Anasayfa , Avrupa , Viyana’da 100. Yıl Seminerleri

Viyana’da 100. Yıl Seminerleri

VİYANA|19.02.2023| ‘’Madunun Gözünden Yüzyıllık Türkiye Cumhuriyeti’ne Bakış’’ üst başlığıyla altı kurum tarafından bir yıl boyunca yapılması planlanan seminerler dizisi başarılı bir şekilde devam ediyor.

Başlatmış oldukları seminerler dizisinin ilki yine Viyana’da, 28 Ocak 2023 tarihinde, ‘Cumhuriyet’in İdeolojisi ve Uygulamaları’ başlığı ile, Hukukçu ve Yazar Osman Aydın’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

İkinci ise dün (18 Şubat Cumartesi) ‘Cumhuriyet ve Kemalizmi Yeniden Düşünmek’ motosuyla, Dr. Yektan Türkyılmaz’ın sunumuyla gerçekleşti.

Moderatörün devrimci duygularla katılımcıları selamlamasıyla etkinlik başlatıldı. Kısa bir dönem önce 10 ilde gerçekleşen depremde ölenler başta olmak üzere, demokrasi mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu yapıldı.

Konuk Dr. Yektan Türkyılmaz’ın biyoğrafisinin okunmasından sonra, paylaşılan çağrı anekdotu okundu.

Dr. Yektan Türkyılmaz’ın bir saatlik yaptığı sunum sonrası soru, konuşma ve cevap bölümüne geçildi. Bire bir sorulara ve konuşmalara anında verilen cevaplarla kafalardaki sorulara açıklık getirildi.

Kalabalık katılımcılar tarafından beğeni ve memuniyetle izlenen ve iştirak edilen seminerler dizisinin ikincisi kapanış konuşmasıyla sonlandırıldı.

Oluşum ve planlama konusunda kısa bir anlatım yapılarak konsept tanıtıldı: Altı demokratik kitle örgütü bir araya gelerek, Cumhuriyetin 100. yılında madunlar gözünden neler yapılacağı konularını tartıştı. Gelen önerilerin tüm yanları tartışılarak seminerler dizisinin yapılmasında mutabık kalındı. Katılan Yapılar: ADHF, KOM-KAR, KSV-KJÖ, ATİK bileşeni VTİD, AVEG-Kon, FEY-Kom, Frei Aleviten Österreich ve bir akademisyen.

Bir yıl boyunca sürmesi planlanmış olan seminerlerin tarihleri, kesinleşmiş olanların konu ve konukları;

31 Mart 2023, Konu: Cumhuriyetin 100. Yılında Kadın ve Aile.

29 Nisan 2023, Konu: Birinci Yüzyılında Türkiye’de Cumhuriyetin Nüfus Politikaları ve Topluma Maliyeti. Konuk ise akademisyen Dr. Şükrü Aslan.

27 Mayıs 2023, Konu: Kemalizme Sol’dan Bakış. Konuk ise araştırmacı ve yazar Emre Erdal.

23 Haziran 2023, Konu: 100.cü Yılında Sendikal Mücadele.