Anasayfa , Köşe Yazıları , Umut… Mücadele… Direniş… – Çetin Çetin

Umut… Mücadele… Direniş… – Çetin Çetin

    Aralık ayındayız…
    İdamlarla, işkencelerle, katliamlarla anılan bir aydayız.
    Gerçi diğer aylar da aynı yoğunlukla dolu desek yanılmayız.
    Çocukların yaşlarının büyütülerek idam edildiği aydayız.
    13 aralık…17 yaşındaki Erdal Eren yaşı büyütülerek tam 38 yıl önce AFC’nın generalleri tarafından idam edildi.Çocukların kurşunlanarak katledildiği… (-Mazlum Akay, Mehmet Nuri,Ceylan Önkol, Uğur Kaymaz, Berkin Elvan devletin öldürdüğü çocuklardan bir kaçı – )
     Adı ALİ İsmail olan gencin sokakta sivil polisler tarafından kalaslarla dövülerek öldürüldüğü…
    Çocukların tecavüz edilerek katledildiği,on binlercesinin hapishanelere doldurulduğu …
    İnsanların inançlarından dolayı hor görüldüğü, ötekileştirildiği, öldürüldüğü, katliamlara uğratıldığı bir ülkede yaşıyoruz.
    Aralık dediğimizde katliamlar aklımıza geliyor…
    19 aralık Hapishaneler katliamı, 19 aralık 2000 yılında,Türkiye’nin en kanlı hapishaneler operasyonu yapıldı. F Tipi hapishanelere karşı 20 ekimden beri sürmekte olan Ölüm Oruçlarını sona erdirmek, siyasi tutsakları F Tipi hapishanelere doldurmak amacıyla 20 hapishaneye yapılan bu operasyonda 28’i siyasi tutsak olmak üzere 32 kişi katledildi. Yüzlerce siyasi tutsak yaralandı.
    19-26 aralık Maraş katliamı, 19 ile 26 aralık 1978 ‘de Maraş’ta alevi inancından insanlarımıza yönelik Faşist MHP ve ülkü ocakları tarafından devletin güvenlik güçlerinin gözetiminde, denetiminde gerçekleştirilen katliamda resmi verilere göre 150 kişi öldürüldü, 176 kişi yaralandı. Alevi inancından insanlarımıza ait 2000’in üzerinde ev ve iş yeri yakıldı. Resmi olmayan beyanlara göre ise ölü sayısı 500’e yakındır. Bu katliamın ardından hemen sonra bu bölgede yaşayan alevi nüfusun yüzde 80’i yurt içi, çoğunlukla da yurt dışına göç etti.
    28 aralık Roboski katliamı, 28 aralık 2011’de Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyünden Irak’a geçen bir grup kaçakçı F-16 uçakları tarafından vurulmuş, katliamda 17’si çocuk 34 kişi yaşamını yitirmişti. Bu katliam Kürt halkına yönelik katliamların ilki olmadığı gibi sonuncusu da değildi.
    Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki kurulduğundan bu yana seceresi katliamlarla dolu.1915 Ermeni soykırımı gibi bir insanlık suçu defterine kayıtlı. yine Süryanilerin  katliamları, Rumların, Yahudilerin zorla göç ettirilmesi…Günümüzde de Kürtler…Gerçi Kürtlerin katledilmeleri 1925’lerde başladı.Kürtlere yönelik imha ve inkar politikası kuruluşundan bu yana bu devletin temel politikası…
    Faşizmle idare edilen bu ülkede hakim sınıflar bununla da yetinmeyerek dönem dönem Askeri Faşist Diktatörlüklere geçiş yaptılar. 12 mart, 12 eylül gibi…
    Askeri Faşist Diktatörlükler (AFC) döneminde işkenceler, idamlar, katliamlar bir hız daha kazandılar. 12 mart ve 12 eylül AFC’ların iktidar olduğu yıllarda ilericiler, devrimciler, komünistler kurşunlandılar, işkencelerde katledildiler, idamlarda ölümsüzleştiler.
    12 martta Türkiye Devrimci Hareketi (TDH) nin önderlerinden Mahir Çayan 10 yoldaşıyla birlikte Kızıldere’de katledildiler.
    Yine 12 martta TDH’nin önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan darağacında ölümsüzleştiler. TKP/ML’nin kurucusu ve önderi İbrahim Kaypakkaya Amed zindanında işkencede katledildi.Ser verip sır vermeyen önder olarak tarihe not düşüldü.
    12 eylül AFC  döneminde 12 marttan çıkarılan derslerle işkenceler, sokak infazları, idamlar tüm hızıyla devam etti.Hapishanelerde özellikle Amed’de katliamlar gerçekleşti. Kürt ulusal mücadelesinin onlarca insanı katledildi.  Mazlum Doğan’lar  zülme,işkencelere Newroz’da bedenini ateş topuna dönüştürerek yanıt oldular.
    Günümüzde de faşist diktatörlük yüzündeki peçeyi atarak açık faşizme, tek adam diktatörlüğüne geçiş yaptı.
    Hapishaneler tarihinde hiç olmadığı kadar dolu.
    Kadınların sokak ortasında katledildiği, çocuklara tecavüzün tavan yaptığı, öğrencilerin hapishanelere doldurulduğu,Kürt halkına yönelik imha ve inkar politikasının en koyusunun uygulandığı …
    Kürt şehirlerinin tanklarla, obüslerle yıkıldığı, bodrumlarda yüzlerce sivilin kurşunlanarak, yakılarak katledildiği…
    İlericilerin, devrimcilerin, komünistlerin kurşunlandığı, sokak infazlarının yapıldığı, hapishanelere doldurulduğu…
    Ülkenin bir bütün hapishaneye dönüştürüldüğü …
    Sendikaya üye olan işçilerin işten atılarak açlığa mahkum edildiği…
    Haklarını arayan greve giden işçilerin gözaltına alınarak hapishanelere doldurulduğu …
    İşçi cinayetlerinin  tavan yaptığı …Tek adam diktatörlüğüyle yönetilen bir ülkede yaşıyor insanlarımız.
    Tüm bu olumsuzluklara karşın işçilerin,emekçilerin direnişlerine, kadınların mücadelelerine …
    Devrimcilerin, komünistlerin, Kürt ulusal hareketinin faşist diktatörlüğe karşı ortak mücadelesine de tanıklık ediyoruz.
    Bu ülkede direnişlere de tanıklık ediyoruz.
    Devrimcilerin, komünistlerin örgütlülüğünde direnişin olduğu yerde mücadele yükselir, umut yeşerir.
    UMUT işçinin örgütlülüğünde, emekçinin direnişinde…
    UMUT dağlarda…