Home , Avrupa , Soma Katliamına İsviçre’den Kitlesel Tepki!

Soma Katliamına İsviçre’den Kitlesel Tepki!

20140515_182128(0)İSVİÇRE|17.05.2014|Manisa`nin Soma ilcesinde maden ocağında yaşanan patlama sonucu yüzlerce kişinin yaşamını yitirmesi İsviçre’nin bircok yerinde protesto edildi.

İsviçre Demokratik Güçbirliği cagrısı üzerine göçmen emekçiler, 15 Mayıs 2014 tarihinde Zürih, Basel, Bern ve Lozan kentlerinde katliamı kınayan eylemler gerçekleştirldi.

ZÜRİH/TC Konsolosluk Önüne Kömür Bırakıldı.

Zürih - Somaİçinde İsviçre Türkiyeli İşçiler Federasyonu (İTİF) inde yer aldığı İsvicre Demokratik Güc Birligi ve Halk Cephesinin ortak düzenledigi eyleme Partizan’da katılarak destek Verdi.

Eylem saat 18:30 da Rathaus önünde başladı.  Yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından Kanton Zürih‘in sendika catı örgütü GBKZ (Gewerkschaftsbund Kanton Zürich)’in Baskanı Markus Bischof kısa bir konuşma yaptı.

Ardından Türkce Basın metni okundu. Eylem “Hunderte von Minenarbeiter in Soma Wurden vom Türkischen Staat Ermordet“ pankartının arkasında kurumların hazırladıkları dövizler ve flamalarla Zürih TC Konsoloslugu önüne kadar yürüyüşle devam etti. Konsolosluk önüne ölen işçileri temsilen mumlar yakılıp, sembolik olarak kömür bırakıldı. Almanca hazırlanan basın metninin okunmasından sonra eylem sloganlarla sona erdirildi.

 

 

BASEL/Miting

Basel - SomaBasel Demokratik Güçbirliği’nin organize ettiği eylem, Basel’in en işlek yerlerinden bir olan Claraplatz da, yapılan saygı duruşuyla başlandı. Platform adına Türkçe ve Almanca açıklamalar yapıldı. Mitinge Basel kanton milletvekili Sibel Arslan bir konuşma yaparak işçi katliamı lanetledi.

Temsili yapılan, Tabutlar ve bir arkadaşımızın giyidiği maden işçi kıyafeti yapılan basın açıklamasına oldukca ilgi çekti.

Miting Cumartesi yapılacak Basel’deki yürüyüş ve 24 Mayıs’da Almanya’nın Köln kentinde Faşist TC Başbakanı’nı protesto mitingine çağrılar yapılarak bitirildi.