Anasayfa , Dünya , Venezüella’da iki sendikacı katledildi: İşçiler ayakta!

Venezüella’da iki sendikacı katledildi: İşçiler ayakta!

VENEZÜELLA | 18 – 07 – 2010 | Venezüella’da sendikacılara dönük silahlı saldırılar tırmanıyor. Cinayetler her yıl onlarca sendikacının öldürüldüğü Kolombiya’yı hatırlatırken, son olarak 2 sendikacının silahla vurularak öldürülmesi üzerine Ulusal İşçi Sendikaları (UNETE) ülke çapında eylemler düzenleme kararı aldı.

Venezüella’da sendikacılara dönük saldırılar devam ediyor. Son bir hafta içinde silahla vurulan 2 sendikacının hayatını kaybetmesi üzerine ülkenin en büyük sendikası olan Ulusal İşçi Sendikası (UNETE) devletten daha sıkı inceleme yapmasını ve sendikacıları koruyacak düzenlemelere gitmesini talep etti.

Son 5 günde 2 sendikacı hayatını kaybetti

Geçen Pazartesi gecesi, UNETE üyesi bir işçi olan ve Aragua eyaletindeki evinin önünde vurulan Alexis Diaz hayatını kaybetti. Danimarka şirketi olan Plumrose’de çalışan ve sendika yöneticisi olan Diaz’ın Venezüella Birleşik Sosyalist Partisi üyesi de olduğu açıklandı.

Pazar günü ise uluslararası bir kurye şirketi olan MRW’de çalışan ve Carabobo eyaletindeki evinde başından vurulan sendikacı Densy Sanchez, hayatını kaybetti.

Densy Sanchez’in ölümünün şirket ile sendika arasındaki toplu sözleşme ve kıdem tazminatı konularındaki mücadele nedeniyle olduğu iddia ediliyor. MRW şirketinin yöneticilerinin bu nedenle sorgulandığı da açıklandı.

Eyalet Meclisi Başkanı Sixto Rodriguez işçinin ailesine başsağlığı dilerken, şirket yöneticilerini sorguya çağırdıklarını belirtti.

Sendikacılara dönük saldırılar artıyor

Venezüella’da sendikacılara dönük saldırılar gittikçe artarken, sadece Aragua eyaletinde son üç yılda UNETE üyesi 8 sendikacının öldürüldüğü açıklandı. Sucre, Barinas ve Anzoategui gibi ülkenin diğer eyaletlerinde de UNETE üyelerine dönük saldırıların yaşandığı bildirildi.

Şimdiye kadar yapılan soruşturmalardan saldırıları kimin planladığı ve öldürme emrini kimlerin verdiği bilgisine ulaşılmaması nedeniyle, UNETE cinayetleri lanetleyen ve adalet isteyen bir açıklama yaptı. Açıklamada, yetkili kurumların bu cinayetleri özenle incelemesini ve sınıf temelli sendikacılara dönük saldırıların önüne geçilmesini istedi.

Açıklamada ayrıca, sendikacı cinayetlerinin önüne geçilmesi için ülke çapında eylemlerin başlatılacağı ve bilgilendirici konferansların yapılacağı belirtildi.

UNETE geçen Şubat ayında Venezüella Devlet Başkan Yardımcısı, Çalışma Bakanı, Adalet Bakanı ve Başsavcılara bu konuda adım atılmasını isteyen bir metin yollamıştı. Ayrıca UNETE yöneticileri Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı ile önlem alınması konusunda Nisan ayında iki kere toplantı yapmıştı.

UNETE ülkenin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu ve Hugo Chavez yönetimini destekliyor. Sendikada Venezüella Komünist Partisi’nin de üyeleri yer alıyor.

Cinayetler Kolombiya’yı hatırlatıyor

Venezüella’da son yıllarda artan sendikacı cinayetleri, her yıl onlarca sendikacının öldürüldüğü bir başka Latin Amerika ülkesi olan Kolombiya’yı akla getiriyor. İşlenen cinayetlerin yöntemleri ise büyük benzerlikler taşıyor.

Kolombiya’da sendikacılık en tehlikeli meslek olarak görülüyor. Son 25 yılda 3 bini üzerinde sendika aktivistinin öldürüldüğü Kolombiya’da, bu cinayetlerin %97’sinin faili bulunmamış durumda.

15 yıl önce 3 milyonu aşkın işçinin sendikalı olduğu Kolombiya’da şu an sadece 800 bin civarında sendikalı işçi bulunuyor.

Kolombiya’da paramiliter çeteler tarafından düzenlenen sendikacı cinayetlerine devlet tarafından da göz yumulduğu bilinirken, Kolombiya eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe ve bakanlarının bu paramiliter çetelerle işbirliği yaptığı ve ülkedeki yabancı tekellerin bu sağcı çetelere para aktardığı ortaya çıkmıştı.

ABD’nin Latin Amerika’daki en önemli müttefiki olan ülkede sol örgütlere ve sendikacılara dönük kanlı bir iç savaş yürütülüyor.

ABD medyası Chavez’i sorumlu tuttu

ABD gazetesi Washington Post’da da Venezüella’daki sendikacı cinayetleri işlenirken, gazete cinayetlerden ülkedeki muhalif kapitalistler yerine Devlet Başkanı Hugo Chavez’i sorumlu tuttu.

Haberde, “Hugo Chavez kendi hükümetini işçi dostu olarak gösteriyor ama Venezüella sendika aktivistleri için en tehlikeli ülkelerden biri” yazılırken, öldürülen sendikacıların Chavez’in partisi olan Venezüella Birleşik Sosyalist Partisi üyesi olduğu belirtilmedi.

2008 yılı sonunda UNETE, işçilere “silahlı öz-savunma birlikleri kurma” çağrısında bulunmuştu

2008 yılı Kasım ayının sonunda bir hafta içinde üç UNETE üyesi sendikacının katledilmesi de yine benzer bir kontrgerilla faaliyeti olarak gerçekleşmişti. UNT tarafından yapılan açıklamada “olayın münferit değil büyük bir planın parçası olduğu” iddia edilirken, “sendikacılara yönelik şiddet eylemlerinin arkasında muhalefetin ve ABD’nin olduğunu çok açık olduğu” belirtilmişti.

UNT ulusal koordinatörü Stalin Perez Borges, işçilerin Venezüella adaletine güvendiklerini ancak sadece hukuksal süreçlere bel bağlamakla yetinemeyeceklerini söyleyerek, “derhal bir araya gelerek öz savunma birimleri oluşturmak zorundayız, hükümet bize gereken silahları ve silahlı eğitimi sağlamak zorunda. Bu tür suçlarla polis ya da yargı değil ancak saldırıların hedefi olan işçiler savaşabilir. İşçiler faşizme karşı kendilerini silahla savunacak” demişti. (Latinbilgi)