Home , Avrupa , Stuttgart Yeni Kadın: “Çocuklarımızın Eğitim Hakkı İçin Alanlardaydık!”

Stuttgart Yeni Kadın: “Çocuklarımızın Eğitim Hakkı İçin Alanlardaydık!”

stuttgartmitingSTUTTGART | 20 – 06 – 2009 | Almanya genelinde öğrencilerin daha kaliteli bir eğitim için düzenlediği boykot ve yürüyüşlere Stuttgart Yeni Kadın destek verdi. Stuttgart’ta düzenlenen ve 20 bin kişinin katıldığı yürüyüşte Yeni Kadın çocuklarının yanındaydı.

Kasım 2008’de Almanya genelinde öğrencilerin gerçekleştirdikleri uyarı grevinde, taleplerinin kabul edilmemesi halinde, 15-19 Haziran’ın gençlik örgütleri ve öğrenci temsilciliklerince ‘Daha Kaliteli Bir Eğitim İçin Eylem Haftası’ olarak deklere edilmesinden dolayı, Haziran 2009’da daha kitlesel eylemler gerçekleştirme kararı alınmıştı.

Bir hafta boyunca sürecek olan eylemliliklerin en önemli günü 17 Haziran idi. Eğitim sisteminde daha fazla demokratik katılımcılık ve daha kaliteli eğitim hakkı, ünüversite harçlarının kaldırılmasının yanı sıra, lise eğitiminin hızlandırılmasına karşı çıkan öğrenciler, sınıflarda daha az öğrenci, daha fazla öğretmen talepleri ile, Almanya genelinde 70’in üzerinde şehirde 260.000’den fazla öğrenci, dersleri boykot ederek sokaklara dökülüp, eğitim sisteminde ki kâr amaçlı yürütülen politikaları teşhir ettiler.

Yeni Kadın yayımladığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

stuttgartmiting2ATİK Yeni Kadın olarak bizim de başından beri, “EĞİTİM İNSANİ HAKTIR, ÇOCUKLARIMIZIN EŞİT, PARASIZ VE DEMOKRATİK EĞİTİM HAKKI İÇİN , KADINLAR ELELE, SOKAĞA EYLEME” şiarı ile desteklediğmiz bu eylem haftası, aralarında  Yeni Demokratik Gençlik (YDG)’in de bulunduğu bir çok yerli ve göçmen politik gençlik örgütlerince organize edilen Eğitim Grevi’ne destekler gecikmedi. 19 Haziran’a kadar sürecek grev haftasına, üniversite öğrenci temsilciliklerinin (Asta) yanı sıra Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW), Kamu Hizmetliler Sendikası (Ver.di), Alman Sendikalar Birliği (DGB) Gençliği, çeşitli siyasi partiler de destek verdiler.

Bizler de, Yeni Kadın – Stuttgart olarak hazırladığımız renkli dövizlerimizle, bildirilerimizle eylem alanında yerimizi aldık. Giderek kalabalıklaşan eylem alanı, cıvıl cıvıldı. Geleceğimiz olan çocuklarımız, sorumluluklarının bilinciyle, işlerini en iyi şekilde yapabilmenin telaşı ile oradan oraya koşuşturuyorlardı. Hep bir ağızdan coşkuyla haykırdıkları “Okullarda grev, fabrikalarda grev! İşte sizin politikalarınıza cevabımız!”, “Bankalara – tekellere değil, eğitime bütçe” vb. sloganlar giderek daha fazla bir katılımla yükseliyordu. Nihayet kortej rengârenk bir cümbüş havası içinde yürüyüşe başladığında, yapılan anonsla katılım sayısının 10.000’in üzerinde olduğu söylendi. Yürüyüş coşku ile devam ederken yan yollardan sürekli yeni öğrenci grupları katılmaktaydı. Yürüyüş güzergâhının henüz ortalarındayken katılımın 15.000’in üzerine çıktığı anonsu yapıldı. Miting alanına gelindiğinde, aşırı sıcak ve yorgunluğa rağmen coşku daha da büyümüştü. Gençlerin taleplerini, eğitimde çektikleri sıkıntılarını dile getirdikleri, sistemin eğitim politikasını daha yüksek sesle teşhir ettikleri miting alanında, YDG’mizden ve DİDF’ten iki genç arkadaşımız da yaptıkları konuşmalarında  göçmen öğrencilerin sorunlarını dile getirdiler. Konuşmalar arasında yapılan anonsta, Almanya genelinde katılımın 260.000’in üzerine çıktığı, Stuttgart’taki katılımın ise 20.000’i aştığı bildirildi. Eylemin bu kadar büyük bir katılımla sahiplenilmesi coşkuyu daha da arttırmış, hep bir ağızdan atılan sloganlar daha gür çıkmaya başlamıştı. Mitingin sonunda, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde eylemlerinin gelecekte tekrarlanacağını bildirerek Çarşamba günkü eyleme son verildi.

stuttgartmiting3Aynı gün Stuttgart Üniversitesi’nde felsefe ve tarih bölümlerinin kapatılması projesini geri çektirmek amacıyla ünüversite önünde sürdürülen boykot eylemine de Stuttgart YDG ve Stuttgart Yeni Kadın olarak gençlik flamalarımızla katıldık.