Anasayfa , Avrupa , ThyssenKrupp 35 Bin İşçiye Kapıyı Gösterdi

ThyssenKrupp 35 Bin İşçiye Kapıyı Gösterdi

 ALMANYA | 10 – 05 -2011 | Çelik sanayi devi ThyssenKrupp şirketler grubunun yönetimi radikal bir yönelime gireceğini duyurarak, önemli değişikliklere gidileceğini bildirdi. Çelik ve otomotiv sektörünün önde gelen şirketlerinden olan TK, dünya çapında 35.000 işçinin işine son vereceklerini duyurdu.

Dünya pazarında daha rekabetçi olmayı ve çelik sektöründe kaletiyi yükseltmeyi  amaçlayan ThyssenKrupp’un Brezilya’da açılacak olan çelik fabrikalarının, Duisburg’a oranla daha büyük kapasitede olacağı bekleniyor.

 Bu girişimin ardından diğer ThyssenKrupp üretim alanlarının etkileneceği bekleniyor. ThyssenKrupp şirtketler grubunun açıklamasının ardından Brezilya ThyssenKrupp tesislerine yapacağı ziyareti iptal eden Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un bu adımı, konsernin kararının ne derece etkili olacağını şimdiden gösteriyor.

ThyssenKrupp‘un son yıllık raporunda ‚ ThyssenKrupp krizden güçlenerek çıkıyor‘ belirlemesinde bulunmuştu. 2008 yılında başgösteren ekonomik kriz sürecinde 53 milyarlık yıllık karı, 40 milyona gerilemiş, 2009 yılında çalışanlara kısa sürede daha fazla çalıştırarak kriz öncesi kar oranını yakalamıştı. Yanı sıra 2010 yılına gelindiğinde, 10 bin işçinin kapı dışarı edilmesi de, şirketler grubunun kar oranının daha da artmasını sağlamıştı.

İşçiler arasında kışkırtmalar yaratarak ve rekabeti azdırarak elde edilen büyük karların, işçilerde rahatsızlıklara sebep olduğu belirtiliyor.

Alman Metal sendikası IG Metal’in Kuzey Ren Westfalya (NRW) eyaleti şefi Oliver Burkhard’a kalan ise  TK’da ki yeniden yapılanmayı işlere pazarlamak oldu. Bu yeni yapılandırmanın işçiler için yeni bir şans olduğunu idda etti.

Yeniden yapılandırmaya ilişkin kapatılacak işyerlerine ilişkin, işçilere baskı yapılması, haklarından vazgeçmesini talep edileceği bekleniyor.