Anasayfa , Dünya , Kobanê dünya halklarından destek bekliyor

Kobanê dünya halklarından destek bekliyor

kobaneKOBANE – 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle tüm dünyadaki dayanışma eylemlerinin hazırlıkları devam ederken, Kobanê’den dünya halklarına destek çağrısı geldi.

Kobanê Kantonu Yürütme Konseyi adına yapılan açıklamada, barış ve eşitliğin barbarlığa karşı zafer kazanması için Kobanê’ye destek olunması gerektiğinin altı çizildi.

Kobanê ve Rojava’nın diğer iki kantonunun Kürt halkının özerklik ilan ettiği 19 Temmuz 2012’den bu yana kesintisiz saldırı altında olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, Rojava’da öz yönetime dayalı, sosyo-kültürel, dini ve etnik çeşitliliğe açık yeni bir sistem kurulmasının hedeflendiği belirtildi.

 

“DAİŞ mitinin’ sonunun başlangıcı olan Kobanê”  

DAİŞ çetelerinin saldırıları ve çetelere karşı verilen direnişe atıfta bulunan açıklamada, Rojava halkının, çetelerin saldırılarını geri püskürterek yeni bir idare oluşturma yönündeki olağanüstü irade ve kararlığını ortaya koyduğuna değinildi. Açıklamanın devamında şunlara yer verildi: “Bu kararlılık ‘DAİŞ mitinin’ sonunun başlangıcı olan Kobanê halk direnişiyle doruğa ulaşırken, (Kobanê direnişi) tüm dünyaya halkın iradesinin ve yerel kurumların birleşmesinin terörizme karşı savaş ile insanlık ve barışı savunmak için yeterli olduğunu kanıtladı.”

Kobanê zaferinin bedelinin ağır olduğunun kaydedildiği açıklamada, bunun günlük yaşama yansımasının açıkça görüldüğü dile getirildi. Kobanê’deki binaların yüzde 70’inin yıkıldığı ve kent sakinlerinin bir bölümünün göç ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, halkın kente geri dönme ve yeniden inşa etme yönündeki isteğine vurgu yapıldı.

 

“Çetelere karşı direnmeye devam ediyoruz”

Kobanê kantonundaki direnişin tüm imkansızlıklara karşı devam ettiği yinelenen açıklamada, Türkiye ile sınırın kapalı olmasından dolayı ilaç ve gıda maddeleri noktasında ciddi eksiklikler olsa da, Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) Rojava’nın tüm bileşenleri (Kürtler, Araplar, Süryaniler, Asuriler) ile uyum içerisinde ve de Uluslararası Koalisyon’un da bombardıman desteğiyle DAİŞ’e karşı direnmeye devam edildiğine vurgu yapıldı.

Rojava ve Kobanê halkının barış ve adalet gibi değerleri paylaşan herkesten terörizme karşı ve Kobanê’nin yeniden inşası için Türkiye’ye baskı yapılarak bir insani koridor için destek istediğinin hatırlatıldığı açıklamada, bugüne kadar verilen taahhütlerin yeterince yerine getirilmediği belirtildi. Açıklamada, Kobanê’ye desteğin daha çok verilen sözlerle sınırlı kaldığına dikkat çekildi.

Kobanê Yürütme Konseyi açıklamasında son olarak tüm dünya halklarına çağrı yaparak, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle Kobanê ve cesur halkıyla dayanışma içerisinde olunması istenildi. Kobanê halkının direnişinin ve insanlık düşmanlarına karşı zaferiyle tüm dünyayı etkilediğinin altının çizildiği açıklamada, son olarak şu vurgular yapıldı:  “Rojava ve Kobanê halkına verilen destek ne kadar büyük olursa, barış ve eşitliğin dünyanın bu bölgesindeki barbarlığa karşı zafer kazanma şansı da o denli büyük olur.”