Home , EMEĞİN GÜNDEMİ , Ücret gaspı yaygınlaşıyor

Ücret gaspı yaygınlaşıyor

TÜRKİYE |11.01.2017| Patronların OHAL koşullarının sağladığı “kolaylıklar” ve kriz-istikrarsızlık bahanelerine yaslanarak ücret gaspında ya da işçi kıyımında daha da keyfileşmeleri giderek yaygın bir hale geldi. Kayseri ODS ve Yozgat Termikel’de işçiler maaşlarının verilmemesi üzerine direnişe geçti.

ODS’de ücret sorunu kronikleşti, şimdi de işçi kıyımı

Daha önce de (Kasım 2016’nın son günlerinde) ücretleri ödenmediği için iş bırakan Kayseri Ortadoğu Döküm Sanayi (ODS) işçileri o zaman birleşik direnişin gücüyle taleplerini kabul ettirmişlerdi. Fakat fabrikadaki kuralsızlık ve keyfilik devam etti. İşçiler Ocak 2017’nin ilk günlerine de ücretlerinin ödenmesi talebiyle iş bırakarak girdiler ve direnişin 10. gününde de DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş üyesi ve temsilcilerinin işine kıdem hakkı verilmeden son verilmesi saldırısıyla karşılaştılar. Kıyımın direnişin kırılması için gerçekleştiğini söyleyen işçiler, arkadaşlarını yalnız bırakmayacaklarını, direnişi sürdüreceklerini söylediler.

Patronun krizi bahane ederek ücret ödemelerini keyfi bir düzensizlik içinde gerçekleştirmesi karşısında işçiler, “ödeme yapmakta zorlanıyorum” sözlerinin yalan olduğunu, aynı patronun 3 ayrı fabrikasının daha bulunduğunu, lüks otomobille gezdiğini ve yakın zamanda bir işyeri daha satın aldığını söyleyerek isyan ettiler.

Evrensel’e yansıyan habere göre işçilerden bir kısmı ücret ödemelerindeki düzensizlik karşısında artık burada çalışmak istemediklerini belirterek, tazminatlarını alıp işten ayrılmak istediler fakat, patron tazminatları ödemeye yanaşmadı. Yanaşmadığı gibi çıkışları verilmediği için işsizlik maaşı da alamayan işçiler, sefalet koşullarında yaşamaya mahkum edildiler.

Emeğimizin karşılığını almak en doğal hakkımız. Maaş yatmasını istemek suç mu? Kıdem hakkımızı elimizden alması ise kimin suçlu olduğunu gösteriyor” diyen ODS işçileri, “Başta kendi fabrikamızın işçileri olmak üzere diğer tüm metal işçileri mücadelemize sahip çıkmalıdır. Sessiz kalmak, sıranın kendisine gelmesini beklemek anlamına gelir” dedi.

Mücadeleyi yıpratmak ve işçilerde korku yaymak için patronun işten atma taktiği olduğuna belirten işçiler, “Biz korkmadık, korkmayacağız. Hatta mücadeleyi arttıracağız. Hakkımızı olanı alana kadar ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

İşten atılan arkadaşlarına sahip çıkacaklarını ifade eden işçiler, “Arkadaşlarımız işten atılınca korkacağımızı mı sanıyorlar? Direnişi kıramazlar çünkü maaşların yatmasını istemek kadar doğal hakkımız yok. Arkadaşlarımız bu yüzden işten çıkarılıyorsa ya bizi de işten çıkarsınlar ya da işçi arkadaşlarımızı geri işe alsınlar. Haklarımızı alana kadar durmayacağız” dedi.

Yozgat Termikel’de işçiler 4 aydır ücret alamıyor

Yozgat Şefaatli’de bulunan Termikel fabrikasında çalışan 40 işçi 2016 yılının 9. Ayından beri ücretlerini alamıyor. İşçilere en son gene Çarşamba günü ödeme yapılacağı sözü verilmesine rağmen bu gerçekleşmedi. Bunun üzerine işçiler o günden bu güne grevde.

Evrensel’in haberine göre, fabrikanın sahibi Ahmet Kaya işçilere, “Para veremeyiz, çalışırsanız çalışın, çalışmıyorsanız da yasal haklarınıza başvurun” dedi. Asgari ücret karşılığında günde 10 saat çalışan işçiler, “Hangi devirde yaşıyoruz! Nerde yaşıyoruz? Biz ailesi için sadece ekmek parası kazanmaya çalışan işçileriz. Bizim sesimizi duyurun!” diyerek isyanlarını dile getiriyorlar.

İşçiler aynı zamanda fabrikada örgütlü olan Hak-İş’e bağlı Çelik-İş’e de tepkililer, sendikanın kendilerini oyaladığını düşünüyorlar: “Sendikayı işte şimdi gidiyoruz, toplantı yapıyorum, şunu yapıyorum, bunu yapıyorum diyerek bizi oyalaya oyalaya bugüne geldik. Oyalamaya da devam ediyor. Önceki gün Termikel patronu Ahmet Kaya ile toplantı yapacağız dediler. Daha sonra telefonda bize şunu söylediler: ‘Maaşınızı vermiyor, gidip yasal işlemini başlatsınlar, dedi.

Sendikadan da patrondan da şikayetçi olan işçiler, “Sendika şu anda Ankara’dan yola çıkmış geliyor. Bize yardım ederse edecek, etmezse mecburen yasal işlem başlatacağız. Şefaatli Kaymakamlığına gideceğiz. Kaymakamdan sonuç alamazsak Yozgat Valiliğine çıkacağız” dediler. (Kaynak: Özgür Gelecek)