Anasayfa , Haberler , TMMOB; Anayasal yetkilerimizi geri istiyoruz.

TMMOB; Anayasal yetkilerimizi geri istiyoruz.

TMMOB_AÇIKLMA1ISTANBUL | 31 – 07 – 2013 | İstanbul: Geçtiğimiz günlerde (9 Temmuz 2013) gece yarısı bir operasyon ile Mimar Mühendis Odaları Birliği’nin (TMMOB) yetki ve gelirlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devrini öngören önerge meclisten geçirilmişti. Ankara’da yürüyüşün ardından bugün (30 Temmuz 2013) Taksim Hill Otelde “Torba Yasa”nın geri çekilmesi talebiyle basın açıklaması gerçekleştirildi.

TMMOB’a bağlı odaların üyelerinin ve başkanlarının katıldığı basın toplantısında, basın açıklamasını okuyan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Baykanı Ali Ekber Çakar, değişikliğe uğrayan “İmar Yasası”nın içeriğine dair bilgi verdi. Eklenen maddede “Harita, plan, etüt ve projeler; idare ve ilgili kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dâhil kurum veya kuruluşunun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez” ifadesi yer alıyor denildi.

İmar Yasasının yeni hali ile Meslek Odalarının çok önemli bazı yasal yetkileri ellerinden alınmış bulunmaktadır denilen açıklamada, “Gezi Parkı Direnişin ardından intikamcı bir tarzda uygulan bu değişiklikle Kentsel dönüşüm, kentsel rant programlarının önündeki bilimsel, teknik mesleki denetimi ve toplumcu engellerin ortadan kaldırılması amaçlanmış ve ele geçirilemeyen, rant politikalarına karşı duran TMMOB etkisizleştirmek amaçlanmaktadır. Torba yasasın bir gece yarısı meclisten geçirilmesi tesadüf değildir” vurgusu yapıldı.

Çevre Mühendisleri Odası adına yapılan konuşmada “TMMOB dan sadece Gezi’nin değil nükleer santrallere karşı, çarpık kentleşmeye karşı ve halkın zararına olan bütün projelere karşı yürütülen mücadelelerin de intikamı alınmak isteniyor” denildi.

Ayrıca konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığından yasayı onaylamaması yönünde talepte bulunulduğunun sonucun 2 Ağustos tarihinde beklendiği duyurusu yapıldı.

Basın açıklamasının ardından TMMOB bileşenleri olarak Hill Otelden ayrılarak Gezi Park’ında bulunan anıt mezar ziyaret edildi.

Burada konuşma yapan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Mahçuyasanın geri çekilmesi yönündeki taleplerini yineledi ve “yürüttüğümüz mücadelede galip geleceğiz” dedi ve açıklamanın ardından eylem sonlandırıldı.(ÖG)