Anasayfa , Haberler , Mühür tanımayan halka polis yine saldırdı: 50′ye yakın gözaltı

Mühür tanımayan halka polis yine saldırdı: 50′ye yakın gözaltı

dbakır_anadil_eylem_manşetAMED-18-09-2014- AKP’nin Kürtçe okullarına saldırıları ve mühürlemeleri devam etti, anadilde eğitim direnişi büyüdü. Diyarbakır’da binler yürüdü, polis saldırısında 50′ye yakın kişi gözaltına alındı. Yüksekova’da da çatışmalar saatler sürdü

 

Kürt halkının anadilde eğitim hakkı için devlet okullarını boykot etme ve Kürtçe okulları açma eylemleri, okulların polis saldırılarıyla mühürlenmesi ile birlikte anadilde eğitim direnişine dönüştü. Okullarına vurulan mühürleri birer birer söken bölge halkı, dün Diyarbakır’da polisin gaz bombalı, tazyikli sulu ve coplu saldırısına maruz kalmıştı.

Binlerce Diyarbakırlı, okullarına sahip çıkmak ve polis saldırılarını protesto etmek için DBP İl Binası önünde bir araya gelerek Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi’ne yürüdü. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, ilçe belediye eş başkanları, DBP İl Örgütü, HDP İl Örgütü, Eğitim Sen, Kürdi Der temsilcilerinin de katıldığı yürüyüşte ” Zimanê me rumeta meye”, Ziman beden e li bedena xwe xwedî derkeve”, “Be ziman jiyan nabe”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi’nin önüne gelinmesinin ardından Kürdi Der, Eğitim Sen ve DBP adına anadilde eğitim hakkının önemine ve çözüm sürecinde AKP’nin ikiyüzlü politikalarına ilişkin konuşmalar yapıldı.

Nöbete polis saldırısı: 50′ye yakın gözaltı

Basın açıklaması sonrası okulun önünde nöbet tutulmaya başlandı. Okulu ikinci mühürlemesinin ardından bekletilen polis ekipleri ise nöbet tutanlara gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermilerle bir kez daha saldırdı. Diyarbakırlılar ise saldırıya taş ve havai fişeklerle karşılık verdi.

Polis saldırısı sırasında okulun içine girenler polis tarafından gözaltına alındı. Bir kişi ise saldırıda yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

dbakır_anadil_eylem_4

Halk Emniyet’e yürüdü

Artan polis saldırıları kentteki öfkeyi de büyüttü. Okulun üçüncü defa mühürlenmesine ve polis saldırılarına tepki gösterenler akşam saatlerinde gözaltıların götürüldüğü Emniyet Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçti.

Gözaltılar serbest bırakılana kadar Emniyet’in önünde bekleyişe geçildi.

Yüksekova’da ikinci mühür ve direniş

Hakkari Yüksekova’da da Üveyş Ana İlkokulu ikinci kez mühürlenmek istendi. Özel hareket timlerinin okul önünde nöbette olan gençlere saldırmasının ardından çatışmalar başladı. Direniş kısa süre içerisinde ilçenin geneline yayıldı.

Polisin saldırı sırasında gerçek mermi kullandığı öne sürüldü. Atılan gaz bombalarından biri ise trafoya isabet etti, çıkan yangın sebebiyle ilçenin elektrikleri kesildi.

Direniş sırasında Esenyurt Mahallesi’nde bulunan Cumhuriyet İlkokulu da ateşe verildi.

Sendika.Org, ANF

dbakır_anadil_eylem_2

dbakır_anadil_eylem_1

dbakır_anadil_eylem_5