Home , Avrupa , Uluslararası Af Örgütünden Eylem
Activists from Amnesty International hold hands after taking part in a performance which simulates the death of immigrants at the Mediterranean Sea and to commemorate the World Refugee Day, on La Malagueta beach in Malaga, southern Spain June 17, 2016. REUTERS/Jon Nazca

Uluslararası Af Örgütünden Eylem

İspanya|18.06.2017|#I WELCOME REFUGEES

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) her yıl Avrupa ülkelerine sığınmak için kaçak yollar deneyen binlerce mültecinin hayatını kaybetmesine yaptıkları eylemle dikkati çekti.

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle Af Örgütü aktivistleri İspanya’da eylem gerçekleştirdi. İspanya’nın güneyindeki Malaga kentinin La Malagueta plajına gelen eylemciler, ‘Hoşgeldiniz mülteciler’ yazılı bir pankart açtı.
Eylemcilerden bazıları denizlerde hayatını kaybedip cansız bedenleri kıyıya vuran mültecileri temsilen ‘ceset torbası’ giyerek sahile uzandı.

Uluslararası Af Örgütü kısa bir süre önce, Avrupa Birliği’nin küresel mülteci krizi ve mültecilere yaklaşımıyla ilgili geniş kapsamlı bir rapor yayımlamıştı. Korku ve Tel Örgüler: Avrupa’nın Mültecileri Dışarda Tutma Yaklaşımı‘ isimli rapor, Avrupa’nın mültecilerin sığınmaya erişimlerinin engellenmesine yönelik hamleleriyle, mültecileri kötü muameleye ve tehlikeli deniz yolculuklarına nasıl ittiğinin altını çiziyor.

Konuyla ilgili konuşan Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, „Avrupa sınırı boyunca genişleyen tel örgüler sadece hak ihlallerinin sağlamlaştırmada ve mülteci akınının insani ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesini zorlaştırmada başarılı olmuştur“ dedi.

Avrupa sınırlarına çekilen bu tel örgüler insanların gelişini durdurmak yerine, mülteci akınını diğer kara rotalarına veya daha tehlikeli deniz rotalarına yönlendiriyor. Avrupa’nın son aylarda uygulamaya başladığı yeni politika sonrası, mülteciler Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçemeyince denizleri tercih ediyor. Mültecilerin sıklıkla kullandığı rotalardan biri de İspanya.