Anasayfa , Haberler , Tutsak gazeteci Aslı Ceren Aslan’dan mektup var!

Tutsak gazeteci Aslı Ceren Aslan’dan mektup var!

Riha’da gözaltına alınıp tutuklanan Özgür Gelecek çalışanı ve eski Yazı İşleri Müdürü gönderdiği mektupta başta dayatılan çıplak arama olmak üzere maruz kaldığı işkenceleri kaleme aldı.

Ceren,  basına da yansıdığı üzere Ceylanpınar’da asker tarafından gözaltına alındığını ve gözaltı sırasında asker tarafından darp edilerek, cinsiyetçi küfürlere ve tehditlere maruz kaldığını anlattı.

Ceren, “Tüm bunlar olurken gözlerimin kapatılması (bir bez aracılığı ile), nereye götürüleceğimi kavrayamamak beni oldukça endişelendirdi. Ancak daha “anlayışlı” komutanın gelmesi ile gözlerimdeki bez çözüldü, şiddet onun emri ile sona erdirildi. Bu sefer psikolojik anlamda bir saldırının başlayacağını komutanın gelmesi ile anlamıştı” diyerek asker ve polis tarafından sohbet adı altında yaşadığı fiziksel ve psikolojik işkenceye vurgu yaptı.

Ben bu psikolojik saldırıya karşılık hiçbir soru cevaplamamayı tercih ettim, sadece nereye götürüldüğümü öğrenmeye çalıştım. Burada devam eden sohbet etme girişimlerinde, Facebook adresime de göz atılmış’ komutan tarafından. Ne kadar kültürlü (!) olduğuma övgüler yapılarak jandarmaya doğru yola çıkarıldım. Ceylanpınar’da bulunan jandarma binasında bu “kibar” yaklaşım sürmedi. Bu sefer başka komutanlar devreye girdi. Sivil giyimi ve erler tarafından “komutanım” denen kişiler, beni sohbet etmek üzere odaya aldılar. Hiçbir ilgimin olmadığı suçlamalarda bulunmalarına karşılık yine “sohbet”  etmemeyi tercih ettim” şeklinde açıklamasını sürdüren Ceren, yaşadıkları sırasında aklına Sur’da yaşananların geldiğini belirtti.

“(Bu arada gözaltına alınırken askerler tüm giysilerimi çıkarmamı istedi. Ben sadece montumu çıkardım. Biraz üstelediler, ancak kararlı bir şekilde reddetmem üzerine daha da üstelemediler” aklıma Sur’da ki görüntüler geldi olay sırasında ve sonrasında) “Sohbet”  için çok zorlamadılar, reddetmem üzerine bir odaya alındım.  Burada sivil giyimli “komutanım” olarak hitap edilen bir kişi tarafından darp edildim. Darptan kastım yumruk, tekme, tokat üçlemesi. Slogan atmam üzerine darp meselesi daha da şiddetlendi ve cinsiyetçi küfürlerle devam etti. Sonrasında yani fiziksel şiddet sona erince “sohbet” için alındığım odadan çıkan kişiler bulunduğum odaya gelerek cinsiyetçi küfür ve tehditlere katıldılar” diyen Ceren, Ceylanpınar’da götürüldüğünü ve burada cinsel şiddet yaşadığını dile getirerek, “Gözaltında bulunduğum günler boyunca uygulanan fiziksel-psikolojik şiddeti protesto etmek ve bir an önce savcılığa çıkarılmak için açlık grevinde bulundum. 9 Şubat-10 Şubat günlerinde günde bir kez bir tane kesme şeker verilirken 10 Şubat akşamı avukatın gelmesi üzerine her öğünde ikişer tane kesme şeker verilmeye başlandı. Yine 10 Şubat akşamı avukatımın gelmesinin ardından polis tarafından sohbete çağırıldım. Ancak burada da konuşmamayı tercih ettim” diyen Aslı Ceren tutuklanmasının ardından Urfa T Tipi Hapishanesine götürüldüğünü dile getirerek mektubunu sonlandırdı. (Özgür Gelecek)