Home , Haberler , TEMEL DEMİRER ALTI AY HAPSE MAHKÛM OLDU

TEMEL DEMİRER ALTI AY HAPSE MAHKÛM OLDU

temel_6MALATYA | 29 – 05 – 2009 | Araştırmacı -Yazar Temel Demirer, 7. Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında düzenlenen bir panelde yaptığı konuşma nedeniyle, önceki gün Malatya Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren dava sonucu 6 ay hapse mahkum oldu. Ankara Düşünce Özgürlüğü Girişimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Temel Demirer hakkındaki hüküm, „demokratikleşme“ vaat ve söylemlerinin kofluğunu, T.C. Devleti’nin düşünceyi ve düşündüklerini ifade etme eylemini „suç“ olarak görüp cezalandırma gelenelinden vaz geçmeye niyetli olmadığını bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtildi.

 Adı geçen festival kapsamında konuşma yapan Temel Demirer hakkında savcılık tarafından Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 ve „terör örgütü propagandas?“ „suç“unu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 53/1 maddelerinden açılmış, dava süreci içerisinde savcı, iddianamede değişikliğe giderek Demirer’in „suçu ve suçluyu övme“den, yani TCK’nın 215. maddesinden mahkûmiyetini talep edimişti.

 Ankara Düşünce Özgürlüğü Girişimi açıklamasında şunlara yer verildi; „ savcının iddianamesine dayanak oluşturan Tunceli Emniyeti’nin üç sayfalık kaset çözüm tutanağında 74 kez „anlaşılamadı“ ifadesi yer almaktaydı; ve davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti Demirer ve avukatının itirazını haklı bularak ses kayıtlarının Malatya Emniyeti’ne gönderilmesine karar vermişti. Malatya Emniyeti’nce de çözülemeyen kasetler, sırasıyla İstanbul Adli Tıp Kurumu’na, buradaki deşifrasyon işlemi de başarısız olunca Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Laboratuvarı’na gönderilmiş ve çözülemeden mahkemeye iade edilmişti. Bir başka deyişle Malatya Ağır Ceza Mahkemesi içerisinde 74 kez „anlaşılamad?“ ibaresi bulunan, çözümlenebilen kısımlarda ise bariz hatalar taşıyan (örneğin Temel Demirer’in „emperyalist politikalar“ ifadesi, „Ermenist politikalar“ (?) olarak geçmekte tutanakta…) bir tutanağa dayanarak verdi mahkûmiyet kararını…“

 temel_6Demirer ayrıca, T.C. devletinin devrimci-demokrat ve ilerici düşüncelere yönelik sistematik baskı aracı durumuna dönüşen 301. Maddeden de yargılanması devam ediyor. Hrant Dink’in katledilmesinin ardından Ankara’da yaptığı bir konuşma nedeniyle, Ankara Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakkında dava açılmış, dönemin Adalet bakanı bu yargılamanın yapılmasın ilişkin onay vermişti.