Home , Haberler , Tuncel Kurtiz hayatını kaybetti

Tuncel Kurtiz hayatını kaybetti

tuncel-kurtiz-1024x682İSTANBUL |27-09-2013 |  Tuncel Kurtiz, bu sabah evinde geçirdiği rahatsızlık sonucu yaşamını yitirdi. 77 yaşında hayata veda eden Tuncel Kurtiz, muhalif bir kimliğe sahipti.

Bu sabah yürüyüş yapmak için Etiler’deki evinden çıkan ünlü oyuncu, bir süre spor yaptıktan sonra evine döndü. Kahvaltı masasına oturduğu sırada fenalaşarak yere düşen oyuncuyu eşi buldu. Menend Kurtiz’in çığlıklarını duyan apartman görevlisi, Tuncel Kurtiz’in öldüğünü anlayınca polis çağırdı.

TUNCEL KURTİZ KİMDİR?

1936 yılında Kocaeli’nde doğan Kurtiz, hukuk fakültesi, filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerini okudu.

Okul yıllarında İETT’de part time genel ışık kontrolörü olarak çalışan Kurtiz, 1959 yılında Dormen Tiyatrosu’nda oyunculuğa başladı. Kurtiz, Şeyh Bedrettin Destanı, Keşanlı Ali Destanı, Devr-i Süleyman gibi önemli eserlerde oynadı.

YILMAZ GÜNEY FİLMLERİNDE ROL ALDI

Otobüs, Nehir, Bereketli Topraklar Üzerinde, Çirkin Kral, Ağrı’ya Dönüş, Tabutta Rövaşata, Işıklar Sönmesin, Hoşçakal Yarın, Şellale, İnat Hikayeleri, Yaşamın Kıyısında, Güz Sancısı gibi filmlerde oynayan Kurtiz, arkadaşı Yılmaz Güney’in önemli filmlerinden olan Sürü, Duvar, Umut gibi filmlerinde de rol aldı.

12 Eylül askeri darbesinden sonra bir süre yurt dışında yaşayan Kurtiz, 1990’larda tekrar Türkiye’ye döndü.

Birçok sinema filmi, dizi ve tiyatro oyununda rol alan Kurtiz, 1981 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde „En İyi Senaryo Ödülü“nü Nurettin Sezer ile kaleme aldığı „Gül Hasan“ filminin senaryosuyla kazandı.

Birçok ulusal ve uluslararası ödülünün yanı sıra Ekim 2011’de 48. Altın Portakal Film Festivali’nde „Yaşam Boyu Onur Ödülü“ aldı.

Yer aldığı filmlerle yurtiçi ve yurtdışında çeşitli ödüllere layık görülen sanatçının aldığı ödüller arasında Altın Portakal ve Gümüş Ayı da bulunuyor.

Kurtiz’i son yıllarda genç kuşaklar nezdinde son derece popüler duruma getiren ise TV dizisi Ezel’de oynadığı Ramiz Dayı karakteriydi.

Grup Yorum’un 25. yıl konserinde sahneye çıkarak şiir okuyan Kurtiz, ayrıca muhalif duruşu ile bilinen Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’yı destekliyordu.