Anasayfa , Haberler , Türkiye zindanlarında tutsaklardan açlık grevleri!

Türkiye zindanlarında tutsaklardan açlık grevleri!

Türkiye|07.04.2017|Halkların Demokratik Kongresi 52’nci gününe giren açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Bakırköy Kapalı Hapishane önünde açıklama yaparak, yetkililerin bir an önce koşulları düzeltmesi çağrısı yaptı.

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishane önünde yapılan açıklamaya, HDP milletvekili Hüda Kaya, HDK Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Onur Hamzaoğlu, 78’liler Girişimi, Barış Anneleri Meclisi, Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi, Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) temsilcileri ve üyeleri destek verdi.

Zindanlar direnişte açlık grevine ses ver, ölümler olmasın” pankartının açılarak, tutuklu HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafları ile “Yüze aşkın tutsak açlık grevinde” dövizi taşındı. Eylemde sık sık, “Selam selam zindanlara bin selam”, “Direne direne kazanacağız”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “Anayız Barıştan yanayız” sloganları atıldı.

 

“Talepleri kabul edilsin”

Tutukluların özgürlüklerinin kısıtlanması ile yaşadığı hak ihlallerine değinen HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, tutukluların bedenlerini açlık grevine yatırarak seslerinin duyurmaya çalıştığını söyledi. Evrensel temel hakların hapiste olsalar dahi bu hakların yerine getirilmesi gerektiğine vurgu yapan Hamzaoğlu, bu imkanların da devlet eliyle engellendiğine dikkat çekti. Devlet yetkililerine seslenen, Hamzaoğlu, “Bir an önce bu koşulları düzeltilmesine, hapisteki yaşam koşullarının yerine getirmesini talep ediyoruz” dedi.

 

“Uygulamalara derhal son verin”

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Yiğit Koçyiğit, açlık grevlerinin 52’inci gününe girdiğini ve tutukluların sesini yükseltmek için burada olduklarını söyledi. Koçyiğit, “Hepimiz biliyoruz insan yaşamı kutsaldır sevdikleri, arkadaşları, yoldaşları hapishanede dört duvar arasında insanlık adına direniş sergiliyor” dedi. Tutuklulara cezaevi içinde cezaevi yaşamanın dayatıldığını belirten Koçyiğit, “Canlarını ölüme yatırarak ve insanlık adına direniş sergiliyorlar” diye belirtti. Koçyiğit, hükümete çağrı yaparak yapılan uygulamalara derhal son verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Koçyiğit, “Umuyoruz ki Adalet Bakanlığı çok uzatmadan açlık grevindekilerin taleplerine cevap verir. Aksi durumda her geçen günün dakikanın hakkı olmak üzere kalıcı organ sakatlanmalarına, ölüme neden olacağı açıktır” diyerek açlık grevindeki tutukların taleplerini hatırlattı.

 

“Tecrit bir an önce kaldırılmalı”

Cezaevlerindeki tutukluların sesi olmak gerektiğini vurgulayan Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü, “Onlar bizim için devrim, sosyalizm ve Kürt halkının geleceği için mücadele ettiler. Başta İmralı’da bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tecrit kaldırılmalı ve tutsakların talebi derhal gerçekleştirilmeli” diye konuştu.

78’liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can ise, “AKP’yi tanıyoruz, devrimcilere bakışlarını biliyoruz. Bir an evvel tedbirini almak zorundayız” diye ifade etti.

HDP Milletvekili Hüda Kaya ise, Suriye’deki kimyasal saldırıya değinerek ülke gerçekliğine rağmen hükümetin açıklamaları samimiyetsiz olduğunu söyledi.