Anasayfa , Haberler , Tekirdağ F Tipi cezaevinde yeni saldırı

Tekirdağ F Tipi cezaevinde yeni saldırı

TEKİRDAĞ | 30 – 12 – 2010 | Gelen bilgilere göre dün saat 13.00’te cezaevi önünde yaptığımız basın açıklamasının ardından 2 No’lu F Tipi cezaevinde bulunan siyasi mahpuslara ağır saldırılar gerçekleştirilmiştir

Tekirdağ F Tipi cezaevlerine ve Tekirdağ Cumhuriyet Savcısına yaptığımız ziyaretin karşılığı işkence oldu.

Tekirdağ 1 ve 2 No’lu F Tipi Cezaevlerinde yaşanan fiziksel saldırı ve işkence olaylarına ilişkin olarak 28 Aralık 2010 tarihinde bu cezaevlerine ve cezaevi savcısına yaptığımız ziyaret ve basın açıklamasının ardından 2 No’lu F Tipi cezaevi’nde siyasi mahpuslara saldırı yaşandığını öğrenmiş bulunuyoruz.

Gelen bilgilere göre dün saat 13.00’te cezaevi önünde yaptığımız basın açıklamasının ardından 2 No’lu F Tipi cezaevinde bulunan siyasi mahpuslara ağır saldırılar gerçekleştirilmiştir. Bu saldırılar halen devam etmekte olup mahpuslar üç kişilik hücrelerinden alınarak zorla tek kişilik hücrelere götürülmekte ve ağır bir şekilde darp edilmektedir.

Konu ile ilgili olarak görüşmek istediğimiz cezaevi savcısı ve cezaevi müdürleri dün olduğu gibi bugün de bizimle görüşmemiş ve telefonlarımıza çıkmamıştır.

Son aylarda cezaevi yönetimlerinin uygulamalarından kaynaklı olarak Tekirdağ 1 ve 2 No’lu F Tipi cezaevlerinden sürekli olarak işkence ve saldırı haberleri almaktayız.

Bu saldırılar sırasında Şehmuz Avcı isimli mahpusun kolu kırılmış, Bektaş Karaman, İlyas Argun, Cemal Bozkurt, Ali Gül Alkaya ve birçok mahpus ağır bir şekilde dövülmüş ve darp edilmiştir. Saldırılar sırasında mahpusların elleri mazgala konularak ayakla çiğnenmiş, nefes almakta zorluk çekecek denli kaburgalarına vurulmuş, tekme ve yumruklarla darp edilmiştir.

Bu cezaevlerinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilenler günde 23 saat tek başlarına hücrelerinde tutulmakta, 1 saat yine tek başlarına küçük bir havalandırmaya çıkarılmaktadır.

Dünkü ziyaret sırasında görüşebildiğimiz tek kişi olan 1 No’lu F Tipi cezaevi 2. müdürü bu şikâyetlerimizi gülerek dinlemiş ve mahpusların neden darp edildiğini, kollarının neden kırıldığını kendilerine sormamız gerektiğini ifade ederek, işkence uygulamalarını savunmuştur.

İşkence karşısında gülebilen, şikâyetlerimizi almak için bizimle görüşmek zahmetine katlanmayan bir yönetim anlayışıyla karşı karşıya bulunuyoruz.

F tipi cezaevlerinde yıllardan beri sessiz ve beyaz tecrit işkencesi, yeri geldiğinde de kanlı işkenceler, dayaklar devam etmektedir.

Bu insanlık suçlarının bazıları cezaevi yönetimlerince gerçekleştirilmekte, desteklenmekte, şikayetler ve suç duyuruları ise dünkü ziyaretimizde olduğu gibi görmezden gelinmekte, insan hakları savunucuları, avukatlar ve mahpus yakınlarıyla görüşülmemektedir.

Bütün bu uygulamalar işkenceye sıfır tolerans aldatmacasıyla sürdürülmektedir. Yetkililerden talebimiz insanlık suçu olan işkencenin son bulması, sorumluların adalet önüne çıkarılmasıdır.

İHD İSTANBUL ŞUBESİ