Home , Haberler , Türk Devleti Dersim’de Ormanları Katlediyor

Türk Devleti Dersim’de Ormanları Katlediyor

DERSİM |12.08.2017| Türk devletinin Dersim’e yönelik saldırıları durmak bilmiyor. Ormanlık alanların Türk ordu güçleri tarafından bombalanmasının ardından günler öncesinden çıkan yangınlar rüzgar etkisiyle büyük bir alana yayıldığı bildiriliyor. Yerel kaynakların bildirdiğine göre Dersim’in Pülümür ilçesi Dereboyu köyü civarında yakılan ormanlar yayıldı.

Yangına devlet yetkilileri “güvenlik” gerekçesiyle müdahale etmezken, yangın rüzgarın etkisiyle hektarlarca büyüklükteki alana yayıldı.

Yangın söndürme ekiplerinin gelmediği bölgede köylülerün kendi çabalarıyla yangını söndürmeye çalıştığı belirtildi. Pülümür ilçesinde bulunan Meçi, Rabat Tepesi karşısındaki Mezra Köyü, Uzun Evler Mahallesi ve Kaymaz Tepe, Dere Boyu köyü civarı, Hozat’ın Boydaş mevkii ve Ali Boğazı bölgeleri, Dersim’in Nazimiye ilçelerinde ve merkeze bağlı Sarıtaş, Doğantaş mevkileri, keza Ovacık ilçesi ve Elazığ Karakoçan’da yangınlarda hektarlarca büyüklükteki ormanlık alan yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

DHF: „Dersim’in yakılmasına sessiz kalmayalım!“

Dersim’de ki orman katliamlarına dair açıklama yapan Demokratik Haklar Federasyonu (DHF), Dersim bir bütün olarak bir kez daha egemenlerin barbarca saldırıları altında yok edilmek istendiğini belirtti. DHF devamında;  „Tüm kirli araç ve politikalarıyla Dersim’i işgal eden faşist devlet bir kez daha Dersim’i insanıyla, doğasıyla, kültürüyle ve tarihsel birikimleriyle birlikte talan ederek yok etmeye çalışmaktadır. Demokratik Haklar Federasyonu olarak Dersim’in bir bütün doğasıyla birlikte bir kez daha işgal edilerek talan edilmesine asla sessiz kalmayacağız. Başta Dersim halkı, devrimci ve demokratik kurumlar, çevre örgütleri, bir bütün tüm kamuoyunu duyarlı olmaya, Dersim’in kadim topraklarının devlet eliyle talanına sessiz kalmamaya davet ediyoruz’’ ifadelerine yer verdi.

„Dersim dort dağ içinde, dört dağ yandın içinde“

Devletin bombardımana tuttuğu kırsal alanlarda orman yangınlarının çıkmasına tepkiler gelmeye devam ediyor. İzmir’de sokağa çıkan Alevi ve demokratik kurumlar, Tunceli’de yaşanan orman yangınlarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada bölgede ‘güvenlik’ bahane edilerek ‘insansızlaştırma politikası’ uygulandığı belirtilerek, Türkiye’nin birçok bölgesinde yaşanan orman yangınlarına karşı mücadele çağrısı yapıldı. Yapılan basın açıklamasında, „Biz Dersimlilerin yüreği yanıyor çünkü bir kez daha başlatılan askeri operasyonlarla ormanlarımız yakılıyor. Geniş ormanlık alanları yaygınlaştırılarak devam eden operasyonlarla birlikte genişleyerek yakılıyor, imha ediliyor. Daha önce defalarca yapıldığı gibi bir kez daha ormanlarımız yakılarak coğrafyamız yaşanılamaz hale getirilmeye çalışılıyor. Yine öncekilerde olduğu gibi basın bu felaketi görmezden geliyor veya yazması engelleniyor” denildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan HDP Milletvekili Müslüm Doğan şunları söyledi; „Valiliğin özellikle yangına müdahale etmemesi ve halkın müdahalesini engellemesi bu siyaset tarzının nasıl olduğunu da göstermektedir. Dersim ormanı sadece Dersimlilerin değil ortak yaşamımızda her etkin yapıda yaşayanların ormanıdır. Ortak değerimizdir burası. Eğer siz de bunu yakarsanız, siz de bu ateşin içinde yanarsınız„.

Alican Önlü Valiliği Yalanladı

Yangınları devam ederken Tunceli Valiliği bugün yaptığı açıklamada sosyal medyaya servis edilen fotoğrafların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Valiliğin açıklamasına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü yine sosyal medyadan paylaştığı fotoğrafla yanıt verdi.

Önlü yangınlarla ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayla fotoğraf paylaştı: „Tunceli Valisi Yangınlar, abartılmış resimler başka yerin diye açıklama yapmış. Şu an bulunduğum Kutudere’de Özlüce (Kuvarik) köyü yanıyor. Burasında bugün Ovacık Yaylagünü köyü Savkan mezrası ormanları.“

Valilik ne demişti?

Tunceli Valiliği bugün yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti: „Çeşitli sosyal medya ve basın yayın organlarında çıkan haberlerde ‚Dersim Yanıyor‘ başlığı altında asılsız haberlerin yapıldığı ve İlimize ait olmayan yangın fotoğraflarının kullanıldığı görülmüştür.“

Yangın köylere yaklaşıyor

Yangının yerleşim yerlerine yaklaştığı belirtilirken, bu akşam saatlerinde Dersim Merkeze bağlı Karşılar köyünden gelen bir videoda ateşin köye 1 km kadar yaklaştığı ve köylülerin acilen müdahale için yetkililere seslendiği yer alıyor.

Köylüler, müdahale olmazsa ateşin köyü de saracağını belirtiyorlar. Geceyi uyumadan geçireceklerini belirten köylüler, bir an önce müdahale edilmesini istiyorlar.