Home , Avrupa , Avusturya da İktidar Partileri Oy kayıplarına rağmen Koalisyona devamı!

Avusturya da İktidar Partileri Oy kayıplarına rağmen Koalisyona devamı!

SandikVİYANA | 30 – 09 – 2013 | Avusturya da Genel Secimler 29 Eylül 2013 de gerçekleşti. Secim sonuçları daha önceden yapılan Kamuoyu araştırmalarının oranlarını doğruladı.  Özelikle SPÖ (Sosyal Demokrat Parti) ve ÖVP (Halk Partisi) sinin dört yıllık iktidarı altında uygulanan ekonomi politikalar Avusturya Halkı tarafından cezalandırıldı. 

Pazar günü sandık başına giden Avusturya halkının karşısına 9 parti iktidar  adayı olarak seçime girdiler.  Bu partiler;  SPÖ ( Avusturya Sosyal Demokrat Partisi), ÖVP (Avusturya Halk Partisi),          FPÖ ( Avustutya Özgürlükçüler Partisi), GRÜNE ( Yeşiller), BZÖ ( Gelecek İçin Birlik Avusturya), KPÖ ( Avusturya Kominist Partisi), NEOS ( Yeni Avusturya Partisi), Piraten (PIRAT – Korsanlar) ve Team Stronach (FRANK) .

Avusturya da yapılan Genel seçimlerde Göçmen kökenli adayların seçim malzemesi olarak kullanıldığı ve Göçmenlerin oylarını almak için Partilerin birbirleriyle yarıştığını belirtebiliriz. Özelikle seçilemeyecek yerlerde aday gösterilen Göçmen adaylar daha çok Göçmenlerin Tercihli oylarını aday oldukları partilere taşımak dışında bir misyonları  olmadığı  görüldü.  100  bin  Türkiyeli  Göçmenin oy kullandığı  seçimlere ilgi büyüktü. Bu ilgi Göçmenlerle sınırlı kaldı. Çünkü Yerlilerin seçime katılma oranı % 12,9 oraninda düşerek, Avusturya da katılım % 65,9  geçmedi.

 Üç Türkiyeli Kadın Meclise girmeyi başardı.  Yeşillerde Alev Korun Viyana da ve Aygül Berivan Aslan Tirol da, SPÖ den Nurten Yılmaz  Viyana da Meclise girmeyi başardı.

SPÖ’den Kemal Yıldız,  Şafak Akçay,  Aziz Gülüm,  Mustafa Yenici,  Ekrem Resul Gönültaş,  Öztürk Şenay,  Aslan Ergen,  SPÖ’nün milletvekili adayı oldular. ÖVP’den Türkiyeli  kökenli Şirvan Ekici,  Hasan Vural,  Mustafa İşcel,  ÖVP ve SPÖ Avusturya vatandaşı olan Türkiyelilerin oylarını hedefliyor. Yanbancı düşmanı parti olarak bilinen FPÖ’den Türkiyeli kökenli aday yok.  Avusturya Komünist Parti’sinde (KPÖ) Salzburg‚da Türkiyeli iki aday Resul Şen 3 sırada Süleymen Vurgun 6 sırada aday oldu.

Secim PrognosSPÖ ve ÖVP in Türkiyeli Göçmenleri son sıralarda ya da seçilemeyecek yerlerde aday göstererek bir taşla iki kuş vurma niyetindeydiler. Samimi olmadıkları tüm politikalarında hissettiren bu iki partinin ne yaman Göçmen dostu olduklarını da seçimlerde daha net ortaya çıktı. Göçmenlere seçme ve seçilme hakkını savunma yerine, Göçmenleri kendi tekelerinde oy potansiyeli olarak gören bu Burjuva Partiler bunun farkında olan Göçmenlerde iyi bir tokat yediler. Göçmenleri Dil, Din ya da Türkiye de ki siyasal Partilere göre bölmeye çalışanlar bu seçimde yine hüsrana uğradılar.

Özelikle Irkçı ve Faşist anlayışlı Türkiyeli bazı Göçmen kurumları Türkiye de ki politik yansımayı Avusturya ya taşıyarak, seçim propagandaların da yine Irkçı ve Faşist söylemlerle Göçmen kitleleri gerçek sorunlarında uzaklaştırma gayretine girdiler. Fakat bu kara Propaganda da Göçmenler arasında çok etkili olmadı.

− 2,2 % 

− 2,2 %

+ 3,9 %

 − 7,1 %

  + 1,1 %

27,1 %

23,8 %

21,4 %

3,6 %

11,5 %

5,8 %

4,8 %

2,0 %

  SPÖ

ÖVP

FPÖ

BZÖ

GRÜNE

FRANK

NEOS

Sonstige

Wahlbeteiligung:

65,9 %

Sozialdemokratische Partei Österreichs    Aktuell:53Mandate.

Österreichische Volkspartei   Aktuell:46Mandate.

Freiheitliche Partei Österreichs    Aktuell:40 Mandate.,

Die Grünen – Die Grüne Alternative  Aktuell:22Mandate.

Team Frank Stronach  Aktuell:11Mandate.

NEOS Das Neue Österreich und Liberales Forum  Aktuell:9

SPÖ-ÖVP in dört yıllık iktidar döneminde Sosyal hak gaspları ve Tasarruf paketleri uygulamaları ile İşçilere ve çalışanlara yönelik ciddi saldırılar söz konusuydu. İşçi ücretlerinin dondurulması, Taşeron Firmaların desteklenmesi ve Taşeron işçilerin haklarının gasp edilmesi,  Sağlık ve emeklilik kesintileri, Ev kiralarının yükselmesi, Tüketici fiyatlarındaki artış, öğrenci Harçları gibi saldırılar iki Partinin oy kaybetmesini beraberinde getirdi.

Kapitalist krizle birlikte Bankalara verilen Milyarlarca Fonlar ve özelleştirmelerle SPÖ-ÖVP-FPÖ gibi partilere akan yüz Milyonlarca Rüşvet Avusturya Kamuoyunun bilgisi dahilindeydi.Tüm bunlara rağmen iki iktidar Partisinin tekrardan Büyük Koalisyon kurmaları yönünde Seçmenler tercih oylarını kulandılar. SPÖ 2009 Seçimlerinde % 29,26 ve 2 013 seçimlerinde ise 27,1 oranında oy almıştı. 2013 Seçimlerinde ise % 2,20 oranında oy kaybına uğradı.   ÖVP ise 2009 seçimlerindeki % 24,98 oranı 23,8 indirerek %2,2 oy kaybı yaşadı. Bu bir bakıma Halkın iki Partiye verdiği Mesaj olarak algılanabilinir.

Özelikle Krizle birlikte gelişen İşsizlik, Yoksulluk Irkçılığın gelişmesinin de olanaklarını yaratmıştı. Avusturya da Irkçı FPÖ (Avusturya Özgürlükler Partisi) Devlet olanaklarını da kullanarak Yerli ve Göçmen İşçiler arasındaki sınıf dayanışmasını ayrımcı-Irkçı politikalarla engelleyerek Irkçılığı seçim propagandası haline getirmişti. Her seçim döneminde Irkçı Partiler Göçmenleri hedef tahtasına oturtmakta ve İşsizlik, Yoksulluk ve Krizin sorumluları olarak göstermişlerdir. Irkçı ve Faşist partiler Devletin desteğiyle bu politikalarda kısmi başarılı olmaktadırlar. İşte bu Seçimde de en avantajlı Parti olarak yine Irkçı-Faşist FPÖ cıktı. FPÖ oy oranlarını yaklaşık % 4 artırarak %21,4 oy alarak Parlamentoya 40 Milletvekili gönderdi.

Grüne (Yeşiller Partisi ) ise oy oranını 1,1 artırarak Parlamentoya daha fazla Milletvekili göndermeyi başardı. Yeşiller 2009 Seçimlerindeki % 10,43 lük oranı 12,2 ye yükselterek seçimin ikinci avantajlı Partisi oldu. Yeşiller bazı eyaletlerde oy oranını  %4 artırarak çıkış yaptı.

Yeşiller de iki Türkiyeli kökenli Milletvekili Parlamentoya göndermeyi başardı. Özelikle Tirol da yeşillerin adayı Aygül Berivan Aslan ciddi çalışmasıyla Milletvekili seçildi. Tirol Demokratik Güç Birliğinin de desteklediği ve çalışmasını yürüttüğü Yeşiller adayı Aygül Berivan Aslan Avusturya Parlamentosuna seçilen ikinci Türkiyeli Göçmen olarak ta tarihe yazıldı.

Yine Seçime ilk defa bu dönem giren iki Parti Parlamentoya girmeyi başardılar. Team Stronach isimli Parti % 5,8 oy alarak 11 Milletvekili aldı. Team Stronach kimdi? Avusturya da yaşayan Kanadalı bir Milyarder Tekel sahibinin kurduğu Partidir. Bu Parti daha çok Sağcı ve Irkçı bir parti olma özeliğini taşımakta. Kurulduğu günden beri çeşitli partilerdeki Milletvekillerini satın alarak Parlamentoda grup kurmuştu. Daha çok BZÖ (Avusturyanın Geleceği için Birlik)  Partisinin kadrolarını yanına alarak ilk seçimde barajı aştı. Fakat Kamuoyu araştırmalarının çok gerisinde kalan bir parti oldu. Çünkü Team Stronachın %8-9 gibi bir orana ulaşacağı tahmin ediliyordu.

Yine Seçimlerin diğer bir galibi ise NEOS( Yeni Avusturya Partisi)  denilen ve ilk kez seçimlere giren daha çok Liberal politikalarla kendinden söz ettiren bir Parti olma özeliğini taşımakta. Bu Partide de   % 4,8 oy alarak 9 Milletvekili Parlamentoya gönderdi.

BZÖ (Avusturyan’ın Geleceği için Birlik)  ise %10,7 lik oy oranını % 3,6 ya indirerek Meclis dışında kaldı. Bu Parti de Irkçı ve Faşist politikaları olan yabancı düşmanı bir partidir.  FPÖ den ayrılan Jörg Haider tarafından kurulmuştu.   KPÖ ve Piraten Ülke barajına takılan ve Parlamentoya milletvekili gönderemediler.

Özet olarak bu Partilerin hepsinin birbirlerinde nicel farklılıklar içerdiği ve işçilere, Halklara, Göçmenlere yönelik ekonomi politikalarının sömürüden başka bir şey vaat etmeyeceklerini bilmeyenimiz yok. Sonuç olarak Burjuvazinin temsilcileri olan Büyük partiler, Burjuvazinin çıkarlarını korumak içinde İşçi ve Göçmenlere yönelik saldırılarını daha da artıracaklardır. Avusturya da her şey eskisi gibi devam etmeyeceği, tek değişikliğin ise Halkın daha fazla politikleştiğidir. Burjuva cephede ise daha fazla saldırı ve sömürü olacağını şimdiden söyleyebiliriz.