDP grubunda konuşan Demirtaş, Seçim, Siyasi Partiler ve Türk Ceza Yasalarına ilişkin bir yasa paketinin Anayasa değişikliğine eklenmesini istediklerini belirtti.
Demirtaş, “Eğer bu haliyle Genel Kurul’a gelirse AK Parti’nin önerisidir. Onların bileceği iş” dedi.

Demirtaş, “Demokratik, çoğulcu, sivil bir anayasa, Newroz’un kutlandığı her meydanda ısrarla vurgulanmış, ifade edilmiştir. Bu saatten sonra, Terörle Mücadele Yasası, Türk Ceza Yasası, Seçim Yasası, seçim barajı gibi konuların da sıkça ifade edildiği Newroz meydanlarını görmeyen hükümet, ‘Ben Kürt sorununa açılım yapıyorum, Ben Kürt sorununu çözüyorum, bu yolda ilerliyorum’ diyemez artık. Bu noktada top hükümettedir” dedi.

BDP lideri, “Bir siyasi irade ancak bu kadar net ve talepler ancak bu kadar ısrarlı bir şekilde dile getirilebilir. Hükümetin bu meşru talepleri, haklı talepleri ve Türkiye’nin yararına olan talepleri görmezden gelmesi, bunları baskılayarak, terörize ederek, hakaret ederek ötelemesi toplumsal, sosyal patlamalara yol açabilir. Bu konuda uyarmak dikkat çekmek istiyoruz. Eğer milyonlarca insan, barışçıl yöntemlerle son derece meşru talepleri dile getirdikten sonra, hükümet bunları görmezden gelir üstüne bir de hakaret etmeye devam ederse, korkumuz odur ki, BDP de artık bu selin önünde duramayacaktır” şeklinde konuştu.

Demirtaş, değişiklik paketinin anti demokratik maddelerden öte, sadece yüksek yargıyı hedefleyen maddelerin değiştirilmek istendiğini savundu. Anayasa paketini yetersiz bulduklarını, demokratikleşme yolunda birçok düzenlemenin yer almadığını vurgulayan Demirtaş, sadece yüksek yargının hedef alındığını öne sürdü.

Demirtaş, “Niye 20 madde, 60 madde değil? Neden Anayasa’nın anti demokratik tüm maddeleri değiştirilmiyor da, neden Anayasa’nın 12 Eylül zihniyeti kokan ruhu değiştirilmiyor da, sadece özellikle yüksek yargıyı hedefleyen bir paketle toplumun karşısına çıkılıyor, elbette bu kuşku yaratıyor” ifadesini kullandı.(Turnusol)