Anasayfa , Haberler , TEKEL İşçileri: Direniş Devam

TEKEL İşçileri: Direniş Devam

İSTANBUL | 19 – 10 – 2010 | TekGıda-İş Sendikası’nın yeniden eylem kararı almasını isteyen işçiler meşaleleriyle Taksim’e yürüdü. İşçiler 14 gündür sendika önünde çadırda; sendikanın 4C’yle ilgili Anayasa Mahkemesi kararını beklemekten daha fazlasını yapmasını istiyor.

14 gündür örgütlü oldukları Tek Gıda-İş Sendikası önünde, sendikanın yeniden eylem kararı alması için eylem yapan bir grup Tekel işçisi, dün (17 Ekim) akşam meşaleli yürüyüş yaptı.

İşçilere direnişteki Paşabahçe temizlik işçisi Türkan Albayrak, Gökkuşağı Hareketi üyeleri, Limter-İş, Emekli-Sen, bir grup Galatasaraylı taraftar, sol dergi ve oluşumların yanı sıra Sırrı Süreyya Önder, Bilgesu Erenus, Cezmi Ersöz, Osman Akınhay gibi adlar da destek verdi.

18:00’de Galatasaray’da toplanan grup, meşaleleriyle Taksim’e kadar yürüdü. “İş güvenceli iş ortamı için 4C’ye hayır – Tekel işçileri” pankartını taşıyan işçiler, “Her yer Tekel her yer direniş, İşçiler sendika yönetimine, Ne 4B, Ne 4C Herkese güvence, Kahrolsun sendika ağları, İşçiler sendika yönetimine!” sloganlarını attılar.

Taksim Meydanı’ndaki beş dakikalık oturma eyleminden sonra, işçileri desteğe gelenler birer konuşma yaptı. Albayrak “”Benim örneğim TEKEL işçileriydi, direnişime onları örnek alarak geçtim. Ama bir farkımız vardı, onların bir sendikaları vardı, ben tek başımaydım” dedi.

Manisa Tekel işçisi Arzu Güneş’in okuduğu basın açıklamasında işçiler şöyle dedi:

“78 günlük Ankara direnişimiz, işçi iradesi yok sayılarak 2 Mart’ta sona erdirilmişti. 2 Mart’ın üstünden 6 aydan fazla zaman geçti. Hükümet 4C dayatmasından vazgeçmedi. Hala işimiz yok. Sağlık ve sigorta haklarımızdan yararlanamıyoruz. Sosyal güvencemiz yok.”

Sendikanın hâlâ Anayasa Mahkemesi’ne başvuru sonucunu beklediği, mücadele etmek isteyen işçileri provokatörlükle suçladığını söyleyen işçiler,sendikanın açıkladığı eylem programını gerçekleştirmediğini savundu. İşçiler, genel merkezi önünde bekledikleri sendikanın polis araçlarıyla korunduğuna dikkat çekti.

Açıklamanın sonunda işçiler, işçi sınıfından yana tüm sendikacıları, demokratik kitle örgütlerini, siyasi partileri ortak hedefleri için bir araya gelmeye çağırdı, özelleştirilen kamu işletmelerindeki işçilere güvencesiz çalışma ortamı dayatan Devlet Memurları Yasası’ndaki 4C maddesinin kaldırılmasını istedi.

Danıştay bu maddenin iptaliyle açılan davada, dosyayı maddenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne yollamıştı. (Araratpost)