Home , Avrupa , Portekiz'de seçimler ve kısıtlamalar

Portekiz'de seçimler ve kısıtlamalar

PORTEKİZ | 07 – 06 – 2011 | PSD-Partisinin seçimlerdeki büyük zaferinden sonra Portekiz’de muhtemelen merkez sağ hükümet olacak. PSD-Partisi seçimlerde oyların 39%’unu alırken Başbakan Socrates’in sosyalist partisi sadece oyların 28%’ini alabildi. Socrates bu yenilgi nedeniyle siyasetten ayrılacağını açıkladı.

Sosyalistler son 6 senedir iktidardaydı. Başbakan Jose Socrates hükümetinin düşmesinin sonucu seçimler Mart ayında yapılmıştı. Meclis büyük bir çoğunlukla kısıtlama önerilerini reddetmişti. Portekiz Yunanistan ve İrlanda gibi AB ve İMF’den ağır kısıtlamalar şartlarıyla kredi alıyordu. Bu nedenle seçim kampanyası da ağırlıkla ekonomik reformlar üzerinden yürütüldü.

PSD-partisi çoğunluk koalisyonu kurabilmek için büyük bir ihtimalle küçük bir muhafazakar partisiyle birlikte çalışacak. PSD-partisi başkanı Pedro Passos Coelho’ya göre Portekizliler değişiklik istediklerini açıkça gösterdiler.

Portekiz hükümeti ekonomik krizin faturasını 30 milyar Euro tasarruf etmek zorunda olduğu söyleyerek halka çıkartmak istiyor.

Daha geçen ay hükümet ve muhalafet AB ve İMF baskısı altında hükümet açığını geri getirme önerileri üzerinde anlaşmışlardı. Aldıkları kararlardan biri vergileri arttırmaktı. Diğer kararların arasında kamu çalışanlarının ve emeklilerin maaşlarını düşürmek de yer alıyor.