Anasayfa , Haberler , “Vicdan ve Adalet Nöbeti” 3’üncü gününde!

“Vicdan ve Adalet Nöbeti” 3’üncü gününde!

Türkiye|27.07.2017|Halkların Demokratik Partisi’nin, Diyarbakır’daki Ekin Ceren Parkı’nda “Durmayalım Dur Diyelim Faşizmi Durduralım” sloganıyla başlattığı “Vicdan ve Adalet Nöbeti” 3’üncü gününde. Nöbet eyleminin başladığı gün itibarı ile parkın etrafı iki halka şeklinde bariyerlerle çevrilirken, parkın etrafında onlarca zırhlı araç ve binlerce polis bekletiliyor.

“Vicdan ve Adalet Nöbeti”nin yapıldığı Ekin Ceren Parkı polisin ablukası yüzünden adeta yarı açık cezaevine görüntüsünü andırıyor.

Nöbet eyleminin başladığı ilk andan itibaren büyük ilgi görürken, destek için parka gelen yurttaşlar “Güvenlik” ve “OHAL” bahane edilerek, içeri alınmıyor.

27 Temmuz 2017 sabahına Diyarbakır Ekin Ceren Parkı’nda abluka ile uyanan vekiller polisin bariyer ve zırhlı araçlarla abluka altına aldığı parkta yürüyüş yaptıktan sonra, çevre temizliği yaptı. Vekiller, daha sonra basın mensupları ile birlikte kahvaltı yaptı.

 Tek bir canımız daha toprağa düşmesin diye Nöbetteyiz!

Gündemdeki konular hakkında değerlendirmelerde bulunan Osman Baydemir konuşmasında “İstanbul’dan Hakkâri’ye, Şengal’den Hewler’e, Süleymaniye’den Mahabad’a kadar insanlık ve özgürlük için direnen herkesi “Vicdan ve Adalet Nöbeti” adına selamladığını söyledi. Tutuklu gazetecilere ve yargılamalara değinen Baydemir, “Bir kez daha bu tecrit koşullarında Kürtçe işliğından korkulan Musa Anter’den bayrağı devralan İnan Kızılkaya’dan Gurbet Ellilere binlerce kez selam olsun.

Bayrağı Metin Göktepe’den devralan Ahmet Şık’lara binlerce kez selam olsun. Ahmet Şık, dün hakikati yargılamaya çalışanlar karşısında hakikati yargılamak isteyenleri yargıladı. Ahmet Şık şahsında cezaevinde tutulan tüm gazetecilere buradan selam olsun.

Çarcıra Meydanında özgürlüğünden vazgeçmediği için yürüttüğü mücadelede katledilen Qazî Mihemed’den Sur’da katledilen Tahir Elçi’ye ve Tahir Elçi’nin barış bayrağını elinde tutan herkese selam olsun.

Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş’a, Figen Yüksekdağ’a milletvekillerimize selam olsun.

Gültan Kısanak şahsında tüm tutuklu belediye başkanlarımıza selam olsun.

Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan yardımcımız Aysel Tuğluk şahsında tüm insan hakları savunucularına selam olsun” dedi.

Baydemir konuşmasında “Dün burada çıkan vicdanı çağrıya Diyarbakır halkı yanıt verdi. Karanlığı sesle yıktı. Sesimize ses kattı.”Her akşam saat 21.00’da evlerden ses çıkarma eylemi yapılması çağrısının karşılık bulması üzerine, konuşmasının sonunda Baydemir halka teşekkür etti.

Park Çin Seddini Aratmıyor!

12 bin metrekarelik alanda kurulan Ekin Ceren Parkı’nın açılışı 2007 yılında yapıldı. 10 yıl geçmişi olan Ekin Ceren Parkı “Vicdan ve Adalet Nöbeti”yle son günlerde en çok konuşulan mekan oldu. Binlerce polis, onlarca zırhlı araç, binlerce bariyerlerle çevrilmiş bu park, bu günlerde Çin Seddi’ni aratmıyor. Her gün yüzlerce kişinin uğradığı parkta son 3 gündür etrafı saran binlerce polisi saymazsak, ortalama 10’u HDP’li milletvekili 40 kişi kalıyor.

Parkın etrafında 5 Bin Bariyer!

Park adeta bariyerlerden labirentler oluşturularak, sarılmış durumda. Parka giriş yapmak için ilk önce Kayapınar Belediyesi yazılan ana giriş kapıdan giriş yapılması gerekiyor, sonra her 10 adımda bir polis halkası oluşturulmuş ve 2 noktada aramadan geçtikten sonra parka adım atılabiliyor. Ama yine de nöbetin tutulduğu yere varmak için, iki sıra halinde çekilmiş bariyerleri de aşmak gerek. İki sıra halinde ve koridor şeklindeki bariyer de asıldıktan sonra nöbetteki 10 HDP’li ile karşılaşıyorsunuz. Ekin Ceren Parkı’nın giriş kapısından milletvekillerinin kaldığı alan yaklaşık 40 metre uzaklıkta. Mesafe kısa olsa da girişte kimlik gösterme, 2 yerde arama noktasından geçiyorsunuz ve 40 metrelik mesafeyi en erken 5 dakikada katediyorsunuz. İki sıra halinde çevrilen parkın etrafına ise, her biri bir buçuk metre uzunluğunda 2 metre yüksekliğinde yaklaşık 5 bin bariyer yerleştirilmiş.

Bir Parkı 3 Bin Polis “Koruyor”!

Parkın etrafına yaklaşık 3 bin polis konuşlandırıldı. İlk günkü nöbet eyleminde parkın etrafına konumlanması için çevik kuvvet polisinin sayısı yeterli olmadığı için trafik polisleri de görev aldı. Parkın tüm giriş ve sokak başlarında yaklaşık her 100 metrede bir, iki TOMA ve zırhı araç konumlandırılmış. Parkın etrafında TOMA, akrep, ford ranger, zırhlı araçlar bulunurken, ayrıca 2 de ambulans bekletiliyor. (Evrensel)