Anasayfa , Avrupa , Strasbourg’da Genel Grev Eylemi

Strasbourg’da Genel Grev Eylemi

STRASBOURG|19.01.2023|Fransa’da Macron hükümeti tarafından emeklilik yaşını 64’e çıkaran reform yasa tasarısına  karşı on iki yıl aradan sonra, ortak bir cephe oluşturan Fransa’daki sekiz sendika; CGT, CFDT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaires ve FSU. 19 Ocak’ta “zaman içinde güçlü bir seferberlik” için toplu gösteri çağrısında bulunmuştu. Fransa genelinde iki milyonu aşkın emekçi bu çağrıya yanıt vererek sokakları doldurdu.

Macron hükümeti Başbakanı Elisabeth Bome, yıllardır anti demokratik bir madde olması sebebiyle eleştirilen 49.3 maddesine (herhangi bir yasa tasarısını, parlamentoda tartışmaya ve onaya sunmadan kabul etme yetkisi) dayanarak Temmuz ayında yürürlüğe koyma telaşına girmiş durumda. Bu tavra karşın yaklaşık oniki yıl aradan sonra ülkede bulunan 8 büyük sendika ortak deklarasyon yayınlarak karşı durma tavrı geliştirdiler. Emekli kasasının kamuyu ek borça soktuğu iddiasına dayanan ve bunun için emekli olma yaşının yükseltilmesi ile bu yükün hafifletileceğini söyleyen hükümet, Fransa’da kötü iş koşullarının, alım gücünün sürekli düşmesinin, enflasyonun sürekli artmasının, enerji giderlerinin yükselmesinin sebebi olarakta yakın zamanda emekçilerin sosyal haklarını kısmak olarak saldıracaktır.

Sendikaların çağrısı ile düzenlenen eylemlerden biriside Strasbourg kentinde düzenlendi. Yaklaşık 25.000 emekçinin sokakları doldurduğu eyleme, ATİK, Dostluk Kültür Evi, Pazrtizan gibi göçmen kurum taraftarlarıda katıldılar. Macron’u istifaya çağıran emekçiler, bu yasa tasarısına karşı eylemlere devam edeceklerini açıkladıla