Home , Avrupa , Soykırımın 80. Yıldönümünde Dersim’in Direniş Önderleri İçin Nürnberg’te Anma

Soykırımın 80. Yıldönümünde Dersim’in Direniş Önderleri İçin Nürnberg’te Anma

NÜRNBERG |06.11.2018| Dersim Soykırımının 80. yılında Dersim direnişinin önderleri için 3 Kasım Cumartesi günü Nürnberg’te bir anma gerçekleşti.

Dersim aşiret reislerinin munzur suyu kıyısındaki Koçgiri’den Dersim’e Kürdistan için savaş yemini etmelerini anımsatan kısa bir tiyatro ile başlayan etkinlik saygı duruşu ile devam etti.

Araştırmacı, yazar Erdoğan Yalgın Dersim tarihine ilişkin yaptığı araştırmaları sözlü ve görsel olarak kitleye sundu. Dersim soykırımını bizzat M.Kemal’ın planlayıp yaptırdığını belgelerle açıkladı.
Münih’te 3.5 senedir tutuklu bulunan ve geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan devrimci tutsak Erhan Aktürk Nürnberg’deki devrimci demokrat kurum ve bireylere göstermiş oldukları dayanışmadan dolayı teşekkür ederken  alkışlarla yerini FEDA eşbaşkanı Ayten Şimşire bıraktı. Şimşir, Dersim soykırımı sürecinde elinde silahı ile direnişin sembolü olan Zarife anaların direnişini sahiplenen herkesi selamladıklarını belirtti. “Kürt kadınlarının direnişi Sakine Cansız şahsında dünyaya örnek oluyor“ diyerek tüm alevileri ortak mücadeleye çağırdı.

AABF adına kürsüye gelen Bülent Uğur coşkulu bir konuşma ile genel bir siyasi durum değerlendirmesi yaptıktan sonra faşizme karşı Mahirlerin, Denizlerin, İbrahimlerin yarattığı devrimci dayanışmanın örnek alınarak demokratik bir direniş cephesinin yaratılabilineceğini söyledi. “Aleviler Kürtleri anlamalı ve kendilerini onların yerine koymalı, Kürtlerde Alevileri anlayıp kendilerini onların yerine koymalı“ diyen Uğur, Maraş’ta,Sivas’ta, Roboski’de Suruç’ta Cizre’de yaşanan acıların Alevilerin, Kürtlerin, Devrimcilerin ortak acıları olduğunu ve bundan dolayı da ortak örgütlenmelerin demokratik güçbirliklerinin zorunlu olduğunu söyledi.

ATİK Eşbaşkanı Süleyman Gürcan sözlerine Kobane direnişinin yıldönümünü hatırlatarak ve Kobane direnişini selamlayarak başladı. Kemalist burjuvaların; tek din, tek bayrak, tek millet, tek dil projesini hayata geçirmek için Dersim katliamını yaptıklarını belirtti. Faşist AKP- MHP ittifakına karşı gerek Türkiye’de gereksede Avrupa’da devrimci-demokratik birliklerin önemine ve gerekliliğine vurgu yapan Gürcan ortak direnişin örgütlenme çağrısını yaptı.

Son olarak kürsüye gelen Haydar Işık Dersim katliamı ve soykırımına ilişkin ayrıntılı bir sunum yaptı. Gecenin kültürel bölümünde Grup Nupel ile Müzisyen Hasan Ali Sezer şarkı ve türlülerini kitleyle paylaştılar.

Organizasyonunda Dialog der Kulturen derneğinin de yer aldığı etkinliğe 400 civarında katılımcı yer aldı.