Anasayfa , Dünya , Sri Lanka’da Tamillere yönelik işkence devam ediyor

Sri Lanka’da Tamillere yönelik işkence devam ediyor

8cc63ff0477fb0c0e62d438a3e4e567ed78e76b2_1439516561Tamil halkının mücadelesinin uluslararası güçlerin de desteğiyle kanlı bir şekilde bastırıldığı Sri Lanka’da işkence uygulamalarının ‘savaşın bitmesine rağmen’ devam ettiği bildiriliyor. Ülkede 2009-2013 arasında işkence gördüğü tespit edilen kişilerin yüzde 94’ünü Tamiller oluşturuyor.

Merkezi Londra’da bulunan Freedom from Torture adlı işkenceyle mücadele örgütünün raporuna göre, Sri Lanka’da Tamil halkına yönelik insan hakları ihlalleri ve işkenceler devam ediyor. 2009-2013 yılları arasında işkence gören 148 kişinin dosyalarını inceleyen örgüt, bu kişilerin yüzde 94’ünün Tamil halkından olduğunu tespit etti.

SİGARAYLA YAKMADAN CİNSEL SALDIRIYA KADAR BİRÇOK YÖNTEM UYGULANDI

Rapora göre, işkence gören kişilerin yüzde 80’inin vücudunda sigara yada ısıtılmış metal yanığı tespit edilirken, yüzde 71’i cinsel saldırıya uğradı. Bu kişilerin bazıları suya batırılarak ‘boğma denemesi’ yapılırken, bazıları kapalı ve dumanlı ortamlarda bırakıldı.

Freedom from Torture direktör Sonya Sceats, Reuters’e verdiği demecinde, “İç savaş 2009 yılında bitmiş olmasına rağmen Sri Lanka’daki işkenceler her yıl devam etti. Ve bugüne kadar da geldi…” dedi.

Sceats, işkence gören kişilerin üçte birinin daha önce Britanya’da yaşayan ve iç savaş sonrasında Sri Lanka’ya dönenler olduğuna da dikkat çekti.

İşkence raporuna ilişkin konuşan Sri Lanka Başbakanı Ranil Wikremesinghe, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan insan hakları raporunu beklediklerini söyledi. Wikremesinghe, işkenceye yönelik görüşlerinin BM raporu sonrasında açıklanacağını da kaydetti.

BM, 2009 yılında biten iç savaş boyunca yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin bir rapor hazırlıyor ve önümüzdeki dönemde yayınlanması bekleniyor.

VAHŞİ POLİTİKALARIN ADAMI RAJAPAKSA YENİDEN İKTİDARA GELMEK ÜZERE

1984 yılında Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları (LTTE) ile Sri Lanka ordusu arasında başlayan iç savaş, 2009 yılında gerilla lideri Velupillai Prabhakaran ile birlikte binlerce gerillanın katledilmesiyle son bulmuştu. Sadece 2008-2009 yılındaki ordu operasyonlarında 5 ile 7 bin arasında gerilla yaşamını yitirirken, 20 bin ile 50 bin arasında sivil de katledilmişti.

LTTE, 2003 yılındaki Tsunami felaketi sırasında deniz gücünü kaybetmiş, daha sonra gerilla içindeki iç ihanet sonucu yaşayan kopma nedeniyle Sri Lanka ordusuna askeri olarak yenik düşmüştü.

2009 yılından sonra da, Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa’nın savaş politikası devam etmiş ve on binlerce kişi enterne edilmişti.

Rajapaksa, 2005 yılında geldiği görevi Ocak ayındaki seçimlerde devretmek zorunda kalmıştı. Ancak, Pazar günü yapılacak genel seçimlerde Rajapaksa’nın tekrar iktidara gelme ihtimali bulunuyor.(ANF)