Home , Dünya , Tunus Diktatörü Devrildi ve Kaçtı

Tunus Diktatörü Devrildi ve Kaçtı

TUNUS | 16 – 01 – 2011 | Tunus’ta 23 yıldır devlet başkanlığı koltuğunda oturan Zeynel Abidin Bin Ali, işsizlik, yolsuzluk ve siyasi baskı nedeniyle yaklaşık 1 ay önce başlayan gösteriler başkente sıçrayınca, ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Tunus Başbakanı Muhammed Gannuşi, cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak üstlendiğini açıkladı.

Bin Ali, gösteriler üzerine bugün hükümeti fesh etmiş, erken parlamento seçimleri olacağını açıklamış; bunun yanında olağanüstü hal ilan ederek göstericilere karşı sert önlemleri uygulamaya sokmuştu.

Akşam saatlerinde, uluslararası havaalanının askerler tarafından kuşatıldığı haberi gelirken, kısa süre sonra da Bin Ali’nin ülkeyi terk ettiği duyuruldu. Tunus Başbakanı Muhammed Gannuşi de, cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak üstlendiğini açıkladı.

Bir türlü dinmeyen protestolar nedeniyle, bugün ülkede olağanüstü hal ilan edilmiş, gece sokağa çıkma yasağı uygulamaya konmuştu. Önlemler arasında 4 kişinin biraraya gelmemesi ve güvenlik güçlerinin uyarılarını yerine getirmeyenlere ateş açılması da vardı.

BİN ALİ SUUDİ ARABİSTAN’DA

Tunus’u terk eden Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali’nin Suudi Arabistan’da olduğu doğrulandı. Suudi Arabistan devlet haber ajansı, Bin Ali’nin ailesiyle birlikte ülkeye geldiğini duyurdu.

Haberde, „Krallık, Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali ve eşinin gelişini hoş karşıladı“ ifadesi kullanıldı.

Dubai merkezli El Arabiye televizyonu, “son dakika“ olarak verdiği haberde, Bin Ali’nin uçağının Suudi Arabistan’ın Cidde kentine geldiği duyurmuş ancak haberin henüz doğrulanmadığını belirtmişti.  Zeynelabidin Bin Ali’nin Suudi Arabistan’da olduğu Kral Abdullah’ın ofisinden yapılan bir açıklamayla da doğrulandı.

Açıklamada, Bin Ali’yi ülkeye kabul etme kararının, “Tunus halkının içinde bulunduğu istisnai durum göz önünde tutularak“ ve “Tunus halkı için barış ve güvenlik temmenisiyle alındığı“ belirtildi.

Bu arada, Suudi bir yetkili Reuters’a yaptığı açıklamada Bin Ali’nin Cidde kentinde olduğunu söyledi. (Dünya Bülteni)