Home , Avrupa , Shell ve İngiliz Hükümeti Petrol Felaketini Saklıyor

Shell ve İngiliz Hükümeti Petrol Felaketini Saklıyor

İNGİLTERE | 18 – 08 – 2011 | Yaklaşık bir haftadır „Gannet Alpha“ petrol platformundan denize sızan petrol 180 km lik bir alanı etkisi altına aldı.  Shell tarafından verilen bilgilere göre 217 ton petrolün denize aktığı belirtildi. Ancak Shell, oluşan çatlağın kontrol altında olduğu idda etti. Shell tarafından kabull edilmeyen ancak Bağımsız kaynaklardan alınan bilgilere göre rafinerinin başka bölgesinde de çatlakların oluştuğu belirtiliyor. Akan petrolün Kuzey Denizinde kapladığı alanın şimdiye kadar olan akıntıların en büyüğü olduğu verilen bilgiler arasında.

Çevre koruma örgütleri ve kuruluşlar, Shell ve İngiliz hükümetini uygulanan bilgilendirme politikaları konusunda sert bir şekilde eleştirdiler. Olayı tam manasıyla bir skandal olarak değerlendiren kurumlar, zamanında alınmayan önlemlerin hazin sonucunu gördüklerini belirterek, az miktarda dahi akan petrolün ekosistemi büyük oranda etkilediğini ve doğada seyrek bulunan kuş türlerinin kuluçkaya yattığı iskoç kıyılarının bundan büyük oranda etkilendiğini belirtiyorlar. Kurumlar, İngiliz hükümetini, oluşan çevre felaketini saklamakla suçluyorlar.

Petrol felaketinin Almanya kıyılarına henüz ulaşmadığı, ancak dünya mirası olarak kabul edilen ve gelgit bölgesi olan Wadden Denizi (Wattenmeer) milli parkının da felaketten etkileneceği bekleniyor.

 Meksika Körfezi’nde ki doğal yaşamın BP platformundan sızan 780 ton petrolle katledildiği dönemlerde açıklama yapan Shell konsern şefi Peter Voser, olayı trajedi olarak değerlendirmiş, bir soru üzerine Kuzey Denizinde ki rafineride böylesi bir tehlikenin olmayacağını vurgulamıştı. Ancak kar hırsının önemli bir kriter olduğu günümüz dünyasında, Meksika körfezinde BP tarafından yaşanan doğa katliamını kınayan Shell konzerninin, Kuzey deninzin de katliama sebep olduğunun en hazin durumunu  yaşıyor dünya kamuoyu.

GLOBAL 2000 tarafından yayımlanan verilere göre, Çin devletinin de benzer bir doğa katliamına sessiz kaldığı görülüyor. Conoco Philips-China petrol devi tarafından güney Çin kıyılarına inşa ediilen rafinerinden akan petrolün, 5000 km2 lik alanı etkisi altına aldığını bildirdi. İki ay önce meydana gelen sızıntı hakkında Çin devleti henüz dünya kamuoyuna açıklama yapmış değil.