Home , Avrupa , Savcının Roj TV engeli hukuksuz çıktı!

Savcının Roj TV engeli hukuksuz çıktı!

KOPENHAG | 19 – 10 – 2010 | Danimarka mahkemesi, savcılık tarafından el konulan Roj TV hesapları üzerindeki dondurmanın kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme kararında, Roj TV hesaplarına el konulmasını gerektirecek hiçbir hukuki dayanağının olmadığını söyledi.

Roj TV’nin hesaplarının dondurulmasına ilişkin Kopenhag’da görülen mahkemede, savcılığın dondurma kararının hukuki gerekçelerinin olmadığına hükmedildi. Mahkeme Başkanı Peter Mørk Thomsen “hesaplara el konulmasını gerektirecek hiçbir hukuki neden” olmadığına hükmetti. Savci Jacob Buch Jepsen bu karara itiraz ederken, Roj TV avukatı Bjorn Elmquist dondurmanın devam etmesinin televizyonun maddi olarak çalışmalarını sürdürmesini imkansız hale getireceğini söyledi. Mahkeme başkanının yazılı kararını 14 gün içinde bildirmesi gerekiyor.

Danimarka savcılığı, terörizmle bağlantılı olduğu iddiasıyla 30 Ağustos günü Roj TV’nin hesaplarına el koymuştu. Roj TV, hesaplarına el konulmasına 2 gün sonra mahkeme yoluyla itirazda bulunarak hesapları üzerindeki dondurulmanın kaldırılmasını istemişti.

HUKUKİ PROSEDÜRE UYULMADI

Davayı izleyen gazeteci Ahmet Dicle, mahkeme salonunda yaşanları ANF’ye değerlendirdi. Amed Dicle, mahkemede Roj TV hesaplarına el konulmasına ilişkin hukuki prosedürlerin yerine getirilmediğinin açığa çıktığını söyledi. Dicle, “Danimarka kanunlarına göre savcılık, Roj TV hesaplarına el koyarken bunu 2 gün içinde Roj TV’ye bildirmesi gerekiyordu. Ancak savcılık bunu yapmadığı ortaya çıktı. Mahkeme heyeti bu hukuksuzluğu sordu, ancak savcılık ‘PKK parasıdır’ şeklinde iddialar dışında tatmin edici bir cevap vermedi” dedi.

Amed Dicle, savcılığın hukuki prosedürlere uygun davranmadan hareket etmesinin mahkeme heyetinin dava ile ilgili şüphelerinin artmasına neden olduğunu kaydetti. Dicle, şöyle devam etti: “Zira bundan sonra ilginç bir durum daha yaşandı. Roj TV avukatları savcılığın ‘PKK parasıdır’ dediği hesaplarındaki paralarla ilgili belgeleri sunması ardından, savcılık bu kez, el konulan paraların Roj TV’ye karşı açılmış olan davada mahkeme parası karşılığında dondurulmasını istedi.” Dicle buna karşılık Roj TV avukatlarının ‘mahkeme giderlerini karşılayacak şekilde bir miktar paranın garanti etme önerisinde bulunduklarını söyledi.

MAHKEME ROJ TV’NİN ‘TERÖRİZM’LE İLGİSİNİN OLMADIĞINI BELİRTTİ

Mahkeme heyetinin bir saat aradan sonra, Roj TV’nin yapmış olduğu itirazı yerinde görerek, hesapları üzerindeki dondurulmanın kaldırılmasına karar verdi.

Dicle mahkeme kararıyla ilgili şunları söyledi: “Mahkeme, dondurmanın adil olup olmadığına ilişkin kararını açıklarken, savcılığın iddialarına tek tek yanıt vermesi dikkat çekti. Mahkeme heyeti terörizm ile Roj TV faaliyetlerinin farklı şeyler olduğunu vurgulayarak, Roj TV’nin terörizmle ilgisinin bulunmadığını belirtti. Bununla yetinmeyen mahkeme, Roj TV programlarında ‘PKK’ye destek verdiği’ yönündeki savcılık suçlamalarına da yanıt verdi. Programların denetim yetkisinin, yayın lisansı veren Medya Sekreterliğine ait olduğunu, Medya Sekreterliğinin daha önce Roj TV yayınlarına ilişkin verdiği iki ayrı kararda, yayın kurallarının ihlalinin söz konusu olmadığına karar verdiğini hatırlattı.”

GEREKÇELİ KARAR 14 GÜNDE AÇIKLANACAK

Kararın açıklanması ardından savcılık karara itiraz edeceğini belirterek, itirazın görüleceği mahkeme sonuçlanana kadar Roj TV hesapları üzerindeki dondurmanın devamını istedi. Dicle, “Mahkeme başkanı buna ilişkin kararını 14 gün içinde açıklanacak gerekçeli kararda belirteceklerini söyleyerek davayı sonuçlandırdı” dedi.

Roj TV yetkilileri, mahkemenin 14 gün içinde açıklayacağı gerekçeli kararında, savcılığın ‘dondurma itiraz mahkemesi sonuçlanana kadar devam etsin’ yönündeki talebini reddetmesini bekliyor.

Amed Dicle, beklentinin haklı bir beklenti olduğunu belirterek şunları söyledi: “Roj TV hukuki bir karar bekliyordu. Mahkeme de somut dayanağı olmayan, siyasi olduğu her halinden beli iddialara değil somut delilere dayalı hukuka uygun karar verdi. 14 gün içinde açıklanacak olan kararın gerekçesinde de savcılığın itiraz mahkemesini beklemeden dondurmanın kaldırılması gerekiyor. Tabi eğer bir yerlerden siyasi bir müdahale söz konusu olmazsa.”