Home , Haberler , 'Sokaklarımıza sahip çıktık, çıkacağız!'

'Sokaklarımıza sahip çıktık, çıkacağız!'

ankarabasinaciklamasiANKARA | 07 – 06 – 2009 | Ankara’da 2 Haziran’da başlayan ve 3 Haziran’da devam eden polis destekli faşist saldırıları protesto etmek için saat 18.30’da İnsan Hakları Anıtı önünde bir basın açıklaması yapıldı. Yaklaşık 1000 civarında insanın katıldığı basın toplantısında, ortak konuşma metnini Ankara Emek ve Demokrasi kurumlarını temsilen SDP İl Başkanı Hüseyin TAKA okudu.

Esas programa göre aslında Sakarya Caddesine yürüyüş yapılıp orada yapılacaktı ancak kurum temsilcilerinin yeni değerlendirmesiyle böyle karar kılındı.  „FAŞİZME KARŞI OMUZ OMUZA“, „KIZILAY FAŞİZME MEZAR OLACAK“, „YAŞASIN DEVRİMCİ DAYANIŞMA“, „TÜRKEŞ’İN İTLERİ YILDIRAMAZ BİZLERİ“, „FAŞİZMİ DÖKTÜĞÜ KANDA BOĞACAĞIZ“, „FAŞİZME ÖLÜM TEK YOL DEVRİM“ sloganları arasında gerçekleşen basın açıklamasından sonra, Halkevleri Genel Merkezinde, saat: 19.15’te kurum temsilcileriyle toplantı yapıldı.

Yapılan toplantıda, sokaklarımızı korumaktaki kararlılığımızı sürdürmemiz gerektiği vurgulanarak, yarın normalleşen bir hayat içinde stantların açılması konusunda görüş birliğine varıldı. Saat: 13.30’da Sosyalist Parti’den Devrimci Liseliler, Sosyalist Demokrasi Partisi’nden Devrimci Liseliler, Genç Umut, Devrimci 78’liler Federasyonu ve ÖSS mitingi için stant açıldı.

3 Haziran günü Çankaya Belediye Başkanını saat: 13.00’de, İnsan Hakları Anıtı Önünde kurum temsilcileri ve esnaflarla bir basın açıklaması yapmış, burjuva medyada anlatıldığı gibi bir olay olmadığı birlikte açıklanmıştır. Basın açıklamasında konuşan Yüksel Caddesi Esnaf Derneği Başkanı; Yüksel Caddesi ve Konur Sokak’taki Cafeler, restoranlar, kitapevleri, dersaneler, meslek odaları ve dernekler olarak yıllardır bu sokakta halkla dayanışma içinde hizmet ve faaliyetlerini yürütüldüğü belirtildi. Açıklamada ‚Olayın başlangıcından bu yana yaşananların kimi basın grupları tarafından çarpıtıldığı‘ ifade edilerek „bölgemiz sakinleri ve sol gruplar arasında bir çatışma olarak yansıtıldı, ancak çeteleşme içerisine giren kimi grupların bölgenin kültürel dokusunu bozmaya çalışıyor“ denildi. Bölge esnafının bu iradenin yanında dayanışma ruhu ile birlikte yan yana olacağı vurgulanarak emniyetin görevini yerine getirmesi istendi.

ankarabasinaciklamasi2Medyada polis destekli faşist saldırının çarpıtılarak anlatıldığı, kimisi solcu gençler esnaflara saldırdı derken kimisi de solcu gruplar arasında çatışma olarak verilmiştir. Bunun gerçek olmadığı, bahse konu sokaklarda ticaret yapan esnaflarca bilinmektedir. Faşistlere destek olan 3 – 5 esnafın tüm esnafların faşistlerin arkasında olduğu anlamı taşımadığı bir gerçektir. 2 gündür devam eden saldırılara ilişkin bilgi belge toplayan İHD Ankara Şube Başkanı, birkaç gün içinde Savcılığa suç duyurusunda bulunacaktır.

Dün gözaltına alınanlar bugün savcılığa çıkarılıp serbest bırakılmıştır.

Ortak basın açıklaması metni ise şöyledir:

FAŞİST SALDIRILAR BİZLERİ YILDIRAMAZ! 

İki gündür Ankara’nın göbeğinde devam eden faşist saldırılar iktidarın güvenlik politikalarının ne olduğunu gözler önüne serdi. Polis teşkilatının bütün güçleri ile eşlik ettiği hatta zaman zaman faşistleri organize eder durumda görüldükleri manzaralar Türkiye’nin içine sokulmak istendiği düzeni net bir biçimde anlatıyor. Çetelere, faşist güruhlara hoşgörüde sınır tanımayan emniyetin, sıra özgürlükler ve demokrasi adına tek güvence olan ilerici devrimci güçlere gelince gözlerini nasıl kan bürüdüğü görülmektedir.

Dün ÖSS karşıtı çalışma yapan liselilere organize olduğu belli olan bir saldırı yapılmış, polis arkalarına saklanan onlarca eli sopalı faşist eşliğinde Yüksel Caddesi’ne girmiştir. Ellerindeki sopaların önceden bir hazırlığın olduğunu açık bir biçimde gösterdiği faşist topluluğun polis nezaretindeki saldırılarına karşılık veren devrimciler ise gözaltına alınmış, gaz bombasına maruz kalmıştır.

İki gündür yaşananlar asla ve asla esnafın esnafla, esnafın sol gruplarla, sol grupların kendi aralarındaki çatışması değildir. Yaşanan ilericilerin, aydınların, sanatçıların, devrimcilerin yıllardır ilmek ilmek ördükleri kültürel dokunun, yani özgürlük meydanının tahrip edilmesi, yok edilmek istenmesidir. Yaşanan faşist saldırıdır.

Bu saldırılar Ankara Emniyet Müdürü’nün değişmesinin hemen ertesi gününe „ilginç“ bir biçimde denk gelmiştir. Ankara emniyetinin Ankara halkına sunacağı güvenlik hizmetinin faşist güruhlarla ilericileri, devrimcileri susturmaya çalışma,

Her türlü gayri ahlaki kazanç yolunu mubah sayan çeteleşmeyi Ankara’da Yüksel Caddesi’ne de yerleştirmeye çalışmak olduğu görülmüştür.

ankarabasinaciklamasi3Ancak bilinmelidir ki, bugün ellerinde satırlarla saldırıda bulunanların ağabeyleri, devrimcilere saldırının karşılıksız kalmayacağını, devrimcilerin bulundukları hiçbir özgür alanı bu çağdışı katliamcı sürüsüne bırakmayacaklarını iyi bilmektedirler. Amaçları halkı korku ve panikle susturmak, devrimcileri etkisiz hale getirmek olanlar bu amaçlarına hiçbir zaman ulaşamayacaklardır.

Demokrasi ve özgürlükler mücadelesinin tarihini yazanlar bu katliamcı güruhla da elbet baş edeceklerdir. Kentimizi, sokaklarımızı ve Özgürlük Meydanı’nı katil – faşist güruhlara ve polise teslim etmeyeceğiz.

3 Haziran 2009

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri
Yılmaz Kızılırmak