Anasayfa , Kadın , Türkiye’de de tartışma yaratan ‘tecavüzcüye af’ yasası Ürdün’de kaldırıldı.

Türkiye’de de tartışma yaratan ‘tecavüzcüye af’ yasası Ürdün’de kaldırıldı.

Türkiye’de de tartışma yaratan ‘tecavüzcüye af’ yasası Ürdün’de kaldırıldı. İnsan hakları savunucularının söz konusu yasaya karşı uzun zamandır yürüttüğü kampanyalar, kararın alınmasında etkili oldu. Tecavüz ettikleri kadın veya çocuklarla evlenmeleri halinde tecavüzcülere af getiren yasa, karşıtları tarafından ‘taş devrinden kalma’ diye nitelendirilirken, yasayı destekleyenlerse, ‘tecavüz mağdurlarının onurunu korumak’ gibi bir gerekçe öne sürüyordu.

Ürdün Ceza Kanunu’nda 15-18 yaş arası kadınlarla cinsel ilişkiye girmek tecavüz olarak tanımlanırken, tecavüz yedi yıla hapis veya mağdurun 15 yaş altında olduğu durumlarda idamla cezalandırılıyordu. Ancak kaldırılan yasa, tecavüzcüyle mağdurun üç yıl içinde evlenmesi ve beş yıl evli kalması halinde erkeklere af getiriyordu.

Yeni düzenlemeyle, tecavüz suçunu işleyenler cezalandırılacak; kadın, çocuk ve engellilere karşı işlenen suçların cezaları artırılacak.

LÜBNAN’DA DA BENZER KAMPANYALAR YÜRÜTÜLÜYOR: ‘GELİNLİK TECAVÜZ SUÇUNU ÖRTMEZ’

Lübnan’da da benzer bir yasanın kaldırılması için kampanyalar gerçekleştiriliyor. Lübnanlı aktivistler, ‘Gelinlik tecavüz suçunu örtmez’ başlığıyla yürüttükleri kampanya kapsamında, tecavüzcüleriyle evlendirilmek zorunda bırakılan cinsel istismar mağduru kadınlara dikkat çekmek amacıyla, halka açık alanlara boyun kısmından asılmış gelinlikler yerleştirdi. (tr.sputniknews.com)