Anasayfa , Haberler , ‘Tek Tip Elbise’ protestoları

‘Tek Tip Elbise’ protestoları

15 Temmuz sözde darbe girişimi sonrası çıkarılan ohal yasaları ve tutuklamaların yargılanmaların akabıninde R. Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilen ve Adalet Bakanlığı’nın çalışmalarına başladığı “tek tip elbise” uygulamasına karşı tepkiler sürüyor. Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TAYAD) üyeleri cezaevlerine getirilmek istenen “tek tip elbise” uygulamasını Silivri Hapishanesi önünde protesto etti, portesto sonrası 5 kişi gözaltına alındı.

Gerekçe ‘özel uygulama’
Hapishaneye bir kilometre kala jandarma tarafından kimlik kontrolüne tabi tutulan TAYAD üyelerinden yalnızca hapishanede yakını bulunanların alana alınmasın izin verilirken, cezaevi önünde basın açıklaması yapmak isteyen kitleye ise jandarma izin vermedi. TAYAD’lıların hapishaneye alınamasına Silivri’ye özel bir uygulama olduğu gerekçesi ile izin verilmezken, ailelere polis saldırdı. Saldırıda 5 kişi gözaltına alınırken, basının ise çekim yapmasına izin verilmedi.

Paris’te eylem
Tek Tip Elbiseye Karşı Mücadele İnisiyatifi ise tarafından Fransa’nın başkenti Paris’te bir eylem gerçekleştirildi. Eyleme HDK-Fransa, CDK-F, ACTİT, ODAK dergisinden biçok kişi katıldı. Eylemde hapishanelerde tutsaklara yönelik şiddet, baskı ve saldırıları protesto eden bir pankart ile İspanya’da Türkiye tarafından İnterpol aracılığıyla arandığı gerekçesiyle 4 Ağustos’ta tutuklanan Hamza Yalçın’a özgürlük istenen pankartlar açıldı. Yapılan açıklamada; “Tek tip elbise uygulaması ilk olarak 1984 yılında uygulanmak istendi. Bugün bir kez daha uygulanmak isteniyor. Faşizm toplumun en dirençli kesimi olan devrimci tutsaklara yönelik bu saldırıyı pratikleştirmeye hazırlanıyor” denilerek “tek tip elbiseye” karşı direnişin büyük olacağı vurgulandı. Eylemin ardından Saint-Michel’de Sen Nehri üzerindeki köprüye Türkiye ve Kürdistan hapishanelerindeki kötü koşullara dikkat çeken pankart asıldı. (demokrasi42)