Anasayfa , Dünya , Suriye’de çatışmalar şiddetlendi: Cenevre dağıldı

Suriye’de çatışmalar şiddetlendi: Cenevre dağıldı

49657

Suriye’de, Halep kentinden çatışmalar şiddetlenirken, krizin sonlandırılması iddiasıyla İsviçre’nin Cenevre’de kentinde yürütülen görüşmeler dağıldı

 Suriye’de, Halep kentinde çatışmalar şiddetlenirken, krizin sonlandırılması iddiasıyla İsviçre’nin Cenevre’de kentinde yürütülen görüşmeler Suriye hükümeti ve içerisinde cihatçıların da olduğıu ‘muhalif’ grupları temsil eden heyetin karşılıklı suçlamalarıyla dağıldı.

Salı günü Suriye ordusunun İdlib kentinde düzenlediği hava saldırısında en az 40 kişinin ölmesi üzerine cihatçı gruplar ateşkesin sona erdiğini ilan ederek uluslararası güçlerden daha fazla silah yardımı talep etti. Öte yandan çatışmaların şiddetlenmesiyle birlikyte, Halep’ten kaçan Suriyeliler, Türkiye sınırına akın ediyor.

‘RUSYA SURİYE’DE İSTEDİĞİNİ ALIR’

Reuters haber ajansına konuşan Batılı bir diplomat, taraflar arasında Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğuyla yürütülen görüşmelerin çökmesi durumunda ancak gelecek yıl tekrar masaya dönülebileceğini söyledi ve “Washington’un gündemi Suriye değil seçimler. Eğer bu görüşmeler sonuçsuz kalırsa Rusya Suriye’de istediğini alır” uyarısını yaptı.

MÜLTECİ SAYISI ARTACAK

Cenevre’deki müzakerelere katılan Batılı diplomat, ateşkesin sona ermesi ve çatışma ortamına dönülmesi durumunda 3 milyon Suriyelinin daha mülteci konumuna düşeceğini ve binlerce kişinin de 5 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşta hayatını kaybedenler arasına katılacağını düşünüyor. Cenevre görüşmelerine katılan cihatçıların olduğu heyete başkanlık eden Riyad Hicab, düzenlediği son basın toplantısında Suriye ordusunun saldırılarında yaralanan sivillerin fotoğraflarını gazetecilere göstermiş ve Beşar Esad’ı hedef almıştı.

Cenevre’de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceği konusundaki anlaşmazlıklar devam ederken, son iki haftada ateşkes ihlallerinin sayısı ve şiddeti de artmaya başlamıştı. Suriye hükümeti, “ılımlı” diye nitelenen grupları Halep kırsalında ateşkes kapsamına alınmayan cihatçı örgütlerle işbirliği yapmakla suçladı. Bu gruplarsa kendilerini “Şii milislerin ve Suriye ordusunun saldırılarına karşı koruduklarını” iddia etti. Reuters haber ajansı, Cenevre görüşmelerinin tamamen çökmesi halinde ortaya çıkan boşluğu şiddetli çatışmaların dolduracağı yorumunu yapıyor.

Suriye ordusunun son haftalarda Halep kırsalındaki operasyonlarını artırdığı ve bölgedeki hava saldırılarının yoğunlaştığı belirtiliyor. Geçen hafta New York Times gazetesinde yer alan bir haberde de Washington’un Cenevre görüşmelerinin çökmesi durumunda B planı olarak “Seçilmiş muhalif gruplara sınırlı sayıda MANPAD tipi uçaksavar vermeyi düşündüğünü” yazmıştı.

Bu silahların, cihatçılara verildiğine dair fotoğraflar sosyal medyaya düşmüştü.

YENİ MÜLTECİ AKINI

Halep ve kuzeyinde yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle geçen haftadan bu yana yaklaşık 40 bin kişinin evlerini veya kaldıkları mülteci kamplarını terk ettiği belirtiliyor. BM İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi (OCHA), “Kaldıkları yerleri terk edenler, Bab el Selam sınır kapsına ve Azez’e yöneldi. Ocak ve Şubat aylarında da yine Azez’e yaklaşık 75 bin kişi çatışmalardan kaçarak gelmişti. Bölgede insani yardım ihtiyacının hızla artma riski var” uyarısını yaptı.

Türkiye sınırında IŞİD’in ilerlemesiyle, yardım ekiplerinin bölgeye girişi de zorlaştı. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Türkiye – Suriye sınırının Suriye tarafında en az 100 bin kişinin yardıma muhtaç halde olduğunu, ancak bu kişilere erişimin çatışmalar nedeniyle her geçen gün zorlaştığını söylüyor. (DIŞ HABERLER)