Home , Haberler , Şimşek: Üretmeye ve Direnmeye Devam Edeceğim

Şimşek: Üretmeye ve Direnmeye Devam Edeceğim

HABER MERKEZİ|07.11.2021| Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yazdığı şiirler ve öyküler gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verilen PEN üyesi, Kürt yazar ve şair Meral Şimşek, “Edebiyat hayatım sona erdirilmek isteniyor” dedi.

PEN üyesi, Kürt yazar ve şair Meral Şimşek’e birçok ödül kazandıran şiir ve öyküleri Türkiye’de hapis cezasının gerekçesi oldu.

Yargılandığı Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği”nden beraat eden Şimşek’e, “örgüt propagandası” iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Bu karar öncesi Yunanistan’a geçiş yapmaya çalışırken, Yunan istihbaratı tarafından taciz ve darp edilerek zorla atıldığı Meriç Nehri’nden Türkiye’ye ulaşan Şimşek’e, “askeri yasak bölgeye girmek”ten de dava açıldığı ortaya çıktı.

1990’lı yıllarda, çocuk yaşta, gözaltında uğradığı coplu tecavüz nedeniyle böbreklerinin yarısını kaybeden ve tedavisi süren Şimşek, şimdi de cezaevine girme tehlikesiyle karşı karşıya.

Şimşek’in Mezopotamya Yazarlar Derneği’ne üye olması, politik mücadelede kaybettiği abisi için kaleme aldığı şiir, bu şiirden aldığı ödül, yazdığı öyküler ve editörlüğünü yaptığı kitapların suçlama konusu edildiği mahkemede, “örgüt propagandası” iddiasıyla verilen cezanın gerekçeli kararında, “suça eğilimli kişilik” tanısı konularak, “suçu tekrarlamayacağına dair kanaate varılamadı” ifadesinin yer alması ise dikkat çekti.

Polis Tehdit Etti, Mahkeme Ceza Verdi

Kararı ANF’den Zeynep Kuray‘a değerlendiren Şimşek, “Bir Kürt edebiyatçı olarak ne yazık ki bu çağda yazdıklarım ve aldığım edebiyat ödülleri gerekçe gösterilerek cezalandırılmış bulunuyorum” dedi.

Mahkemenin gerekçeli kararında, “suça eğilimli kişilik” tanısı koyup, suçun tekrarlanmayacağına dair kanaate varılamadığı beyanında bulunmasının trajikomik olduğunu vurgulayan Şimşek, bunun açıkça bir intikam operasyonu olduğunu kaydetti.

Bu yargılama sürecinin 2019 yılında polis tarafından kaçırılıp tehdit edildikten sonra vuku bulduğuna dikkat çeken Şimşek, “Tam da o dönemde bana tehdit olarak söylenenleri yaşamaktayım. Eğer istediklerimizi yapmazsan -ki bu bir ajanlık dayatmasıydı- edebiyat hayatını bitiririz, tehdidinde bulunmuşlardı. Aldığım cezanın gerekçesi okları tam da bu yöne çevirmektedir. Edebiyat hayatım sona erdirilmek isteniyor. Çünkü ben yazdıklarımda gerçeğe ayna tutmaya çalıştım. Sırf bu yüzden kaçırıldım, tehdit edildim, yargılandım, neredeyse bir yıla yakın seyahat engeli konularak aylarca karakollarda imza vermek zorunda kaldım” diye konuştu. (KAYNAK-NUPEL)