Home , Dünya , TSK destekli cihatçılar ve YPG arasındaki çatışmalara dair tüm gelişmeler

TSK destekli cihatçılar ve YPG arasındaki çatışmalara dair tüm gelişmeler

jpg

Suriye’de Bab kentine ilerleyen YPG/YPJ öncülüğündeki gruplar ile TSK ve AKP-MİT güdümündeki cihatçılar arasında çatışmalar sürüyor. TSK, Afrin’e bağlı bölgelere hava saldırıları, roket ve top atışları gerçekleştirirken, Ceyş el-Suvvar, TSK ve cihatçıların saldırılarına karşılık vereceklerini açıkladı.

TSK DESTEKLİ CİHATÇILAR İLE YPG ARASINDA ÇATIŞMALAR BAŞLADI

Suriye’de Halep ilinin kuzeyindeki Mare-Azez-Cerablus hattında IŞİD’in çekildiği bölgeleri ele geçiren TSK ile AKP-MİT güdümündeki cihatçı grupların PYD-YPG kontrolündeki bölgelere saldırıları sürüyor. YPG/YPJ öncülüğünde kurulan Demokratik Suriye Güçleri (QSD) de TSK destekli cihatçıların saldırılarına karşılık vereceğini açıkladı.

ANHA’nın dün (19 Ekim) saat 21.50’de geçtiği habere göre, TSK’ya bağlı savaş uçakları Um el-Hoş ve Um el-Kura köylerini bombaladı. Haberde, TSK tarafından saat 00.01’den itibaren Afrin’e bağlı Deyr Ballut (Dêr Belût) köyüne 13 top atışı yapıldığı bildirildi.

ANHA ayrıca, Cindirês ilçesine bağlı Hemam ve Melê Xelil köyleri ile Raco ilçesine bağlı Meydan Ekbis köylerine de top atışları yapıldığını duyurdu.

https://www.youtube.com/watch?v=R-iOMPB6Lrc

 

AA: TSK, PYD’yi havadan vurdu

TSK de bugün (20 Ekim) sabah saatlerinde yapılan açıklamayla hava saldırılarını doğruladı.

Açıklamada, PYD’nin Bab’a doğru başlattığı harekat kapsamında beş bölgede kontrolü sağladığı ve bunun üzerine TSK’ya bağlı savaş uçaklarının saldırıya geçtiği belirtildi:

“Al Hasi, Eashiyah, Urum Al Qurah, Wardiyah, Kawl Suruj) ve Shahba Barajı’nın ele geçirilmesi üzerine, Türk Hava Kuvvetleri devreye girdi.”

Anadolu Ajansı’nda (AA) yer alan haberde şu ifadeler yer aldı:

Hava Kuvvetlerine ait uçaklarla, PKK/PYD’nın yeni kontrol altına aldığı bölgede bulunan 18 hedefe 26 bomba atılırken, terör örgütü unsurlarınca karargah, toplanma/barınma ve silah/mühimmat deposu olarak kullanılan 9 bina, bir zırhlı araç, ikisi silahlı 4 araç imha edildi. Harekat sonucunda yaklaşık 160-200 PKK/PYD terör örgütü unsurunun etkisiz hale getirildiği belirlendi.

21.11 – 23.59 saatleri arasında düzenlenen hava saldırıları sonucu AA’nın iddiasına göre “160-200 YPG’li öldürüldü.”

YPG komutanı: 10 civarında savaşçımız hayatını kaybetti

Assciated Press (AP) haber ajansına konuşan Mahmud Barkadan isimli YPG komutanı, TSK’nın Suriye’nin kuzeyine düzenlediği hava saldırıları ve top atışlarında, iddia edilenin aksine 200 değil 10 civarında savaşçının hayatını kaybettiğini belirtti.

Barkadan, 20 Ekim’in ilk saatlerinden saatlerinden itibaren Türk tank ve topçu birliklerinin Kürt güçlerince yeni ele geçirilen bölgeyi bombaladığını ve 30 kadar da hava saldırısı yapıldığını kaydetti. Hava saldırılarında sadece 10 civarında savaşçının hayatını kaybettiğini ve 20 militanın da yaralandığını belirten Barkadan sivil kaybın ise olmadığını söyledi.

IŞİD ile savaş halinde olduklarını ve Türkiye’nin kendilerini neden vurduğunu anlayamadıklarını belirten Barkadan, “Geri çekilmeyeceğiz” dedi. Barkadan ayrıca, Türkiye’yi, çatışmayı bir Türk-Kürt savaşına çevirerek IŞİD militanlarına yardım etmekle suçladı.

Cihatçılar: “YPG, IŞİD’in boşalttığı bölgelere ilerliyor”

Cihatçılara yakın Orient haber sitesine konuşan ÖSO komutanları, QSD’nin IŞİD’in bölgede çöküşünden faydalanarak ilerlemeye çalıştığını söyledi.

Orient’e göre, QSD içerisinde yer alan Ceyş el-Suvvar (Devrimciler Ordusu) grubu sabah saatlerinde Mare’nin güneyinde IŞİD’in boşalttığı iki köyü (Hasiya ve Hasacik) ele geçirdi.

AKP-MİT güdümündeki Sultan Murat Tümeni’nin komutanlarından Ahmet Osman da Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında ele geçirdikleri bazı köylerin QSD’nin havan topu saldırılarına maruz kaldığını söyledi. Osman, YPG liderliğindeki QSD’nin TSK destekli harekâtı engellemeye çalıştığını ve Bab’a ilerleyişini kesmek istediğini savundu.

YPG ve QSD'nin Bab yönünde ilerleyişini gösteren 20 Ekim tarihli harita (Kaynak: @Syria_Rebel_Obs)

YPG ve QSD’nin Bab yönünde ilerleyişini gösteren 20 Ekim tarihli harita (Kaynak: @Syria_Rebel_Obs)

Ceyş el-Suvvar: Saldırılara karşılık vereceğiz

QSD içinde yer alan gruplardan Ceyş el-Suvvar (Devrimciler Ordusu), dün (19 Ekim) yaptığı açıklamayla “Fırat Kalkanı” içerisinde yer alan grupların saldırılarına karşılık vereceklerini ve saldırıların geliştiği bölgeyi askeri alan olarak ilan ettiklerini duyurdu.

TSK’nın roket ve top atışlarıyla mevzilerini hedef aldığını belirten Ceyş el-Suvvar, Türkiye’nin IŞİD çetelerini desteklediğini savundu.

Hawar Haber Ajansı’nın (ANHA) haberine göre, Ceyş el-Suvvar’ın yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Fırat Kalkanı adıyla başlatılan işgal operasyonlarıyla Türk devleti ve çeteleri El-Xoz, El-Qeytûn, Til Malid, Mari bölgelerinden füzeler ve toplarla güçlerimizin denetimindeki Um El-Qura, Um Hoş, El-Hesiyê köylerini hedef almaktadır. Türk ordusu IŞİD çetelerinden kurtardığımız köyleri dizginsizce bombalamaktadır.

Türk devletinin destek verdiği çete gruplarına saldırı ve kışkırtmaya yönelik saldırılarını durdurmaları için çağrıda bulunsak da ancak çete gruplarımız çağrılarımızı dikkate almayarak saldırılarına devam etmiştir.

Her ne kadar güçlerimiz bu güçlerle bir çatışmaya girmek istemese de ancak Fırat kalkanı bünyesinde yer alan gruplar saldırı ve tahriklerini devam ettirmişlerdir.

Bundan sonra güçlerimiz, bu gruplarının saldırılarının geliştiği her tarafa gereken karşılığı verecektir. Bu alanda güçlerimize karşı gelişen saldırılardan dolayı bölgeyi askeri alan olarak ilan ediyor ve saldırılara karşılık vereceğimizi açıklıyoruz.

Halep'in kuzeyinde son durumu gösteren 19 Ekim tarihli harita. (Kaynak: @PetoLucem)

Halep’in kuzeyinde son durumu gösteren 19 Ekim tarihli harita. (Kaynak: @PetoLucem)

Ne olmuştu?

Demokratik Suriye Güçleri, 18 Ekim’de Afrin’in güneydoğusundan hareket geçmiş ve 19 Ekim’de Şehba bölgesinde IŞİD kontrolündeki bazı köyleri kontrol altına almıştı. Bunun üzerine AKP-MİT güdümündeki cihatçı gruplar, QSD’ye kontrol altına aldığı yerlerden ve kontrolündeki Tel Rıfat kasabasından çekilmesi için 48 saat süre vermiş, ancak kısa süre sonra TSK’nin de desteğiyle saldırılara başlamıştı.

İki tarafın da hedefinde IŞİD’in kontrolündeki Bab kenti var. YPG/YPJ güçlerinin Bab kentini alması durumunda Afrin, Kobanê ve Cizîrê kantonları birleştirilmiş olacak. TSK ve cihatçı grupların ilk hedefi bunu engellemek.

TSK destekli cihatçı gruplar (Yeşil), YPG öncülüğündeki gruplar (Sarı) ve Suriye ordusunu (Kırmızı) IŞİD'in kontrolündeki Bab kentine ne kadar uzaklıkta olduğunu gösteren 20 Ekim tarihli harita. (Kaynak: @CizireCanton)

TSK destekli cihatçı gruplar (Yeşil), YPG öncülüğündeki gruplar (Sarı) ve Suriye ordusunun (Kırmızı) IŞİD’in kontrolündeki Bab kentine ne kadar uzaklıkta olduğunu gösteren 20 Ekim tarihli harita. (Kaynak: @CizireCanton)