Home , Haberler , Türkiye'de 1 Mayıs Yüzbinler tarafından çoşkuyla sahiplenildi

Türkiye'de 1 Mayıs Yüzbinler tarafından çoşkuyla sahiplenildi

TÜRKİYE | 01 – 05 – 2011 | Türkiye’nin bir çok ilinde 1 Mayıs coşkusu doruktaydı. Yüzbinlerin meydanlara akmasıyla başlayan mitinglere birçok sendika, devrimci, demokratik kurum ve kuruluşlar, hatta futbol takımları dahi katılım sağladı. Renkli mücadele görüntülerine sahne olan 1 Mayıs’a, Türkiyeli basınında ayrıntılı şekilde yer buldu.

ANKARA

Ankara’da binlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs eyleminde güvenceli iş insanca yaşam sloganı öne çıktı. TGB’nin faşist provokasyonuna karşı miting coşkulu bir şekilde sona erdi

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü Ankara’da da coşkuyla kutlandı. Çok sayıda kurum saat 11.00’dan itibaren Tren Garı’nda buluşmaya başladı. Halkevleri, Liseli Genç Umut, Öğrenci Kolektifleri, ÖDP, Gençlik Muhalefeti, Üniversiteli ve Liseli Dayanışma, Ulus Heykel’de bir araya gelerek Gar’a yürüyüş gerçekleştirirken; Tez Koop İş, Sezenler Sokak’tan yürüyerek Gar’a geldi. Saat 12.30’dan itibaren kortejlerini oluşturan emek ve demokrasi güçleri, Sıhhiye Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş esnasında siyasi partilerin seçime dönük sloganları ve pankartları dikkat çekerken, Emek ve Demokrasi Bloğu Ankara bağımsız milletvekili adayı Cerciş Utaş da mitinge katılanlar arasındaydı. YGS skandalının ardından günlerce sokaklarda olan, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından da pek çok skandal ile karşı karşıya kalan liseliler, 1 Mayıs’a çok yoğun bir katılım gösterdi. Barınma Hakkı Meclisi ise hem kitleselliği ile hem de üzerinde “Ne villa ne saray, barınacak ev istiyoruz” yazılı maket ev ile ilgi odağı oldu. Miting alanında maket evleriyle dolaşan mahalleliler, büyük alkış aldı.

Emekçilerin alanda yerini almasının ardından Sıhhiye Meydanı’ndaki miting, Grup Kibele’nin 1 Mayıs Marşı ile başladı. On binlerin hep bir ağızdan marşı söylemesinin ardından tertip komitesi adına ilk konuşmayı DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko yaptı.

Barınma Hakkı Büroları’nın getirdiği seyyar ev maketi

’Sivil diktaya doğru giderken haklarımıza sahip çıkacağız’
Beko, 2011 1 Mayıs’ına güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın ve taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı, emekçilerin yarısının kayıt dışı çalıştırıldığı, sendikal örgütlenmenin önünde engellerin olduğu ve iş cinayetlerinin durmak bilmediği koşullarda girildiğini belirtti. Sosyal adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde emekçilerin taleplerini sıralayan Beko, “Emeğin yok edilmeye çalışıldığı, ülkenin bir sivil diktaya doğru yöneldiği bir süreçte, yoksulluğa, eşitsizliğe, hak ve özgürlüklerimizin gasp edilmesine ve doğal kaynaklarımızın tahrip edilmesine karşıyız” dedi.

’Her politikaları çılgın, her uygulamaları şifreli’
Beko’nun ardından KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Kara söz aldı. İşbirlikçi, sermaye yanlısı AKP’nin çılgın projelerini emekçilerin çok iyi bildiğini ifade eden Kara; 4/C, 4/B, 50/D, taşeron, esnek ve güvencesiz çalışma, performans, katkı ve katılım payı, bölgesel asgari ücret gibi her şeyi şifrelediklerini söyledi. “Çılgınca ormanlarımızı talan ediyorlar, sularımızı kirletiyorlar, madenlerimizi yağmalıyorlar, işçileri sömürüyorlar, kadınları öldürüyorlar, gençlere saldırıyorlar, çocukları öldürüyorlar” diyen Kara, meydana çıkma gününün geldiğini söyledi. Mahirler’e, Denizler’e, İbolar’a söz verdiklerini, ant içtiklerini belirten Kara, kazananların emekçiler olacağını dile getirdi.

Kara’nın konuşmasının ardından Grup Kibele marşlar ve türküler ile alanda büyük coşku yaşattı. Son olarak tertip komitesinin emekçileri selamlamasının ardından miting son buldu.

Alanda gerginlik
Ankara Adliyesi’nin önünde bekleyen Eğitim İş Sendikası üyeleriyle BDP arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Mitingin sonunda Grup Kibele sahnedeyken de Abdi İpekçi Parkı’nın girişinde TGB tarafından provokasyon gerçekleştirildi. Diğer katılımcılar ile TGB arasında çıkan çatışma Abdi İpekçi Parkı’ndan Ataç Sokak ve Tuna Caddesi’ne kadar sürdü. 10’a yakın kişi yaralandı. (Sendika.org)

1 MAYIS TAKSİM RESİMLERİ

İSTANBUL

Taksim bu 1 Mayıs’ta yüz binlerce emekçiyi ağırladı. Bu yılki 1 Mayıs gerek coşkusu, gerek kitleselliğiyle, uzun yılların ardından yasakların kalktığı 2010 1 Mayıs’ını da geride bıraktı

„Emek, Barış, Demokrasi ve Özgürlük“ sloganıyla örgütlenen 1 Mayıs gösterileri, emek örgütlerinin ve bütün renkleriyle solun muazzam katılımıyla gerçekleşti.

Mitingde güvencesizliğe ve AKP iktidarına karşı tepki öne çıkarken, işçi sınıfı ve devrim mücadelesi tarihinin mirasına sahip çıkıldığını gösteren simgeler taşındı.

Mücadele baharının birikimi alanda
Uzun yılların ardından metal sektöründe greve çıkarak önemli bir başarıya imza atan Birleşik Metal İş, „Taşerona Başkaldıran“ Dev Sağlık İş, kitlesel ve etkili bir grev sürecinden çıkan sağlıkçılar, AKP iktidarına karşı özgürlük için mücadele eden gazeteciler, siyasi temsilcilerine yönelik baskıları protesto eden BDP’liler, YGS skandallarına karşı çıkan liseliler, „haklarımız için tek yol sokak tek yol devrim“ diyen Halkevciler mücadeleyle dolu geçen bir ilkbaharın birikimini alana taşıdılar.

Bunlardan başka emek örgütlerinden Eğitim Sen, Genel-İş, Nakliyat-İş ve TMMOB; politik örgütlerden de Halk Cephesi ve TKP kitleselliğiyle dikkat çekti.

Kimi örgütlerin bölgesel katılım sergilediği mitingde, bebekleriyle gelen ailelerden liseli gençlere kadar her yaştan her kuşaktan her kesimden emekçinin katılımı gözlendi.

Sabah saatlerinde dört koldan Taksim’e yürüyen yüzbinlerce emekçi alana sığmadı. Taksim Meydanı ve Gezi Parkı dolduğunda Şişli kolundaki kortejlerin bir ucu Şişli Cami’sinde, Şişhane kolu kat otoparkta, Gümüşsuyu kolu da Dolmabahçe stadı yakınlarındaydı.

AKP’nin sendikacıları
AKP’nin açık talimatıyla Taksim’deki 1 Mayıs gösterilerine dahil olan Hak-İş ve Memur-Sen program başlamadan tertip komitesinin inisiyatifini kırarak alana girdi ve kürsü önünde DİSK ve KESK için ayrılan alanı işgal etti. Neredeyse hiç kadın işçi bulunmayan ve hiç slogan atılmayan Hak-İş korteji ile yalnızca pankart açacak kadar kişinin yer aldığı Memur Sen kortejine, diğer Türk İş sendikalarından ayrı duran Türk Metal, Liman İş ve Tes-İş de eşlik etti.

Kürsü emekçinin!
Miting programında bu yıl kimi değişiklikler vardı. Konfederasyon başkanları konuşmadı, bunun yerine ortak metin direnişteki iki işçi tarafından okundu. Güvencesizliğe karşı mücadele vurgusunun öne çıktığı metin daha sonra Kürtçe olarak da okundu.

Konuşmaların ardından Grup Yorum, Kardeş Türküler ve Agîre Jiyan’ın seslendirdiği ezgilerle miting son buldu.

Dakika dakika 1 Mayıs

14.30 Meydandaki yüz binlerce kişi Agire Jiyan’ın parçaları eşliğinde halay çekiyor. Kitle meydandan yavaş yavaş ayrılıyor.

14.00 Kardeş Türküler sahne alarak konser programına başladı. Grup, Mahsuni’den ‚Yuh Yuh‘ parçasını söylerken sahneye bir grup işçi çıktı. Konak Belediyesi taşeron temizlik işçileri sahneye çıkarak pankart açtı. İşçiler kısa bir süre sahnede kaldı.

13.43 Halkevleri ‚Haklarımızı kazanmak için tek yol devrim, tek yol sokak‘ pankartıyla alana giriş yaptı. Şişli yönünden girişler de sona erdi.
Kürsüden Ahmet Şık ve Nedim Şener selamlandı.

13.35 Hak İş, Memur Sen gibi sendikalar konuşma programının ardından alandan ayrıldı. Şu anda alanda ilerci emek örgütleri, sosyalistler ve devrimciler var.

13.26 Grup Yorum konseri halaylarla sürerken Şişli yönünden girişler devam ediyor.

13.09 ÖDP ve Halkevleri kortejleri arama noktasından geçti. Halkevciler Dev Genç Marşı söyleyerek alana doğru ilerliyor.

13.06 Miting programının konuşmalardan oluşan bölümü sona erdi. Grup Yorum’un sahne almasıyla konser bölümüne geçildi. Yorum 1 Mayıs Marşı’yla konser programına başladı.

13.05 Şu anda meydanda, kimileri temsili de olsa, hemen hemen bütün katılımcı örgütlerin flama ve pankartları var. Ancak Şişli kolu üzerinde hala alana giremeyen on binlerce emekçinin yer aldığı kortejler var.

13.01 Mitinge katılan siyasi parti ve gruplar adına hazırlanan ortak metin okunuyor. Konuşmada, Kürt sorunundan hapishanelere demokrasi ve özgürlük mücadelesinin gündemlerine dair mesajlar veriliyor.

12.50 Sürmekte olan işçi direnişleri selamlandı. Bir sağlık işçisi ve Mas-Daf direnişinden bir metal işçisi emek örgütlerinin ortak metnini okudu. İşçiler güvencesizleştirme saldırılarına karşı işçi sınıfının direnişi yükseltmekte olduğunu belirtti. Bu metin daha sonra Kürtçe okundu.

12.30 Miting programı Ruhi Su Dostlar Korosu’nun 1 Mayıs Marşını söylemesiyle başladı. Bütün alan marşa eşlik ediyor.

12.20 Miting programı başlamadan önce Türkiye’de 1 Mayıs mücadelesinde katledilenler adları tek tek söylenerek anıldı. Bütün alandan „aramızda“ sesi yükseldi.

12.05 Genç Sen ve Kaldıraç alana henüz yeni giriyor.
Kürsü’den Tarlabaşı ve Gümüşsuyu kollarının alana girişinin bittiği duyuruldu. Mitig programının başlaması için Şişli kolunun alana girmesinin beklendiği söylendi.

12.02 Şişli kolundan 78’liler Fedrasyonu, ESP, EHP, DHF, Partizan, UİD-DER, BDSP, ÖDP, Halkevleri, Kolektifler yavaş bir şekilde yürüyerek Taksim’e doğru ilerlemeye çalşıyor. Şişli kolunda bu kortejlerin yanı sıra çok sayıda Alevi örgütü, taraftar grupları, öğrenci örgütleri ilerlemek üzere kortejler halinde bekliyor.

11.54 Şişli yönünde ÖDP ve UİD-DER henüz yürüyüşe geçti. Kitle zorlukla ilerleyebiliyor.

11.52 Sular İdaresi binasının çatısı, Gezi Parkı’nın meydanı gören noktaları, Özgürlük Anıtı ve otobüs durakları bayrak ve flamalarla donatılmış durumda.

11.49 Şişli kolundaki devasa kitle içinde henüz yürüyüşe geçemeyen gruplar var. BDSP, Partizan, ÖDP ve Halkevleri kortejleri henüz yürüyüşe geçemedi.

11.46 Şişli yönünde DİSK kortejinin alana girişi tamamlandı. Şişli yönünde Alınteri, Gümüşsuyu yönünde TKP bayrakları alandan henüz göründü.

11.45 Gazeteciler ‚basın üzerindeki baskılara son‘ talebiyle alandaki yerlerini aldılar. TGS kortejinde „Yansak da Dokunacağız“ pankartı arkasında yürüdüler.

11.38 Şişli kolunun ilerleyişi sürüyor. Son olarak PSAKD bayrakları alana girdi. Şişli kolunun bir ucu hala Şişli Camii’nde.

11.20 Şu an itibariyle alanda şu pankartlar dalgalanıyor:
DİSK, KESK, TMMOB, BDP, Halkevleri, HKP, Mücadele Birliği, EHP, TTB, Eczane çalışanları, ESP, TEB, SDP, DİP, CHP.

Özellikle Şişli yönünden gelen çok sayıda kortej henüz alana giremedi.

11.19 Mustafa Alabora kürsüden Nazım Hikmet’in ‚Açların Gözbebekleri‘ şiirini okudu. Onun ardından Rutkay Aziz ‚Barış‘ şiirini okudu.

11.13 Kürsüden alan dolduğu için Şişli Camii ve Tarlabaşı yönündeki katlı otopark noktasında yürüyüşün durduğu anons edildi. Alandakilere sıkışarak yeni kortejlere yer açma çağrısı yapıldı.

11.10 Şişli kolunda emek örgütleri, kitle örgütleri ve siyasi partilerin yürüşü sürüyor. Bu kolda taraftar gruplarının, Alevi örgütlerinin ve SBF’lilerin kitlesel katılımı olduğu belirtiliyor.

11.07 Kürsüden 1 Mayıs tarihini hatırlatan konuşmalar yapılıyor. Alana giren gruplar halaylara başladı. 1977 katliamının hatırlatılmasının ardından tüm meydan hep bir ağızdan Şişli Meydanı’nda Üç Kız türküsünü söylemeye başladı.

11.05 Kürsüden sözlerini Can Yücel’in yazdığı İşçi Marşı yükseliyor. Taşeron enerji işçileri Enerji Sen pankartı ile alandaki yerini alıyor. KESK ve DİSK kortejlerinin alana girişi sürüyor.

11.01 Alana henüz DİSK ve KESK kortejlerinin girişi sürüyor fakat meydan şimdiden doldu. Sine Sen ve Dev Sağlık İş oldukça coşkulu kortejlerle arka arkaya alana giriyor. Dev Sağlık İş kortejinin en önünde dev bir ‚Üreten biziz yöneten de biz olacağız‘ pankartı bulunuyor. Sağlık işçileri ayrıca „Taşerona başkaldırıyoruz“ yazılı bir pankart taşıyor.

10.55 DİSK Limter İş alana tersanelerde ölen işçilerin resimlerini taşıyarak giriyor. Sosyal İş alana giriyor. Tes İş Adapazarı bölgesi de alana DİSK Kortejiyle girdi.

10.51 BDP korteji ve BMİS’in alana girişi sürüyor. Hak İş ve Türk İş sahnenin sağına yerleşirken DİSK kürsünün tam karşısına doğru ilerlemeye çalışıyor. KESK ise alanın sol tarafına doğru ilerliyor.

10.49 KESK ve BDP kortejleri alana girdi. BDP binlerce kişilik kortejiyle oldukça coşkulu bir giriş yaptı. KESK korteji alanda kalabalığı yararak ilerlemeye çalışıyor.

Birleşik Metal İş’in ‚Metal işçisi tarih yazıyor‘ yazılı dev pankartı alanda göze çarpıyor. Farklı direnişlerden işçiler kendi pankartlarıyla alana giriyor.

10.45 DİSK kortejinin alan girişi sürüyor. En önde DİSK Bandosu (Kızıl Davul) arkasında Bank Sen, arkasında Bileşik Metal İş, Genel İş kitlesel kortejleriyle göze çarpıyor. Kortejlerin arasında 68’liler devrimci mücadelenin önderlerinin fotoğraflarıyla alana girdi.

10.41DİSK korteji Şişli yönünden alana giriyor. En önde büyük flamalarıyla DİSK alana gökemli bir giriş yapıyor. Kortej alana yayılırken alanda bulunan binler korteji alkışlarla karşılıyor.

10.38 Hak-İş korteji tüm uyarılara rağmen diğer kortejleri beklemeden alan girdi. Hak-İş’le birlikte Türk Metal, Liman-İş ve Tes-İş de alana girdi. Kürsüden bu gruplara tepki dile getirildi.

10.35 11.00’den önce kortejlerin alana girmemesi yönünde bir karar bulunsa da Gezi Parkı çevresinde Hak-İş korteji başta olmak üzere bir yığılma oluştu. Alanda da kortejlere dahil olmadan gelen binlerce kişi bekliyor.

10.33 DİSK kortejinin ardındaki meslek örgütleri ve devrimci gruplar da yürüyüşe geçti.

10.30 Taksim’de sendikaların yöneticileri Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakarak 1977’de ölenleri anıyor.

10.20 Kürsüden Hak İş ve DİSK yöneticilerinin bulunduğu protokol kortejine seslenilerek diğer kolların alana girmesinin beklenmesi çağrısı yapıldı. KESK korteji ve yanında bulunan BDP korteji yürüyüşe geçti. Kürsü, alana 11.00’de girileceğini söyleyerek Hak İş ve arkasındaki partilere bekleme çağrısı yaptı.

10.15 DİSK’e bağlı sendikalar alfabetik sıralamaya göre sıralandıkları kortejleriyle Osmanbey’i geçerek Taksim’e doğru ilerliyor. Bu koldaki meslek örgütleri, kitle örgütleri ve siyasi partiler henüz harekete geçmedi.

10.10 Hak İş korteji Gümüşsuyu’na katılmayarak doğrudan arama noktasından geçti. Bu sendikanın korteji şu an Gezi Parkı yanında diğer sendikaların alana ulaşmasını bekliyor. Kortejin en önünde mehter takımı bulunuyor. Slogan atılmayan kortejde neredeyse hiç kadın olmaması göze çarpıyor. Türkiye’nin farklı kentlerinden işçilerin geldiği 3-4 bin kişilik bu kortejin hemen ardında
küçük bir kortejle Memur Sen bulunuyor.

10.05 Şişli ve Tarlabaşı boyunca polis yürüyüş yapılacak ana arterlerle ara sokaklar arasndaki geçişi demir bariyerlerle engelledi. Yürüyüş kollarına katılmak isteyenlerin uzun bir mesafeyi yürüyerek kolların başlagıcına ulaşması gerekiyor.

10.00 Tarlabaşı kolunda Eğitim Sen’liler başta olmak üzere KESK’e bağlı sendikaların pankartları sıralanmaya başladı. Bu kolda bulunan BDP’liler de buluşmaya başladı.

09.55 DİSK korteji Taksim’e doğru ilerlemeye başladı. Cadde üzerindeki bazı binalardan kitlenin üzerine güller ve karanfiller atılıyor.

Türk İş kolu yürüyüşe geçti. Arama noktasına doğru yürüyor.

Türk Metal Sendikası, Tes İş, Liman İş ve Hak İş bu kortejden ayrı hareket ederek daha önce yola çıktı ve az önce arama noktasından geçti. Alana girmek için bekliyor.

09.50 Şişli yönünde DİSK korteji sıralanıyor. Birleşik Metal İş, Genel İş, Dev Sağlık İş, Taksim yönüne doğru ilerleyerek kortejini sıralıyor.
Taksim Meydanı’ndaki kalabalık giderek artıyor. Şu an Ruhi Su Dostlar Korosu 1 Mayıs marşını söyleyerek prova yapıyor.

09.45 Gümüşsuyu kolunda Hava İş pankartıyla yerini aldı. Bu kolun sonu Dolmabahçe’ye uzanıyor. HKP, CHP ve TKP kortejleri sıralanıyor.

09.39 Gümüşsuyu kolunda bulunan Türk İş sendikaları sıralanmaya başladı. En önde TÜMTİS ardında TGS pankartı bulunuyor. TGS pankartının arkasında çok sayıda gazeteci var. Bu kortejde ‚Yansak da dokunacağız‘ yazılı bir pankart göze çarpıyor. Bu kortejin devamında Şeker İş, Maden İş, Çimse iş, Yol İş, TOLEYİS, Basın İş, Tez Koop iş, BasiSen, Harb İş, Koop İş, Belediye İş bulunuyor.

09.35 Taksim Meydanı’nda bir grup ‚Devrim‘ yazılı bir uçurtmayı alkışlarla havalandırdı.

09.30 DİSK Korteji Nakiye Elgün Sokak’ta bulunan DİSK Genel Merkezinden çıkarak Şişli kolunun en önünde yer alacak kortejini sıralamaya başladı. En önde ‚Emek, barış, özgürlük ve demokrasi için 1 Mayıs‘ yazılı bir pankart ve hemen arkasında bando sıralandı.

09.20 Galatasaray taraftarları yıkılmak üzere olan Ali Sami Yen Stadı önünde toplanmaya bşladı. Galatasaraylılar takımlarının eski stadyumu önünden Şişli koluna katılacak.

09.15 Türk İş’e bağlı sendikalar Gümüşsuyu’nda toplanmaya başladı.
Tarlabaşı kolu TRT önünde toplanmya başladı.
Şişli üzerindeki kortejler flama ve pankartlarını açarak yürüyüşe hazırlanıyor.
Taksim Meydanı giderek kalabalıklaşıyor. KESK, Türk İş ve DİSK’e bağlı görevliler alanda hazırlıklarını sürdürüyor.

09.00 Eğitim Sen 1 No’lu Şube ve 8 No’lu Şube üyeleri Aksaray’da buluştu. İki yüzden fazla eğitim emekçisi yolu trafiğe kapatarak flamalar ve pankartlarıyla Tarlabaşı’na doğru yürüyüşe geçti. Kortej şu an Unkapanı’nda.

08.40 Taksim Meydanı’nda görevliler kürsüde provalara başladı. Kürsü bu yıl The Marmara Oteli önüne kuruldu. Kürsünün hemen üzerinde ‚Emek, barış, demokrasi, özgürlük‘ yazılı dev bir pankart asılı. Basın emekçieri yayın için hazırlıklarını yapıyor. 1 Mayıs 1977’nin simgesi haline gelen dev işçi pankartının bir benzeri AKM binasına asılıyor.

07.00 Şişli güzergahı boyunca emek örgütleri ve sosyalistler hazırlıklara başladı. Şişli Cami ve DİSK binası etrafından 1 Mayıs marşları yükseliyor. (Sendika.org)

İSTANBUL

Yüz binler iş ve özgürlük istedi

Taksim’de yüz binlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs kutlamaları sona ermek üzere. Kürsüden yapılan konuşmalarda güvenceli iş, güvenli gelecek vurgusu öne çıktı. Ayrıca, devletin muhalefet üzerindeki baskılarına itiraz dile getirildi.

Taksim’deki 1 Mayıs kutlamaları sona ermek üzere. Miting programı, Tertip Komitesi adına yapılan karşılama konuşmasıyla başladı. Ardından 1977’de Taksim’de, 1989’da Şişhane’de, 1996’da Kadıköy’de yaşamını yitiren işçiler başta olmak üzere mücadelede yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu yapıldı.

Ruhi Su Dostlar Korosu on binlerce kişiyle birlikte Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs Marşı’nı seslendirdi.

Direnişte olan ve 19-20 Nisan’da iki günlük grev yapan sağlık emekçilerinden Sevgi İnce, 129 gündür Bericap’ta direnişte olan Petrol-İş üyesi Ayşe Karahasanoğlu, DİSK’ten Casper işçisi Bahtiyar ortak metni okudu. Metinde, 1 Mayıs’ın güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda karşılandığı belirtilerek, „İşsizliğin önlenmesini, kıdem tazminatı hakkımızın korunmasını, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istiyoruz. Taşeronlaşma ve kayıt dışı ekonominin engellenmesini özelleştirmelerin durdurulmasını istiyoruz“ denildi.

Ortak metinde şunlar ifade edildi: „Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller korunuyor ve örgütlenen işçiler işten atılıyor. İş kazası adı verilen iş cinayetleri durmak bitmiyor. Torba yasa ile her alanda emekçilerin hak ve çıkarları geriye götürülmek isteniyor.

Biz sosyal adalet, eşitlik, özgürlük ve demokrasi istiyoruz. Biz, özgürlükçü, eşitlikçi sivil demokratik bir anayasa ve yasalar için; inanç ve düşünce özgürlüğü için sesimizi yükseltiyor, özgürlükten, demokrasiden ve sosyal devletten vazgeçmeyeceğimizi bildiriyoruz.

Kürt sorununun demokratik ve barışçıl bir şekilde çözümünü; din, vicdan ve düşünce özgürlüğünün toplumun tüm kesimlerine hakim kılınmasını önüne çıkarılmasını istiyoruz.

ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda güvenlik ve adaletin kuşkulara yer bırakmayacak şekilde sağlanmasını istiyoruz.

Biz, 1 Mayıs 1977’nin aydınlatılmasını ve kaybettiklerimizin faillerinin bulunmasını, adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz.“

KÜRSÜDEN KÜRTÇE METİN OKUNDU

İkinci konuşma metni BDP İstanbul İl Örgütü, Devrimci 1 Mayıs Platformu, SDP, Partizan’ın da aralarında bulunduğu siyasi güçler ve partiler adına Süleyman Matur tarafından okundu. Kürtçe olarak da okunan metinde, devletin son dönemdeki demokratik muhalefete yönelik baskılarına dikkat çekildi. Metinde şunlar ifade edildi:

„Kürt halkının anadilde eğitim başta olmak üzere bütün temel taleplerinin yok sayıldığı askeri operasyonlarla dağların, siyasi soykırıma dönüşen tutuklamalarla kentlerin cehenneme çevrildiği en barışçıl hak arama eylemleri olan çadırları bile polis şiddetiyle karşılandığı zamanlardayız.

‚Demokratik Açılım‘, ‚Alevi Açılımı‘, ‚Alevi Çalıştayı‘, ‚Roman Açılımı‘ gibi tamamen iki yüzlüce halkı kandırmaya, aldatmaya yönelik manevralarla ezilen halkların düzene olan tepkilerini hiçbir talepleri karşılanmaksanız susturulmaya, geçiştirilmeye çalışıldı. Alevi Sünni her inançtan olan halklarımızın inançlarını özgürce yaşamasının önüne engeller çıkarıldı, göstermelik hamlelerle düzenle barıştırılmaya çalışıldığı günlerdeyiz.

Kadınların yaşamın her alanında baskıya, ayrımcılığa, cinse sömürüye, şiddete uğradığı töre adı altında yasalardan destek alan kadın katliamlarının yaşandığı günlerden geçiyoruz.

Cezaevlerinin yine tıklım tıklım devrimcilerle dolduğu, halkın evlatlarının işkenceyle, tecritle çürütülmek istendiği, hasta tutsakların ölüm cezasına mahkum edildiği günlerdeyiz.

Tüm bu zulmü yapanların 19 Aralıkta canlarımızı nasıl planlı ve soğukkanlı, biçimde katlettiklerini açığa çıktığı zamanlardayız.

Tarihin ve işçi sınıfının belleği var, kolay gelmedik buralara. Acılı ve kanlı günlerden geçerek geldik. Şimdilerde sanki emekçilere lütfetmiş gibi ‚1 Mayıs’ı biz verdik‘ diye övünen ve emekçileri nankörlükle suçlayan hükümet düpedüz sahtekarlık yapıyor. Biz buraya sokak sokak dövüşerek bu alanın her santimini alınterimizle ve kanımızla hak ederek geldik.“

Konuşmaların ardından Grup Yorum sahne aldı. Cemo ve Çav Bella gibi bilinen marşları yüz binlerce kişi ile birlikte söyledi. Değişik dillerde türküler söyleyen Kardeş Türküler’in ardından, Agire Jiyan Kürtçe ezgileriyle mitinge katılanları coşturdu. Geçtiğimiz yıl Kürtçe ezgilerin çalınmaması birçok tartışmalara yol açarken, bu yıl Kürtçe türkülerin sahneden dillendirilmesi önemli bir değişim olarak algılandı.

İZMİR KONAK BELEDİYE İŞÇİLERİ KÜRSÜDEYDİ

İzmir’de direnişte olan Konak Belediyesi taşeron temizlik işçileri „Zafer Bizim Olacak“ pankartıyla kürsünün önüne geldi, zafer işaretleriyle „Direne direne kazanacağız“ sloganlarını attı. Kendilerini ifade etmek isteyen Konak Belediyesi işçileri pankartlarıyla birlikte Kardeş Türküler sahnedeyken kürsüye çıktı. İşçiler burada taleplerini dile getirdi.

Ontex Canbebe işçileri de belediye işçilerinin yanında pankartlarıyla yerlerini aldı. İşçiler hep birlikte „Direnen işçiler kazanacak“ sloganını attı. (Etha)

RESİMLER İÇİN TIKLA

DİYARBAKIR

Silvan’da askeri ve siyasi operasyonların protesto edildiği mitingte konuşan Leyla Zana, AKP hükümetini sert uyararak, “Tankını, polisini geri çek. Artık bıçak kemiğe dayandı“ dedi.
Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Leyla Zana’nın da katılımı ile askeri ve siyasi operasyonları protesto etmek için miting düzenledi.

İlçe girişinde Zana, Belediye Başkanı Fadıl Erdede’nin de aralarında bulunduğu yüzlerce araçlık konvoyla karşılandı.

Zana’yı çiçeklerle karşılayan ve ön tarafta saf tutun kadınlar yeşil, kırmızı ve sarı renklerle alanı renk cümbüşüne çevirdi. Binlerce kişinin bir araya geldiği alanda „AKP=Kan, savaş“, „AKP’nin devşirme kürdü olmayacağız“, dövizleri dikkat çekti. Alanda sık sık „Bê Serok jiyan nabe“, „şehîd namirin“ ve „Erdoğan kerdoğan tu kurbana Öcalan“ sloganları atıldı.

AYAKKABILARINI ÇIKARDI

Leyla Zana, alanı dolduran binlerce kişiyle yönelik konuşmasına, „Delila’nın ruhu, Şiyar’ın sesi ve Mazlum’un direnişi ile sizi selamlıyor ve emek günü olan 1 Mayısınızı kutluyorum“ sözleriyle başladı.

Konuşma esnasında ayakkabılarını çıkaran Zana, „20 yıl sonra yine karşınıza çıktım neden ayakkabılarımı çıkardım çünkü bu güç, köylünün, kadının, emekçinin ve direnişin gücüdür. 20 yıl önce nasılsam 20 yıl sonra da aynı inançlayım. Kafamı her yastığa koyduğumda aklıma dağdaki gençler gelir. Geçmişte yaptıklarımdan pişman mıyım hayır çünkü bu dava onurlu bir davadır. Özgürlüğü için yürüyen bir halk Allah katında da halkının katında da onurludur“ diye konuştu.

‚BIÇAK KEMİĞE DAYANDI‘

„Türkiye’de askerde, poliste diktatördür. Bu ülkede kim başa geçmişse bu ülkenin sahibiyim diyor“ diyerek konuşmasını sürdüren Zana, „Bugüne kadar başa geçenlerin hepsi yakıp yıktı. Sen yıkıcı olma sen istersen tarihe adını altın harflerle de yazdırırsın istersen de diğerleri gibi çürüyüp gidersin her şey senin elinde. Tankını, polisini geri çek eğer Kürt halkı taş atarsa sorumluluğu bana aittir. Ne sen nede partin bu halktan büyük değildir. Bu halk artık zindanların kapısı açılsın, dağdaki gençler insin ve halkı için siyaset yapsın istiyor. Bıçak kemiğe dayandı. Kürt halkının sana verdiği kredilerin tükendi. Bu ülkede çok karanlık şeyler varki bu sorunun çözülmesi istenmiyor ve bundan korkuluyor. Bu sorun çözülmediği sürece bu korku hep büyüyecek.“

Zana, AKP’ye destek veren Kürtlere de seslenerek halkını yanında yer almasını istedi.

Zana’nın konuşmasının ardından binlerce kişi Diyarbakır Caddesine doğru yürüyüş yaptı. Bu sırada caddeden geçen İran plakalı bir araç İran’daki idamları protesto eden kitle tarafından taşlandı. Yürüyüşün ardından kitle dağıldı.

ESKİŞEHİR

İşçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs, Eskişehir’de sendikaların örgütlediği yürüyüş ve mitingle kutlandı. Devrimci Proleter Gençlik, Alınteri okurlarıyla birlikte sloganları, marşları ve flamalarıyla alandaydı

İşçi sınıfının birlik dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs, Eskişehir’de konfederasyonların örgütlediği yürüyüş ve miting ile kutlandı. Devrimci Proleter Gençlik de sloganları ve marşlarıyla alandaydı.

„Satılık değil yaşamlarımız! / İşçi gençlik el ele örgütlü mücadeleye!“ şiarlı pankart saat 12.00’de açılarak toplanılmaya başlandı. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi binası önü olan DPG’nin toplanma yerinde toplanırken marşlar ve türküler söylendi.

DPG’liler ve Alınteri okurları flamalarını da açarak sokağın çeşitli yerlerine astılar. Toplanmaya ayrılan vakitten sonra saat 13.00’de ana toplanma yeri olan Anadolu Üniversitesi Tramvay Durağı’na doğru, kortej oluşturarak yürünmeye başlandı.

Ana toplanma yerinde de marşlar, türküler ve sloganlarla bekledikten bir süre sonra, DPG’liler 1 Mayıs alanı olarak belirlenen Sıhhiye Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler.

İşçi ve emekçilerin, Kürt halkının ve devrimci kurumların sloganları ve marşlarıyla renklendirdiği yürüyüş boyunca DPG kortejinde de şu sloganlar hiç susmadı:

„Yaşasın 1 Mayıs, Bıji yek gulan!“, „Her yer Taksim her yer 1 Mayıs!“, „İşçi gençlik el ele örgütlü mücadeleye!“, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!“, „Diplomalı işsiz olmayacağız!“, „Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!“, „Sınıfa karşı sınıf, krize karşı devrim, kapitalizme karşı sosyalizm!“, „Yaşasın devrim ve sosyalizm!“, „Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük!“, „Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!“, „Emekçilere özgürlük kahrolsun faşist diktatörlük!“, „Kürt ulusuna özgürlük kahrolsun faşist diktatörlük!“

Yürüyüş boyunca çeşitli marşlar da söyleyen DPG, ayrıca devrim şehitlerini anan sloganlar da attı. Ulaş Hicabi Küçük, Nurettin Demir, Okan Külekçi, Tahsin Yılmaz, Mehmet Fatih Öktülmüş, Osman Yaşar Yoldaşcan gibi devrim şehitlerinin anıldığı sloganların da atıldığı yürüyüş, miting alanı olan Sıhhiye Meydanı’na gelindiğinde sona erdi. Miting alanında devam eden kutlamalarda halaylar çekilmeye başlandı.

Aralarında DPG’lilerin de bulunduğu devrimcilerin halayı sırasında faşist çete TGB ve İşçi Partisi devrimcilerin yanlarından geçerken yakınlarda durmamaları yönünde uyarıldılar.

Eskişehir’de daha önceki yıllarda da yaşandığı gibi sendika ağalarının, reformistlerin ve faşist yapılanmaların çabaları sonucu, enternasyonal bir 1 Mayıs’ın ruhuna aykırı görüntüler yaşandı. 1 Mayıs kürsüsünden devrim şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulacağı ve ardından da enternasyonal ve 1 Mayıs marşı’nın okunacağı söylendi.

Ancak söylendiği gibi olmadı ve 1 Mayıs’ların devrimcileşmesi, işçi sınıfı ve emekçilerin daha iyi bir yaşama kavuşması, sınıfsız ve sömürüsüz bir toplum için kan ve can bedeli mücadele eden devrim şehitleri için yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okunmaya başlandı.

1 Mayıs’ın enternasyonalist ruhuna aykırı olan bu durumun devrimci yapılar tarafından çeşitli şekillerle protesto edildiği görüldü. Protestonun ve İstiklal Marşı’nın sona ermesinin ardından ise faşist çete İşçi Partisi’nden bir kişi provokasyona kalkıştı.

Cevabını alan provokatör alandan uzaklaştırılırken işçi sınıfı ve emekçilerin mücadelesini faşist söylemlerle kirletmeye ve kafa bulandırmaya çalışan faşist çeteler TGB ve İşçi Partisi’yle devrimciler arasından gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginlik çatışmaya dönüşmeden sonlandı ve faşist çeteler uyarıldılar.

Devrimci marş ve türküler miting alanında da hiç susmadı ve kürsüden yapılan konuşmaların ardından sahneye Yeni Türkü çıktı; söylediği şarkıların ardından kutlamalar sona erdi. (alinteri.net)

İZMİR

1 Mayıs İzmir’de de kitlesel biçimde kutlandı. Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilen 1 Mayıs mitingine 50 bini aşkın işçi ve emekçi katıldı.

Türk-İş’e bağlı sendikalar Alsancak Limanı’nda toplandı. Bu kolda en kitlesel ve canlı katılımı, aileleriyle beraber mitinge gelen TÜMTİS İzmir Şube üyeleri sağladı. TÜMTİS kortejlerinde 750’ye yakın kişi yürüdü.

Basmane kolunda ise Emek Barış Özgürlük Bloğu ile DİSK’e bağlı sendikalar toplandı. DİSK kortejlerinde en kitlesel katılımı Genel-İş Sendikası’nın sağladığı görülürken bu koldan yürüyüşe geçen Belediye-İş’in ve BDP’nin kortejleri de kitleselliğiyle dikkat çekti.

Konak kolundan ise ilerici, devrimci kurumlarla birlikte KESK’e bağlı sendikalar yürüdü. Bu kolda yürüyen Bağımsız Devrimci Sınıf  Platformu (BDSP) kortejinde “Çözüm ne seçimde ne mecliste Çözüm devrimde kurtuluş sosyalizmde”, “Yaşasın sosyalist işçi-emekçi iktidarı” pankartları açıldı. BDSP’liler ayrıca kızıl flamalar taşıdılar.

BDSP kortejinin hemen arkasında Tekstil İşçileri Bülteni, Metal İşçileri Birliği (MİB) ve Ekim Gençliği yürüdü. TİB, “Düşük ücretlere, uzun çalışma saatlerine, taşeronlaştırmaya ve kölece çalışmaya hayır! Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz” pankartıyla 1 Mayıs’a katılırken  MİB ise “İşten atmalara, esnek çalışmaya, taşeronlaştırmaya hayır! Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” pankartını açtı.

Konak kolunda yürüyen Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) kortejinden, Ontex direnişiyle dayanışma amacıyla, Ontex’in ürettiği markaları boykota çağıran kuşlamalar yapıldı.

Yürüyüş kollarının Gündoğdu Meydanı’na ulaşmasının ardından miting programına geçilmeden önce direnişteki Konak Belediyesi taşeron işçileri kürsüden söz alma taleplerini ilettiler. Talepleri karşılanmayan işçilerin kürsüye çıkmak isteyince kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Taleplerinde ısrarcı olan işçiler kürsüden, kitleye seslendiler. Konak Belediyesi işçisi Gülbeniz Deniz, sendikal bürokrasiyi teşhir eden konuşmasında direnişlerle dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı.

Bu konuşmanın ardından saygı duruşu ve Enternasyonal Marşı’yla miting programı başladı. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, DİSK Ege Bölge Temsilcisi ve Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, KESK MYK üyesi İlhami Şahbaz, KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Abdullah Tunalı ve TMMOB adına Erdal Çiftçi tarafından yapılan konuşmalarla kitleye seslenildi. Müzik gruplarının sahne almasıyla devam eden 1 Mayıs programı, coşkulu halaylarla son buldu. Kadifekale civarında BDP’lilerle polis arasında gerginlik yaşandığı görüldü. Mitingde, kitlenin tamamı alana girmeden program başlatıldı. (kizilbayrak.net)

EDİRNE

Bu yıl Edirne’de 1 Mayıs kutlamaları iki farklı yerde yapıldı.

İlk kutlama sabah saat 11.00’de Selimiye Cami Meydanı’nda yapıldı. Bu, içerisinde Atatürkçü Düşümce Derneği ve ulusalcı çizgide olan sendikalar ve siyasi partilerin yer aldığı EDEP’in ( Edirne Demokrasi ve Emek Platformu) düzenlediği kutlamaydı. Daha çok AKP karşıtlığı üzerinden söylemlerin yer aldığı eyleme yaklaşık 200 kişi katıldı.

Edirne Demokrasi ve Meslek Örgütleri Platformu’nun (Türk İş, DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TDB, Edirne Eczacılar Odası, Veteriner Hekimler Odası) düzenlediği miting ise Saraçlar Caddesi’nde yapıldı.

Coşkulu ve kitlesel 1 Mayıs!

Edirne’de ilk olarak Trakya Üniversitesi Öğrencileri Eğitim Sen önünde toplanarak buradan mitingin asıl toplanma yeri olan Belediye önüne ortak pankart ve sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdiler.

Toplanma yerinde kortejlerin oluşturulmasının ardından saat 12.30’da yürüyüş başladı. Saraçlar Caddesi’ne yapılan yürüyüş boyunca kitleye coşku hakimdi. Alana gelindiğinde ilk olarak tüm devrim ve demokrasi şehitleri için anma gerçekleştirildi ve sendika temsilcilerinin konuşmalarının ardından Grup Orpheus ve Grup Ada müzik dinletisi verdi. Çekilen halayların ardından eylem sloganlarla son buldu. Eyleme yaklaşık 2500 kişi katıldı.

Eylemde sendikaların yanısıra Sosyalist Parti, ÖDP, EMEP, CHP, Ekim Gençliği, Gençlik Muhalefeti, SÖZ Dergisi, DHF, TÖK, DYG, Eğitimde Eşitlik ve Adalet İsteyenler de pankartlarıyla yerlerini aldılar. İran’dan gelen İranlı Göçmen İşçiler de kendi pankartlarıyla mitinge katıldılar.

Eylemden notlar:

  • Gençlik örgütlerinde coşku,  kitlesellik ve militanlık göze çarptı.
  • Konuşmalar bitince TEKSİF alandan ayrıldı.
  • Sendikal bürokrasinin yaptığı konuşmalar sırasında komünistler “Kahrolsun sendikal bürokrasi!” sloganını gür bir şekilde attı.
  • Yürüyüş sırasında ve alanda emekçilerin eyleme ilgisi yoğundu.
  • Konuşmalarda hak gaspları, neo-liberal politikalar, torba yasa, örgütlenme üzerindeki engeller üzerine vurgu yapıldı. Fakat konuşmalar genel olarak salt hükümet karşıtı bir çizgide kaldı. (kizilbayrak.net)