Anasayfa , Avrupa , Sınırdışı Cezaevinde Şüpheli Ölüm

Sınırdışı Cezaevinde Şüpheli Ölüm

BERLİN | 10 – 03 – 2010 |  Mültecilere yönelik ırkçı, ayrımcı politikaları nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Almanya’da, genç bir mülteci yaşamını yitirdi. 17 yaşındaki Gürcistanlı mültecinin, 7 Mart pazar günü Hamburg’daki sınırdışı cezaevinde ölü bulunduğu iddia edildi.

Adının David olduğu öğrenilen genç mülteci, Almanya’ya gelerek iltica başvurusunda bulunmuştu. Sınırdışı edilmek üzere Şubat ayından bu yana sınırdışı cezaevinde tutulan David, bir süre önce cezaevi revirine kaldırılmıştı.

Hamburg Mülteciler Konseyi’nin açıklamasına göre; cezaevinin revirinde bulunan David, sınırdışı edilmek istenmesini protesto etmek için günlerdir hiçbir yiyecek-içecek almıyordu.

“ALMAN DEVLETİ SORUMLU”

Hamburg Mülteciler Konseyi, genç mültecinin ölümünden, izlediği sınırdışı politikasından dolayı Alman devletini sorumlu tuttu. Reşit olmayan bir gencin sınırdışı cezaevine konulmasını eleştiren Konsey, bu uygulamaya son verilmesini istedi.

Genç mültecinin 7 Mart Pazar günü kaldığı revirde “ölü bulunması”nın düşündürücü olduğunu belirten konsey, mültecinin ölümünden sorumlu olanların ortaya çıkarılarak yargılanmasını talep etti.

Hamburg Mülteciler Konseyi, sınırdışı cezaevlerinin kaldırılmasını, Almanya’da yaşayan göçmen ve mültecilere oturum ve çalışma hakkı tanınmasını, Alman olmayanlara yönelik özel yasaların kaldırılmasını, ırkçı yasalara tabi tutulan çocuk ve gençler için çocuk hakları ve çocukları koruyan yasaların hayata geçirilmesini istedi.

Hamburg Mülteciler Konseyi, Alman devletinin mültecilere yönelik politikalarını ve genç mültecinin ölümünü protesto etmek için Hamburg’da yürüyüş yapacağını duyurdu. (ETHA)