Anasayfa , Avrupa , Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma günü olan 18 Mart’ ta miting yapıldı

Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma günü olan 18 Mart’ ta miting yapıldı

18martKÖLN | 20 – 03 – 2014 | Hapishaneler sempozyum platformunun, daha önceden takvimsel olarak bellirdediği ve faaliyet programı içinde yer alan, 18 Mart,  Dünya Politik Tutsaklarla Dayanışma  günü için, bir çok alanda yapılması planlanan etkinliklerden biri de, Köln’de yapıldı. Etkinlik platform bileşenleri olarak, ATİK- UPOTUDAK, ADHK, AÖTDK ve YEK-KOM kurumları tarafından düzenlendi. Miting hafta içi  ve iş saatine denk gelmesinden kaynaklı, yeterli düzeyde bir katılım sağlanamadı. Ancak, açılan pankarlar ile yapılan Almanca konuşma, miting alanında gelip geçen kitlelerin ilgi odağı oldu. Özellikle, Almanca yapılan konuşmada şu notkalara vurgular yapıldı.

‘Bugün 18 Mart Dünya Politik Tutsaklarla Dayanışma Günü.  19.yüzyıl ve 20. Yüzyılda işçi sınıfı ve emekçilerin, ezilen ulusların demokrasi, özgürlük, toplumsal kurtuluş ve ulusal kurtuluş mücadeleleri hızla gelişti. Mücadele geliştikçe hakim sınıflar daha çok ezilenlerin temsilcisini zindanlara doldurdu. Zindanlar yüzyıllardır sıcak ve keskin bir mücadele cephesi olarak varlığını sürdürdü, sürdürüyor’ denildi. Devamla yapılan konuşmada, ‘bugün dünyanın tüm coğrafyalarında, işkence ve katliamlara karşı çıktıkları için, binlerce insan hakları ve özgürlükler savunucusu hapishanelerde bulunmaktadır. Denildi yine bugün dünyanın birçok coğrafyasında binlerce kadın politik tutsak hapishanelerde bulunmaktadır. ve dünyanın tüm coğrafyalarında yaşları 10 ile 15 arasında bulunan binlerce çocuk hapishanelerde tutmaktadır. Filistin, İspanya, Meksika, Filipinler, İsrail, İspanya, Türkiye ve Kürdistan’da ulusal kurtuluş için ayağa kalkan binlerce ulusal kurtuluş savaşçısı politik tutsak, yıllardır hapishanelerde tutulmaktadırlar.

Ayrıca, Türkiye Devletinin, son çıkartılan tutukluluğun 10 yıldan 5 yıla indirilmesi yasasını generallere ve diğer katillere uygulayan AKP; aynı uygulama, sıra Kürtlere ve devrimcilere geldiğinde ise, hiçten gerekçelerle uygulamamaktadır. Yasadan yaralanması gereken yüzlerce KCK davası tutsak, yeniden mücadeleye devam edecekleri gerekçesiyle tahliye edilmemektedirler. İşte, AKP hükümetinin dünyaya örnek demokrasi olarak gösterdiği Türkiye budur.

Yine Demokrasinin beşiği gösterilen Avrupa’da da tecrit devem etmektedir. Hasta tutsaklar tecritte tutularak tedavi edilmezken, cezaevlerinde bulunan politik tutsaklara karşı ağır baskı ve yasaklar devam etmektedir.

Vicdan sahibi tüm insanları bir kez daha, tüm politik tutsaklara karşı duyarlı olmaya ve dayanışma içinde bulunmaya çağırıyoruz’ denildi. Konuşma bölümünün bitmesinden sonra, atılan  sloganlar eşliğinde mitig sonlandırıldı.