Anasayfa , Haberler , SPD, Yeşiller ve FDP Arasında Hükümet Kurma Görüşmeleri Bugün Başlıyor

SPD, Yeşiller ve FDP Arasında Hükümet Kurma Görüşmeleri Bugün Başlıyor

HABER MERKEZİ|07.10.2021| Almanya’da yeni bir hükümetin kurulması için startejik konumda olan Yeşiller ve Hür Demokratlar (FDP) dün, koalisyon görüşmeleri için seçimden birinci parti olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) seçtiklerini açıkladı.

Yeşiller Partisi’nin Eşbaşkanı Annalena Baerbock, “Parti içi değerlendirmelerimizden sonra bir karar verdik. Şimdi SPD ve FDP ile daha detaylı görüşmeler yapmak akıllıca olacaktır. FDP’ye üç partili koalisyon görüşmelerine geçmesini öneriyoruz.” demişti.

Hür Demokratlar Genel Başkanı Lindner, “Parti içi değerlendirmelerimizden sonra Yeşillerin SPD ile üç partili hükümet kurmak için görüşmelere başlama önerisini kabul ettik.” İfadelerini kullandı.

2017 seçim sürecinde Yeşiller ve Hür Demokratlar CDU ile sürdürdüğü koalisyon görüşmeleri sonuç vermemişti. Partilerin uzlaşamadıkları konular, iklimin korunması ve kamu harcamaları olmuştu. Şuanki hükümet kurma sürecinde taraflar karşılıklı ortak yanlarını ön plana çıkartarak, “köprü inşa etmek istediklerini” ifade ettiler. Fakat FDP, SPD ve Yeşiller’in, asgari ücreti artırma, zengin kesimlerden daha fazla vergi alma gibi politikalarına karşı çıkıyor.

SPD ise Yeşiller’in diğer eşbaşkanı Robert Habeck Sosyal Demokratlar’la iklimin korunması, sosyal adalet ve Avrupa bütünleşmesi gibi birçok konuda daha fazla ortak yönleri olduğunu vurguladı.

Diğer taraftan söz konusu açıklamalar, SPD’nin bir sonraki koalisyon hükümetine liderlik etme şansını artırırken; CDU/CSU partileri üzerinde seçim yenilgisini kabul etmesi ve 16 yıl iktidarda kaldıktan sonra muhalefete geçmesi için daha fazla baskı yapması bekleniyor.

Gerçekleştirilecek müzakerelerin nihayetinde yeni hükümetin Aralık ayı ortasında kurulması hedefleniyor.

SPD, 26 Eylül’de yapılan genel seçimleri yüzde 24.1 oy alan Hristiyan Demokratların (CDU) önünde yüzde 25,7 oy alarak tamamlamıştı.