Anasayfa , Haberler , Tecrit Kıran: Hazırlanışı Ve Yapılışı

Tecrit Kıran: Hazırlanışı Ve Yapılışı

TÜRKİYE | 22 – 02 – 2011 | Gereken Malzemeler ve Hazırlanışı:

15-20 adet için gereken ortalama malzeme:

3-4 Adet ekmek(Yarısı kepekli de olabilir, ya da biraz etimekte katılabilir). Ekmekler kalorifer ya da güneşte kurutulur. Ezilerek toz haline getirilir. Tam toz hale getirilmelidir.

Sarmısak: En az 6 baş sarmısak(üst sınırı keyfe bağlıdır. 6 diş değil, 6 baş sarmısak). Ezilerek karışıma katılır.

Kurusoğan: 4 adet orta boy soğan bıçakla(rendelemeyin, rendelenmiş soğan kötü bir acılık veriyor) mümkün olan en küçük halde kıyılır. (Bu “mümkün olan en küçüklük” diğer malzemeler için de geçerlidir).

Yeşil soğan: 5-6 adet eklenilir. Yeşil soğan elinizde yoksa, bir eksiklik değildir.

Domates: 4-5 orta boy domates kabukları soyulup, kıyılır.

Maydanoz: 1 demet kadar maydanozun sadece yaprakları(sapları ayıklanır) kıyılır.

Yeşil acı biber: 7-8 orta boy biber kıyılır.

Kimyon: 1.5-2 çay bardağı kimyon. Bunun en alt sınırı budur. İstenirse daha da fazla konulabilir. Çemen otu varsa; ek olarak konulabilinir.

Acı kırmızı pul biber: En az 1 çay bardağı olmalıdır.

Kırmızı toz biber: 1 çay bardağı.

Kara biber: 1 çay bardağı.

Tuz, zeytinyağı, çiçekyağı.

YAPILIŞI:

Bütün malzemeler karıştırılarak hamur haline getirilir. Elle yoğurmaya ek olarak, bardak altı vb.gibi birşeyle ezilmeleri gerekir. 1 bardak kadar zeytinyağı karışıma katılır. Islaklık-kıvam için malzemelerin suyu yetmeyebilir. Bu durumda ek su serpilir. Ama dikkat edin, fazla yumuşak ve sulu olmasın. İdeal kıvam-yumuşaklık, köfte kıvamı olmalıdır. En zor kısmı budur. Malzemeler fazlası ile karıştırılmalı-ezilmeli, kıvam almalıdır.

Bundan sonra, hamur halde birkaç saat dinlenip-bekletilmesi iyi olur. Zaman yoksa, biraz bekletilir.

TECRİT KIRANLAR(T.K)’IN KIZARTILMASI:

T.K’ların dağılmadan kızarması için; ele alınıp iyice yuvarlanıp, sıkılaştırılmalıdır. 1cm kalınlığında, 3.5cm genişliğinde, 7.5-8cm boyunda olması en ideal ölçülerdir. Böyle yapıldığında, kesinlikle dağılmaz. Kızartma kabına, yarım cm.yüksekliğinde yağ konur. Daha fazla konulursa T.K.lar hemen dağılabilir. Tavada birkaç kere hareket ettirilmeleri yeterlidir. Bir tarafı kızarınca, çevirilip diğer tarafı da kızartılır. Yağ miktarı azaldıkça eklenmeli ve tavada kalan artıklar her seferinde temizlenmelidir. Yoksa yanıp dehşet bir koku çıkarır!!(Bu şekilde komşularla paylaşmanın imkanı kalmaz.)

İsteğe göre içine, et kavurma, ya da ton balığı konulabilir.

ÖNEMLİ NOTLAR:

1-   Tescil almak için, yapılandan, en az 1 adet Aris’e gönderilir!

2-   T.K’na, “köfte” vb.gibi, “aşağılayıcı”, “kimliğine aykırı” tanımlamalar yapılamaz. Bunu yapan “köftehorlar”ın, “üretim lisansı” iptal edilir!

3-   Her zaman, “komşusu aç yatanın…”, “komşuda pişer, bize de düşer”, “komşu komşunun…” gibi atasözlerini hatırda tutmak lazımdır!

NOT: Tecritkırana;

“Biz çemeni köfte diye yedik”,

“Köfteyi, namı diğer tecritkıranı”,

“Çemen harikaydı” diyerek; “ayıp edenler”, üretme-tüketme haklarından mahkum edilmişlerdir.

Ali Gülmez  01-11-2010

NOT: Tecritkıran’ın yapımı, Tekirdağ  1 No’lu F Tipi Hapishanesi’de; dışarıdaki bir dizi yemeklerinde içinde olduğu anılardan esinlenerek ortaya çıkıyor. Esasta Tokat çemeninden esinlenilerek yapılıyor. Hapishanelerde de çemen satılmadığı için benzer birşey üretiliyor. Bu yemeğin tarifi; bu tarihi de aktarılarak elden ele iletiliyor. Bunların hepsini aktarmamız hayli uzun olduğundan, sadece bu kısmını aktarıyoruz.