Home , ATİK , SOMA’DA İŞÇİ KATLİAMI! YÜZLERCE İŞÇİ DİRİ DİRİ MEZARA GÖMÜLDÜ!

SOMA’DA İŞÇİ KATLİAMI! YÜZLERCE İŞÇİ DİRİ DİRİ MEZARA GÖMÜLDÜ!

ATIK logoATİK | 14-05-2014| 13 Mayıs 2014 tarihinde saat 15.30’da Manisa’nın Soma ilçesinde Soma holdinge bağlı Maden İşletmesi‘nde, açıklamaya göre trafonun patlaması sonucu çıkan yangında son gelen bilgilere göre yüzlerce madenci iş cinayetine kurban edilmiş durumda. Patlama sonrası çıkan yangınla birlikte elektriklerin kesilmesi ile yüzlerce ölüm ve çok sayıda madenci de yaralanmıştır. Kaç işçinin maden ocağında çalıştığı bilinmemektedir. Ocakta mahsur kalan madenciler için çalışmalar sürerken, çalışma ve sosyal bakanlığı sorumluluğu üzerinden atmak için acele bir açıklama ile ’’son olarak Mart ayı içerisinde yapılan denetimlerde iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığını’’ belirtilerek ’’mevzuata aykırı bir durumun görülmediği’’ yalan beyanında bulunmayı her zamanki gibi kendisine görev bilmiştir.

Faşist Türk devleti iş cinayetleriyle dünya’da ilk üç sırayı hiçbir ülkeye bırakmadığı gibi, tarihi başta maden işçileri olmak üzere on binlerce işçi katliamları ile doludur. İş sağlığı ve güvenliği noktasında kara bir tarihe sahip olan TC, dünya konjonktüründe bilinen yerini almıştır. Her gün onlarca işçi iş cinayetlerine kurban edilirken, bugüne kadar bu katliamların sorumluları ne ortaya çıkarılmış nede hesap sorulmuştur.

Türk devletinin AKP hükümeti özelleştirme adı altında devletin tüm mallarını pazarladığı gibi madenleri de kendi şürekasına peşkeş çekerken, işçilerin yaşam hakkını hiçe saymaktadır. İş kazalarında ölen işçi sayısı her yıl katlanarak devam ederken, İş güvenliği patronların daha fazla kar hırsı nedeniyle yerine getirilmemesinden dolayı işçiler canlı canlı mezara gömülmektedir. Bu iş cinayetlerini ’ölüm madencilerin kaderidir’ diye açıklayan Erdoğan, katliamcılığını gizlemek için toplumun inançları üzerinde ölüm telalığı yapmaktadır. Bugüne kadar yaşanan katliamlarda olduğu gibi Soma’daki ölümlerin nedeni de iş güvenliği hükümlerinin yerine getirilmemesidir. Bu sorumluluklarını yerine getirmeyen bu hükümetin başı faşist Erdoğan başta olmak üzere tüm bakanları, timsah gözyaşları ile halkın duyguları ile oynayarak göz boyama peşindeler.

ATİK olarak, Avrupa’da yaşayan göçmen işçi ve emekçiler adına, Soma İmbat maden ocağında iş cinayetine kurban giden işçi kardeşlerimizin aile ve yakınlarına başsağlığı dileklerimizi iletiyor, onların acılarını paylaşıyoruz. Gerçekleştirilen bu katliam karşında çok üzgün olduğumuzu bilmelerini istiyoruz. Karın tokluğu için binlerce metre yerin altında alın teri dökerken bu faciaya maruz kalarak yaralanan işçi kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, biran önce sağlıklarına kavuşacaklarına inanarak onları selamlıyoruz.

Avrupa’da yaşayan başta göçmen işçi ve emekçiler olmak üzere, tüm emekçileri, demokrat ve ilericileri, Soma’da yaşanan bu işçi katliamına karşı daha gür bir sesle haykırışlarımızı yükselterek sokakları mesken eylemeye davet ediyoruz.

Sağlıksız ve Güvencesiz İşe Hayır!
İş Cinayetlerine son!
İş Cinayetlerine Son! 

 TR ATIK Soma’da iş cinayeti

TR ATIK Soma’da iş cinayeti pfd